ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


3 Δεκ 2010

Λαθροθήρες αφανίζουν σπάνιο αγριόγιδο από την Ήπειρο!

Με εξαφάνιση απειλείται ένα σπάνιο είδος της Ηπειρωτικής πανίδας, το αγριόγιδο, που ζει στις ψηλότερες κορυφές και τις πιο απότομες πλαγιές του Γράμμου.Κι αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο ζώο έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο ασυνείδητων οπλοφόρων, όχι μόνο Ελλήνων αλλά και Αλβανών, που, παραβιάζουν τη νομοθεσία η οποία το προστατεύει και το εξολοθρεύουν.Το αγριόγιδο έφτασε σήμερα να κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη, γιατί οι κίνδυνοι που έχει να αντιμετωπίσει, ειδικά στην περιοχή μας δεν είναι μόνο οι λαθροθήρες, όπως τόνισε μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Παναγιώτης Σκαμαντζούρας.Οι καιρικές συνθήκες, η δυσκολία ανεύρεσης τροφής, τα αρπακτικά όπως οι λύκοι ή οι αρκούδες και η κατάληψη των βουνών από κτηνοτρόφους, οι σκύλοι των οποίων τα κυνηγούν, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που συντελούν στην δραματική μείωση του πληθυσμού των άγριων αυτών ζώων.

Ελάχιστες συλλήψεις
Πάντως, είναι γεγονός ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των θηροφυλάκων της Ε΄ Κ.Ο.Η., ελάχιστοι λαθροθήρες συλλαμβάνονται και όταν αυτοί οδηγούνται στο δικαστήριο βρίσκουν δικαιολογίες για την παρουσία τους σε πολύ ορεινές περιοχές και απόκρημνες πλαγιές όπου ζει το προστατευόμενο αυτό είδος, αποφεύγοντας έτσι την τιμωρία.

Προστατευόμενο είδος
Σήμερα, στην περιοχή του Γράμμου έχουν απομείνει μόλις μερικές δεκάδες αγριόγιδα, σύμφωνα με μελέτη του «Αρκτούρου», που αντιστοιχούν στο 1/12 του συνολικού πληθυσμού τους στην χώρα μας. Η δραματική μείωσή τους έχει οδηγήσει την Πολιτεία στο να απαγορεύσει το κυνήγι του αγριόγιδου σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ αυτό χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο είδος» από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Οι κυνηγοί προσέχουν…

Ο καιρός, τα άλλα αρπακτικά ζώα, η έλλειψη τροφής, όλα είναι εναντίον του αγριόγιδου. Μόνος φίλος του περήφανου αυτού ζώου είναι ο συνετός και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, τονίζει ο κ. Σκαμαντζούρας. Αναφερόμενος στους κυνηγούς, σημειώνει ότι στην πλειοψηφία τους έχουν ευαισθησία όσον αφορά προστατευόμενα είδη και φροντίζουν για την διατήρησή τους, όπως εξάλλου κάνουν και με τα είδη εκείνα που επιτρέπεται να κυνηγούν, προκειμένου να μην εξαφανιστούν.Μάλιστα, δεν παραλείπει να αναφέρει και περιπτώσεις κυνηγών που αποτρέπουν την εξολόθρευση άγριων ζώων και φροντίζουν για την φωτογράφηση και την καταμέτρησή τους! Υπάρχει και σχετικό πρόγραμμα, το «Άρτεμις», που αφορά την καταγραφή των θηραμάτων, ώστε να δημιουργείται σαφής εικόνα για τον πληθυσμό τους στην περιοχή μας. «Λίγοι πάντως είναι οι ασυνείδητοι εν έτει 2010. Ο κόσμος γενικά έχει περιβαλλοντική συνείδηση σήμερα», τονίζει ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.Από την πλευρά της η Ε΄ Κ.Ο.Ε. κάνει ότι μπορεί για να τηρούνται οι νόμοι και να προστατεύονται σπάνια είδη όπως το αγριόγιδο, που απειλούνται καθημερινά από Έλληνες και Αλβανούς λαθροθήρες. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζει και σεμινάρια για νέους κυνηγούς, ώστε να καλλιεργείται σ’ αυτούς η σωστή κυνηγετική αγωγή, για να μην κάνουν του κεφαλιού τους, όταν βγάζουν άδεια κυνηγιού. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη η παρακολούθηση των σεμιναρίων αυτών να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση κυνηγετικής άδειας.

Λίγοι οι θηροφύλακες
Πάντως, οι θηροφύλακες που συντηρεί σήμερα η Ε΄Κ.Ο.Η. δεν επαρκούν για να καλύψουν αποτελεσματικά όλη την Ήπειρο, σύμφωνα με τον κ. Σκαμαντζούρα. Υπάρχουν 30 υπάλληλοι που πρέπει να επιβλέπουν μια τεράστια σε έκταση περιοχή, στην οποία δραστηριοποιούνται περίπου 25.000 κυνηγοί (μαζί με την Κέρκυρα). Οι θηροφύλακες αυτοί εξάλλου, όταν έρχονται αντιμέτωποι με καλά οπλισμένους λαθροθήρες, δεν μπορούν να τα βάλουν μαζί τους, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή. Ούτε η συνδρομή του στρατού, που προτείνουν κάποιοι, μπορεί να βοηθήσει, αφού η παρουσία των λαθροθήρων είναι απρόβλεπτη. Παράλληλα, απαγορεύεται οι θηροφύλακες να προσεγγίσουν τα σύνορα σε απόσταση 500 μέτρων απ’ αυτά. «Όταν έχει διαμορφωθεί μια τέτοια κατάσταση, πώς περιμένουμε να επιβιώσουν τα αγριόγιδα», αναρωτιέται ο κ. Σκαμαντζούρας.Ωστόσο, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες η Θηροφυλακή προσφέρει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, σημαντικό έργο.

Να βοηθήσει η Πολιτεία
Ο Πρόεδρος της Ε΄ Κ.Ο.Η. κάνει λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλει η Ομοσπονδία από πλευράς της επίσημης Πολιτείας, προκειμένου να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά η άγρια πανίδα στην Ήπειρο. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα χρήματα που αποδίδονται στο υπουργείο Γεωργίας από την έκδοση αδειών κυνηγιού, χωρίς, όπως λέει, να υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για την Κυνηγετική Ομοσπονδία.

ΠΗΓΗ : ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου