ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


24 Δεκ 2010

Αφιέρωμα Ζαγόρι.

Κι εκεί που τη ματιά σου έχει κυριεύσει το καταπράσινο Ηπειρωτικό τοπίο και οι επιβλητικοί όγκοι των βουνών των Ιωαννίνων, προβάλουν ξαφνικά μπροστά σου τα ξακουστά Ζαχοροχώρια. 
Εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια, γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, τοξωτά γεφύρια, εκπληκτικά δείγματα όλα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα ονειρεμένα τοπία και μοιάσουν με αληθινούς πίνακες ζωγραφικής…

Ο νομός Ιωαννίνων εκτός από την πολυσήμαντη ιστορική του διαδρομή – πτυχές της οποίας αποτυπώνονται στα αξιόλογα ιστορικά μνημεία της πόλης και των περιχώρων – έχει να επιδείξει και πολλές φυσικές ομορφιές. Επίνειο του νομού θεωρούνται – και όχι άδικα – τα ξακουστά Ζαγοροχώρια. Πρόκειται για 46 συνολικά χωριά σκαρφαλωμένα στα βουνά βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες της Ηπείρου καθώς συνδυάζουν μοναδικά την φυσική ομορφιά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δημιουργώντας μια παραμυθένια εικόνα.
Καθένα από αυτά τα χωριά ξεχωρίζει για την υπέροχη αρχιτεκτονική του και την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του.

Τοξωτό Ηπειρώτικο γεφύρι
Τα Ζαγοροχώρια έχουν έκταση περίπου 1.000 τ. χλμ και χωρίζονται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: το Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι.
Αξίζει να έχετε το χρόνο ώστε να περιηγηθείτε σε όλα τα γραφικά χωριά του Ζαγορίου και να θαυμάσετε από κοντά τις μοναδικές δημιουργίες τις παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για μικρούς οικισμούς πλαισιωμένους από καταπράσινες βουνοπλαγιές, τρεχούμενα νερά, επιβλητικά φαράγγια και μαγευτικές λίμνες, που αποτελούν ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για όλο το χρόνο.

Μαγευτικό τοπίο του Ζαγορίου
Ξεκινώντας λοιπόν το οδοιπορικό σας στα φημισμένα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου που απλώνονται στα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μερικά από τα δημοφιλέστερα και ομορφότερα χωριά της Ηπείρου.
Όπως τα χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο ίδιος ο ποταμός αποτελεί ένα από τα ειδυλλιακότερα τοπία των Ιωαννίνων, ενώ προσφέρετε και για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες. Περιπατητικές διαδρομές κατά μήκος των όχθων του αλλά και extreme sports (canoe, rafting) στα κρυστάλλινα νερά του για τους λάτρης του είδους είναι κάποιες από τις προτάσεις μας για εσάς που θέλετε να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας στα ύψη.

Παραδοσιακό πέτρινο σπίτι

Κι όσο αφορά την επίσκεψή σας στα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Μικροί οικισμοί που απλώνονται στις πλαγιές βουνών πλαισιωμένοι από αιωνόβια πλατάνια και λιθόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν σε ξεχασμένες γειτονιές και πανέμορφες τοποθεσίες, κρύβουν για τον επισκέπτη ευχάριστες εκπλήξεις σε κάθε βήμα του.
Θα δείτε το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, την Αρίστη, το Βίκο, τον Άγιο Μηνά και το Μεσοβούνι, που έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές χάρη στην μοναδική αρχιτεκτονική τους. Κατά την περιήγησή σας στα χωριά αυτά θα σας εντυπωσιάσουν τα πέτρινα γεφυράκια – εντυπωσιακά δείγματα κατασκευής των Ηπειρωτών μαστόρων – η πυκνή βλάστηση και οι ανεπανάληπτες εικόνες που δημιουργούνται καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται πάνω στα πεντακάθαρα νερά του Βοϊδομάτη που σημειωτέον ότι είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια το νερό των οποίων είναι πόσιμο.
Όλα αυτά συνθέτουν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς που γοητεύουν και ανταμείβουν για την όποια ταλαιπωρία της μετακίνησης κάθε εκδρομέα.

Δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής
Εξίσου εντυπωσιασμένοι θα μείνετε από την περιήγησή σας στο Κεντρικό Ζαγόρι, το οποίο εκτείνεται στα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και περιλαμβάνει τα χωριά Βίτσα, Μονοδένδρι, Κήποι, Δίλοφο, Κουκούλι, Τσεπέλοβο, Διπόταμο, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά, Ασπράγγελοι, Καπέσοβο, Σκαμνέλι, Νεγάδες, τα γνωστά Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι), τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά) καθώς και τα χωριά Δίκορφο, Μανασσή και Καλουτά
Και σε αυτή την περιοχή του Ζαγορίου τα χωριά εντυπωσιάζουν με την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική. Τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά, τα λιθόκτιστα καλντερίμια που καταλήγουν σε μικρές γραφικές πλατείες, οι πέτρινες και μαρμάρινες βρύσες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, τα ιστορικά μνημεία, οι εκκλησίες και η θέα στις καταπράσινες πλαγιές και στο φαράγγι του Βίκου συνθέτουν το μεγαλείο τη Ηπειρωτικής γοητείας και δικαίως κερδίζουν το θαυμασμό κάθε επισκέπτη που συγκλονισμένος από τις εκπληκτικές αυτές εικόνες συνεχίζει την περιήγησή του στα Ζαγοροχώρια αδημονώντας να αντικρίσει κι άλλες ομορφιές.

Ανάμεσα στα άλλα θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη, που εδρεύει στο χωριό Κήποι και φιλοξενεί 40 χιλιάδες αντικείμενα της καθημερινής ζωής από όλη την περιοχή του Ζαγορίου. Το Μουσείο Παραδοσιακών Ασχολιών, που βρίσκεται στο χωριό Ελαφότοπος, και τη Βιβλιοθήκη της Πασχαλείου Σχολής, στο χωριό Καπέσοβο, όπου φυλάσσεται – μεταξύ άλλων – ένα από τα δεκατρία σωζόμενα αντίγραφα της Ελληνικής Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

ΠΗΓΗ:  www.holiday.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.rythmosfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου