ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


15 Ιουν 2011

Η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα

Άγιος Τρύφωνας Βίκου

  Την 1η Φεβρουαρίου η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Τρύφωνα.
Ο Άγιος, που η καταγωγή του ήταν από την Φρυγία (περιοχή της σημερινής βορειοκεντρικής Τουρκίας), έζησε και μαρτύρησε το 3ο αιώνα μετά Χριστό.
  Αν και δεν αναφέρεται πουθενά κάποια ιδιαίτερη σχέση του Αγίου με το αμπέλι, η καταγωγή του από μια παραδοσιακά πλούσια σε αμπέλια περιοχή της τότε Βυζαντινής αυτοκρατορίας αλλά και το ότι η γιορτή του συμπίπτει ημερολογιακά με την περίοδο του κλαδέματος των αμπελιών, πιθανολογείται ότι ήταν οι λόγοι που καθιερώθηκε ως ο προστάτης των αμπελουργών και μάλιστα σε πολλές εικόνες τον βλέπουμε να κρατάει και κλαδευτήρι.

  Από πολύ παλιά και ιδιαίτερα στις αγροτικές κοινωνίες, η λατρεία του Αγίου ήταν διαδεδομένη. Οι άνθρωποι πίστευαν στις θαυματουργικές ικανότητες του  και την ημέρα της γιορτής του επικαλούταν την βοήθεια του. Έτσι σε ολόκληρη την Ελλάδα συναντούμε πλήθος λατρευτικών στοιχείων, που πολλά από αυτά μοιάζουν να είναι κατάλοιπα παγανιστικών δοξασιών που ενσωματώθηκαν και στον Χριστιανισμό.

  Στο χωριό μας, όπου η κάθε οικογένεια είχε αμπέλια και παρήγαγε πολύ κρασί, η λατρεία του Αγίου Τρύφωνα ήταν μια ξεχωριστή γιορτή.
Το πρωί αμέσως μετά την θεία λειτουργία οι Ντομπρινοβίτες έπαιρναν αγιασμό από τον ιερέα του χωριού μας και ξεκινούσαν για τα αμπέλια τους, παίρνοντας μαζί και μια κουλούρα που η νοικοκυρά του κάθε σπιτιού φρόντιζε να φταίξει ειδικά για την μέρα αυτή.
Ο προορισμός τους ήταν κυρίως οι περιοχές «Λυκουρόσιου», «Σουχώρα», «Κστάνιου», Κιμπουρί», «Σκιδάρι», «Μπόγκοβο», «Λάγιτσου» όπου και βρισκόταν οι περισσότεροι αμπελώνες του χωριού μας.
Ο κάθε αμπελουργός πρώτα απ΄ όλα  ράντιζε με τον αγιασμό τα αμπέλια του ενώ στη συνέχεια έπαιρνε την κουλούρα και την κυλούσε κατά μήκος των αμπελιών του, τραγουδώντας:

« Τρύφωνα πολύκαρπε,
έλα εδώ στο αμπέλι,
κάθε κόμπος και τσαμπί,
κάθε κλίμα και καλάθι »

Έτσι πίστευαν ότι με την βοήθεια του Αγίου τα αμπέλια θα προστατεύονταν από τις τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες που τα απειλούσαν και η νέα χρονιά παραγωγικά θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα πλούσια.

ΠΗΓΗ:  iliochori.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου