ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


3 Αυγ 2011

Επαναπατρίζονται 10 κλεμμένες εικόνες σε Κουκούλι και Σαμαρίνα

Εντός του Αυγούστου αναμένεται να επιστραφούν στην Ελλάδα και στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Πολιτισμού και της δίωξης αρχαιοκαπηλίας περίπου 10 εικόνες που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε γκαλερί στο Άμστερνταμ και οι οποίες προέρχονται από την εκκλησία στο Κουκούλι και από τη Σαμαρίνα.
Το έργο των ελληνικών διωκτικών και άλλων αρχών συνεχίζεται έστω και χωρίς τη στενή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης, ενώ ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις αυτές και από τον εντοπισμό ορισμένων έστω από τις κλεμμένες εικόνες δηλώνουν οι κάτοικοι του Κουκουλίου και του Ζαγορίου γενικότερα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κουκούλι με θέμα τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Ζαγορίου, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης έκανε μία σύντομη αναφορά στο θέμα και στις πιο πάνω εξελίξεις, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν για τον εντοπισμό των εικόνων.
«Βοήθησαν πολλοί σε αυτό το θέμα και πρέπει να ευχαριστήσω την κα Παπαδοπούλου της 8ης ΕΒΑ για την ταυτοποίηση των εικόνων, την κα Σολομωνίδη, Μορφωτική Ακόλουθο στο Λονδίνο, τις διωκτικές αρχές, τον Γιαννιώτη κ. Φατούρο στις Βρυξέλλες και όλους τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.
Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου επανέφερε την πρότασή του να γίνουν αντίγραφα όλων των εικόνων και οι αυθεντικές να κοσμήσουν έναν άριστα φυλασσόμενο χώρο, ένα Μουσείο που θα γίνει για τη διάσωσή τους.
Για ένα ανοσιούργημα που συντελέστηκε σε βάρος της πολιτιστικής και θρησκευτικής ιστορίας του τόπου έκανε λόγο η προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Β. Παπαδοπούλου, εκφράζοντας την πίστη, ότι οι περισσότερες από τις κλεμμένες εικόνες θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.
«Δυστυχώς, είχαμε μία σειρά από ατυχή γεγονότα αρχαιοκαπηλίας τα τελευταία χρόνια στο Ζαγόρι με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή στο Κουκούλι. Η έλλειψη των εικόνων αυτών βιώνεται ιδιαίτερα από τους κατοίκους του Κουκουλίου. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για τα αίτια, τις ευθύνες, τα λάθη και τις παραλείψεις όλων μας, όμως αυτό θα μπορούσε να είναι θέμα μίας ξεχωριστής ημερίδας», σημείωσε η κα Παπαδοπούλου.
Για τις κλοπές των εικόνων μίλησε και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κουκουλιωτών Σπύρος Τσουμάνης.

Η εκδήλωση
Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού η Αδελφότητα Κουκουλιωτών «Ευγένιος Πλακίδας» και η 8η ΕΒΑ είχε να κάνει με τις εκκλησίες και τα μοναστήρια στο Ζαγόρι.
Ο Σωτήρης Χαραλάμπους, αρχαιολόγος της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μίλησε για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια στο Κεντρικό Ζαγόρι. Η αρχαιολόγος Ανθή Φιλίδου αναφέρθηκε στις φορητές εικόνες του ναού Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κουκούλι.
Η Αυγή Ευθυμιάδου, συντηρήτρια έργων τέχνης αναφέρθηκε στη διαδικασία της συντήρησης των εικόνων, ενώ η προϊσταμένη της 8ης ΕΒΑ Β. Παπαδοπούλου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Χορηγοί και χορηγίες στα μοναστήρια της περιοχής».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Α΄  Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγ. Νιώτης, ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχ. Παντούλας, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Κ. Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από την Ελευθερία

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου