ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


23 Οκτ 2011

«Σκάλωσε» στο καταστατικό το Μουσείο Αγάπιου Τόλη

«Σκάλωσε» για ουσιαστικούς λόγους, στο Υπουργείο Οικονομικών η σύσταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη» στους Κήπους Ζαγορίου.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, εκτιμά ότι το Άρθρο 3, υπ’ αριθ. 41698/16.5.2011 της Συμβολαιογραφικής Πράξης, του Συμβολαιογράφου Ιωαννίνων κ. Παύλου Κίτνη, που αφορά τη σύσταση του Ιδρύματος, δεν καλύπτει τις αναγκαίες και απαραίτητες προϋποθέσεις, που απαιτούν οι σχετικές διατάξεις της ισχύουσας Νομοθεσίας.Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Περιουσία του ιδρύματος αποτελούν η κινητή περιουσία του ιδρυτού που βρίσκεται μέσα στο κτίριο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και όποια άλλη κινητή περιουσία του ιδρυτού κριθεί από τον ίδιο ότι είναι απαραίτητο να εισφέρει, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σκοπός του Ιδρύματος, δηλαδή η λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου. Η εισφερόμενη περιουσία θα καταγραφεί από τους αρμόδιους Φορείς, με επιμέλεια του ιδρυτού και του Ιδρύματος, μετά τη σύσταση και δημοσίευση του παρόντος. Η πράξη της καταγραφής και τα συνοδευτικά της έγγραφα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος καταστατικού...».
Τα εύλογα ερωτήματα του Υπουργείου Οικονομικών είναι:
• Ποια είναι ακριβώς η «προίκα» του Ιδρύματος;
• Ποια είναι, συγκεκριμένα, η κινητή περιουσία του Αγάπιου Τόλη που βρίσκεται μέσα στο κτίριο που χρηματοδοτήθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Τα αναγραφόμενα, εν προκειμένω, στη Συμβολαιογραφική Πράξη είναι αόριστα!
Σ’ αυτό το κτίριο, λένε παράγοντες του Δήμου Ζαγορίου, που γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» το θέμα, «έχουν μεταφερθεί πρόσφατα εκθέματα ευτελούς αξίας! Με αυτά τα ...περιουσιακά στοιχεία – προσθέτουν – θα λειτουργήσει το Ίδρυμα; Τα εκθέματα, σημαντικής αξίας, βρίσκονται σε χώρους άλλων κτιρίων του Αγάπιου Τόλη...».
Έγκριτος Ζαγορίσιος Νομικός δήλωσε τα ακόλουθα:
«Ένα κοινωφελές Ίδρυμα πρέπει, σύμφωνα με το Νόμο, να έχει ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες. Κάτι τέτοιο, δεν αναφέρεται, συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 της Συμβολαιογραφικής Πράξης.
Ο ίδιος, ο ιδρυτής, δεν έχει, εκ των πραγμάτων, τη δυνατότητα να κρίνει «ποία άλλη κινητή περιουσία είναι απαραίτητη να εισφέρει, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σκοπός του Ιδρύματος, δηλαδή η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου». Άλλοι έχουν τη δυνατότητα και τη γνώση να αποφανθούν. Η Συμβολαιογραφική Πράξη είναι, κατά την άποψή μου, ελλειπής».

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, τι μέλλει γενέσθαι;Αξιωματούχοι του Δήμου Ζαγορίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγορίου λένε «Ανησυχούμε για την πορεία του θέματος, που απασχολεί τα μέγιστα τους κατοίκους της περιοχής μας. Το λόγο έχουν πλέον ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, που είναι και μέλη του υπό σύσταση Ιδρύματος. Οι ίδιοι (υπάρχουν νομικές υπηρεσίες;) έχουν εκ του Νόμου – και έναντι των Ζαγορίσιων – υποχρέωση να επιληφθούν άμεσα και να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος». Υπογραμμίζεται ότι οι αγρίως φορολογούμενοι πολίτες, κατέβαλαν συνολικά για το Λαογραφικό Μουσείο «Αγάπιος Τόλης» ένα εκατομμύριο περίπου ευρώ!
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου