ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


13 Αυγ 2011

Είκοσι χρόνια "Γιορτή πίτας" στο Βρυσοχώρι!!!

Οι δραστηριότητες του ΜΟΣ Βρυσοχωρίου είναι πάρα πολλές, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής του χωριού μας.
Όμως η οργάνωση της «Γιορτής της πίτας» είναι η ωραιότερη, η μαζικότερη και η πιο ενδιαφέρουσα εκδήλωση και δίκαια έχει κερδίσει την αποδοχή και αναγνώριση ως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του χωριού μας.
Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι η ιδέα για γιορτή ειδικά «πίτας» ήταν πρωτοποριακή και την ακολούθησαν και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι.
Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που γιορτάσαμε για πρώτη φορά τη «Γιορτή της πίτας» στο Βρυσοχώρι. Η ιδέα ανήκει στον κ. Αθανάσιο Μπούγια που το 1991 ήταν ιδιοκτήτης της ταβέρνας «ΝΕΡΑΪΔΟΒΡΥΣΗ». Οι τέσσερις μόνο πίτες τότε, η παρέα και η μουσική δημιούργησαν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα με πολύ κέφι και πρωτότυπες εμπειρίες.
Την άλλη χρονιά ανέλαβε την οργάνωση ο ΜΟΣ Βρυσοχωρίου και από τότε η γιορτή πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου. Η εκδήλωση πλέον ξεπέρασε τα στενά όρια του χωριού, προβλήθηκε, διαφημίστηκε και εξελίχθηκε στο πιο σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Ζαγορίου
Η γιορτή γοήτευσε τους κατοίκους του χωριού, ενθουσίασε όσους επισκέπτες γιόρτασαν μαζί μας και συγκίνησε τους ξενιτεμένους Βρυσοχωρίτες και φίλους από κάθε περιοχή της χώρας, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο αθρόα να είναι η προσέλευση και μικρή η κεντρική πλατεία γι’ αυτή την εκδήλωση.
Η μεγάλη επιτυχία, η δημοσιότητα και η ευρύτερη αποδοχή της οφείλεται αναμφισβήτητα στην άριστη οργάνωση από τα μέλη του Δ.Σ. του ΜΟΣ, που εργάζονται διακριτικά, μεθοδικά και αθόρυβα για την επιτυχία αυτής της βραδιάς, στις γυναίκες και στα κορίτσια του χωριού, αλλά και σε αρκετές γυναίκες από γειτονικά χωριά και άλλες περιοχές, που προσφέρουν τις ευωδιαστές, νόστιμες και καλοψημένες πίτες.
Η πίτα έχει ιστορία και παράδοση στο χωριό μας, στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου και ίσως σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα στο Βρυσοχωρίτικο τραπέζι. Στο γιορτινό, στο πένθιμο, κυρίως στο καθημερινό έχει πάντα την πρώτη θέση και οι πίτες είναι συνήθεια και τρόπος ζωής.
Με πίτες μεγάλωσαν γενιές και γενιές και η μνήμη μας έχει καταγράψει στις σελίδες της πεντανόστιμες τυρόπιτες, λαχανόπιτες, κολοκυθόπιτες, πίτες ντι ουσκάτε, (χειμωνιάτικες πίτες με στεγνά από το καλοκαίρι λάχανα), πίτες ντι λάπτε (γαλατόπιτες, βινίτες, κρεμμυδόπιτες, αυγόπιτες, τραχνόπιτες, ρυζόπιτες, όλες καλοψημένες στη γάστρα και μοσχομυρωδάτες. Όλες με αέρινα φύλλα κατασκευασμένα με δεξιοτεχνία, με μεράκι, έμπνευση και φαντασία για την καλύτερη ποιότητα και την άριστη εμφάνιση.
Αυτή η παραδοσιακή συνήθεια και τέχνη μεταδίδεται από τις παλιότερες νοικοκυρές στις νεότερες και με αφορμή τη «γιορτή της πίτας» ακόμα και πολύ νεαρές δεσποινίδες προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους πίτα, να την προσφέρουν και να είναι μάλιστα και η καλύτερη.
Βέβαια ο ΜΟΣ ποτέ δεν μπήκε στη λογική να αξιολογήσει και να βραβεύσει κάποια πίτα. Όλες είναι πρώτες και όλες βαθμολογούνται με άριστα. Μόνο που για να ευχαριστήσει τις κυρίες και τις δεσποινίδες οι οποίες προσφέρουν τις πίτες, χαρίζει στην κάθε μία από ένα μικρό αναμνηστικό δώρο.
Ακόμη, με κλήρο προσφέρει ένα καλύτερο δώρο σε μία γυναίκα, που θεωρείται και είναι, η τυχερή γυναίκα της βραδιάς. Εξ άλλου, οι γυναίκες είναι και τα τιμώμενα πρόσωπα και αυτές κρατώντας το δώρο, φωτογραφίζονται για ανάμνηση. Έπειτα σχηματίζουν μια σειρά, που γίνεται σιγά – σιγά κύκλος και αρχίζουν το χορό.
Η βραδιά είναι ξεχωριστή. Η γιορτή είναι αφιερωμένη στην πίτα που διαχρονικά αποτελούσε το βασικό είδος της διατροφικής μας κουλτούρας, αλλά και στη βρυσοχωρίτισσα γυναίκα που ποτέ δεν κουράστηκε να επινοεί τρόπους για να ευχαριστήσει τους δικούς της και τους καλεσμένους στο τραπέζι της.
Κι απόψε όλοι είναι καλεσμένοι. Όλοι πρέπει να γευτούν τις πίτες, να διασκεδάσουν, να χαρούν τη βραδιά και να φύγουν ευχαριστημένοι από την πλατεία.
Οι χωριανοί να χαίρονται για την επιτυχία της γιορτής και οι επισκέπτες να διηγούνται τις εντυπώσεις τους κι έτσι να γίνεται καλύτερη προβολή και διαφήμιση του χωριού μας.
Είναι αλήθεια πως οι επισκέπτες είναι όλο και περισσότεροι κάθε χρόνο. Είναι ένα αντάμωμα χωριανών και φίλων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ακόμη, που ενισχύει την επαφή και την επικοινωνία, αναπτύσσει σχέσεις και δεσμούς γνωριμίας και φιλίας, προβάλλει και διαφημίζει το χωριό μας.
Το μοίρασμα της πίτας γίνεται με τάξη, ευγένεια και ευπρέπεια από τις κοπέλες του χορευτικού και τη διακριτική βοήθεια των γυναικών, μελών του ΜΟΣ, έτσι ώστε όλοι οι επισκέπτες να εξυπηρετηθούν και σε κάθε τραπέζι να σερβιριστεί ανάλογη ποσότητα και διαφορετική ποικιλία πίτας.
Είναι αξιοσημείωτη η προθυμία και η συλλογική συμμετοχή στην όλη διαδικασία της οργάνωσης της γιορτής. Αυτό φέρνει στην επιφάνεια έναν παλιό θεσμό που υπήρχε στο χωριό μας. Είναι η αλληλοβοήθεια και η προσφορά στο σύνολο που εκφραζόταν με πολλούς τρόπους. Η συνεργασία αυτή αποδεικνύει τη συνοχή της μικρής μας κοινωνίας, ειδικά σήμερα που ο ατομισμός είναι κυρίαρχη ιδεολογία.
Η «Γιορτή της πίτας» συνδυάζεται και με την εμφάνιση του χορευτικού μας ομίλου. Αγόρια και κορίτσια ντυμένα με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, χορεύουν με ρυθμό και χάρη, ζαγορίσιους, ηπειρώτικους και άλλους ελληνικούς χορούς και η ωραία εμφάνιση αποσπά κάθε χρόνο επαινετικά σχόλια και θερμά χειροκροτήματα.
Ακολουθεί το παραδοσιακό βρυσοχωρίτικο γλέντι, με κομπανία λαϊκών οργάνων, ως τις πρωινές ώρες.
Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής της γιορτής οφείλεται βέβαια και στους χορηγούς, ιδιώτες, πρώην Δήμο Τύμφης και πρώην Τοπική – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που ενίσχυσαν οικονομικά την προσπάθεια του ΜΟΣ για την καλύτερη οργάνωση.
Σε όλους οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και ευελπιστούμε ότι και μελλοντικά θα ενισχύουν αυτή την όμορφη και πρωτότυπη εκδήλωση.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ευτυχία Οικονόμου - Γεωργοπούλου

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: "Τα Νέα του Βρυσοχωρίου" (www.mosv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου