ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


12 Φεβ 2011

Τουριστική ανάπτυξη στα... τυφλά στην Ήπειρο - Κορεσμός σε πολλές περιοχές .

Επιτακτική είναι η ανάγκη για την εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών που θα αναφέρονται στην φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής για την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων και καταλυμάτων.
Σε μία δύσκολη εποχή για τον τουριστικό κλάδο, λόγω της οικονομικής κρίσης, εκφράζεται μία γενικότερη ανησυχία και ένας έντονος προβληματισμός για το εάν η Ήπειρος και ειδικότερα ο νομός Ιωαννίνων μπορεί να αντέξει περισσότερες τουριστικές μονάδες. Ήδη αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αρκετές αιτήσεις ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όμως ακόμη και οι ίδιοι οι αιτούντες για τη συμμετοχή τους σε αυτά δεν κρύβουν τον προβληματισμό για το εάν πρέπει σε αυτή τη συγκυρία να προχωρήσουν  στην επένδυσή τους.
Εκείνο που είναι σημαντικό να τονιστεί είναι το ότι αποδεικνύεται πλέον στην πράξη πως δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μία συγκεκριμένη και στοχευμένη στρατηγική από όλους τους φορείς που έχουν μέρος της ευθύνης για την προώθηση του τουρισμού. Αυτό έχει ως συνέπεια την άνιση κατανομή στη δημιουργία των τουριστικών μονάδων σε ολόκληρη την Ήπειρο ειδικότερα στο νομό Ιωαννίνων και ακόμη πιο εξειδικευμένα στις ορεινές περιοχές.
Εν μέσω της κρίσης όμως, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες, αφού η πίτα είναι αναγκαστικά μικρότερη και τα κομμάτια που δικαιούται ή μπορεί να περιμένει κάποιος είναι πολύ λιγότερα. Έστω κι αν δεν αποτυπώνεται επισήμως με συγκεκριμένες ενέργειες ή αποφάσεις είναι γεγονός ότι το ζήτημα απασχολεί επίσημους φορείς και υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τη γνωμοδοτική επιτροπή του αναπτυξιακού νόμου.
Επειδή ακριβώς υπάρχουν αρκετές προτάσεις σε εκκρεμότητα, οι οποίες αναφέρονται στη δημιουργία νέων καταλυμάτων, διατυπώνεται ένας έντονος προβληματισμός για το πως μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Μπαράτσας, που είναι και μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται και απασχολεί τους φορείς. Σημείωσε όμως ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά άπτεται και των πολιτικών κατευθύνσεων. «Φαίνεται ότι πολλές από τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να είναι βιώσιμες τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, επειδή ακριβώς η Ήπειρος είναι μία περιοχή που μπορεί να αναπτυχθεί κι άλλο σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν και οι μονάδες αυτές σε σχετικά καλό επίπεδο. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία γενικότερη συζήτηση που πρέπει να γίνει και σε πολιτικό επίπεδο για το είδος των επενδύσεων που θα πρέπει να γίνουν στο εξής», τόνισε ο κ. Μπαράτσας.

Κορεσμός σε συγκεκριμένες περιοχές

Ο προβληματισμός αυτός υπάρχει και στους επίσημους φορείς της πολιτείας που ασχολούνται με τον τουρισμό όπως είναι ο ΕΟΤ. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΟΤ στην Ήπειρο Γιώργο Γκιώκα η Ήπειρος έχει συνολικά 30.000 κλίνες, εκ των οποίων μόλις το 4% είναι στο νομό Άρτας ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αναφέρεται σε κλίνες σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Υπάρχουν όμως και άλλες περιοχές όπως το Ζαγόρι και το Μέτσοβο που δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα κάθε χωριού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας οικισμός με 50 μόνιμους κατοίκους καλείται να εξυπηρετήσει 500 ή και περισσότερους επισκέπτες.
«Στο νομό Ιωαννίνων υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που δεν έχουν κορεστεί όπως είναι τα Τζουμέρκα ή η περιοχή του Σουλίου. Υπάρχουν επίσης και κάποιες περιοχές που αντέχουν ακόμη νέες μονάδες στο Ζαγόρι και το Μέτσοβο. Το δυστύχημα όμως είναι ότι δεν έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια μία μελέτη για το πόσες μονάδες μπορεί να σηκώσει κάθε περιοχή. Οι φορείς και οι υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη της αξιολόγησης των επενδύσεων δεν λειτούργησαν με βάση αυτό το γνώμονα. Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός αυτή την περίοδο για το πόσο θα διαρκέσει η κρίση και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω ότι είναι μια καλή εποχή για να επενδύσει κάποιος στον τουρισμό», τόνισε ο κ. Γκιώκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την εφημερίδα Ελευθερία

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου