ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


16 Αυγ 2011

Πριν και μετά τον Καρακάλλα

Μια φράση στην εργασία «Νομική θεώρηση απαρχών του Αρμανικού Ζητήματος ή της λατινοφωνίας στην Ηπειρο – Μακεδονία» της Αγόρως – Ελισάβετ Λαζάρου-Παναγάκη, Δρ. Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσδιορίζει ακριβώς το τι πράγματι συνέβη στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τι ήταν όσοι αργότερα αποκαλούνταν (κι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους) Ρωμιούς, Ρωμάνους, Αρμάνους, Ρουμάνους, Ρωμ ή Ρούμηδες στη βαλκανική χερσόνησο.



Η φράση είναι: «Η κατοχή του τίτλου του Ρωμαίου πολίτη εσήμαινε τη συμμετοχή σε πολιτική και όχι εθνική κοινωνία». (Σελ. 269 στο βιβλίο «Οι Ελληνογενείς Βλάχοι» της Ενωσης Βλάχων Επιστημόνων).



Με άλλα λόγια, οι Ελληνες της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας που είχαν γίνει Ρωμαίοι πολίτες (και μαζί με την ελληνική τους γλώσσα έμαθαν και τη δημώδη λατινική) κατά τους αιώνες της Ρωμαιοκρατίας στην Ελλάδα πριν από το διάταγμα του Καρακάλλα το 212 μ.Χ., παρέμειναν εξίσου Ελληνες με τους μη λατινοφωνήσαντες από εθνικής απόψεως. Η μεταβολή που επήλθε στην κατάστασή τους ήταν μόνο νομική – πολιτική.



Από τους αυτόχθονες Ελληνες (Ηπειρώτες, Μακεδόνες, Θεσσαλούς) αυτής της κατηγορίας προέρχονται οι Αρμάνοι (Βλάχοι) του ευρύτερου ελληνικού χώρου της αρχαιότητας. Με την απόδοση της ρωμαϊκής υπηκοότητας σε όλους τους ελεύθερους κατοίκους της αυτοκρατορίας επί Καρακάλλα, γενικεύθηκε η χρήση του όρου «Ρωμαίος» και των παραγώγων του.



Στη συνέχεια της ιστορίας, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έγινε μια όλο και περισσότερο Ελληνική Αυτοκρατορία, έγινε η Ρωμανία (των Ποντίων, που «ανθεί και φέρει κι άλλο»...), οι πολυεθνικοί πληθυσμοί της αφομοίωσαν τον ελληνικό πολιτισμό και εξ αυτών οι Ελληνογενείς, ανεξάρτητα από τις προσωνυμίες τους, έγιναν τα συστατικά στοιχεία του Γένους μας.



Οι μη Ελληνογενείς, όπως οι Ρουμάνοι (Δάκες) πήραν (και δεν έδωσαν) το όνομά τους από τους Αρμάνους – Ρωμιούς.


Πηγή: agelioforos.gr
Το διαβάσαμε στο: vlahofonoi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου