ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


14 Δεκ 2010

Ζαγοροχώρια (Zagoroxoria)

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 χωριά σκορπισμένα που ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε δασωμένα από πεύκα και έλατα βουνά της Πίνδου, βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Τα Ζαγοροχώρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με το πρότυπο του φυσικού τους χώρου, του ζαγορίτικου τοπίου και, παρά την επέλαση του εκσυγχρονισμού, διατηρούν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία απαράλλαχτη μέχρι σήμερα. Για να πας στα Ζαγοροχώρια χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα χάρτη και ένα αυτοκίνητο. Θα χρειαστείτε αλυσίδες, γιατί μπορεί να ξεκινήσετε από Θεσσαλονίκη με ήλιο και στα Ζαγοροχώρια να χιονίζει ελαφρά. Τα βουνά και τα ποτάμια προσφέρουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως πεζοπορία και διάβαση φαραγγιού, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς καθώς και κανό, καγιάκ και ράφτινκ στα παγωμένα νερά του Αώου και του Βοϊδομάτη.
 Ο εθνικός δρυμός Βίκου – Αώου χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και από σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Το φαράγγι του Βίκου και η χαράδρα του Αώου είναι τόποι απαράμιλλης ομορφιάς. Το Ζαγόρι χωρίζεται σε Κεντρικό, Ανατολικό και Δυτικό. Στο Κεντρικό Ζαγόρι αρχικά συναντάς τα Άνω και Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και Μονοδένδρι με τα πέτρινα δρομάκια, τα αρχοντικά και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Άλλα χωριά είναι το Δίλοφο, η Ελάτη, οι Ασπράγγελοι, οι Κήποι, οι Νεγάδες, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι, ο Ελαφότοπος, το Κουκούλι, το Καπέσοβο.
 Στο Ανατολικό Ζαγόρι, αριστερά του δρόμου που οδηγεί στο Μέτσοβο συναντάς τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.
Στο Δυτικό Ζαγόρι είναι τα χωριά Β.Δ των Ιωαννίνων και περιλαμβάνουν τα υπέροχα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι. Η Αρίστη χτισμένη σε μια χαρισματική θέση απέναντι από τους βράχινους πύργους της Τύμφης, τη Γκαμήλα, προσφέρεται για περιπλάνηση στα καλντερίμια.
 Εμείς με την σειρά μας σας προτείνουμε αν έχετε την ευκαιρία να πάτε στα Ζαγοροχώρια γιατί θα αλλάξετε παραστάσεις, θα δείτε την φυσική ομορφιά των τοπίων εκεί με αποτέλεσμα να ξεφύγετε από τα προβλήματα και την ρουτίνα της καθημερινότητας.



ΠΗΓΗ:   http://miniholidays.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου