ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


11 Δεκ 2010

Το Φλαμπουράρι στο Ανατολικό Ζαγόρι.


Ένα ακόμη σημαντικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου είναι το Φλαμπουράρι, το οποίο είναι κτισμένο στις πλαγιές του όρους Τσούκα Ρόσα, σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα χωριά. Σήμερα ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ανατολικού Ζαγορίου και από την 1-1-2011 θα ανήκει στον νέο ενιαίο Δήμο Ζαγορίου.
Σε αναφορές τους οι  Πουκεβίλ,  Λαμπρίδης, Κρυστάλλης και άλλοι κάνουν λόγο ότι το χωριό αυτό το κατοικούσαν οικογένειες βλάχων και κατά συνέπεια  αποτελεί  ένα ακόμη από τα βλαχόφωνα χωριά του Ζαγορίου.
Τον 18ο αιώνα το χωριό βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη και αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί  900 περίπου οικογένειες. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής (1941-1944)  το χωριό, όπως και τόσα άλλα στο Ζαγόρι, πυρπολήθηκε και κάηκε μεγάλο μέρος του, με αποτέλεσμα να μην έχει διατηρήσει στο σύνολό του την παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική. Μετά τον πόλεμο ακολούθησε την μοίρα των υπολοίπων χωριών της περιοχής και συρρικνώθηκε ο πληθυσμός του αφού πολλοί από τους κατοίκους του ξενιτεύτηκαν για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του ήταν 88 κάτοικοι ενώ, λόγω της καταστροφής που υπέστη από τους Γερμανούς, έχει χαρακτηρισθεί ως Μαρτυρικό Χωριό.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία είναι κτισμένη το 1774.
Σήμερα, υπάρχει ανοικοδόμηση στο  χωριό και αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, όπως και στα υπόλοιπα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου. Να σημειώσουμε εδώ ότι, όποιος θέλει να πάει από τα Γιάννενα ή από το Μέτσοβο προς τη Βοβούσα, θα περάσει οπωσδήποτε κι από το Φλαμπουράρι, αφού είναι πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο γειτονικό αυτό χωριό και από εκεί καταλήγει στα Γρεβενά.
Σε περίπτωση λοιπόν που επισκεφθείτε το Ανατολικό Ζαγόρι, μην παραλείψετε να περάσετε και από το Φλαμπουράρι. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας, για να γνωρίσετε το χωριό και επιπλέον να απολαύσετε τα πανέμορφα και πυκνά δάση που το περιβάλλουν .

4 σχόλια:

  1. Ε παίδια για το 2012 κληπόθηκε το ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ με τη ΒΟΒΟΥΣΑ ποιός λετε να καιρδίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ein poli wraioo xwrio t flampourari k ma2euei arketo kosmo t kalokairi ap oti exw ma9ei me arketes epitixies 2012-2013 ena megal mpravo stous gourounades ap th vovousa pou ekanan thn arxh me gourouni (anastasios vlaxiwths dasofilakas vovousas)k ston deutero gourouna me di gourounia (kosta tsouko)alla k stous lagokinigous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nn stous lago....kinigous alla prosoxh re paidia 9a sas teleiosoun ta....fisiggia k ein kai akriva

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και 4ο γουρουνι μετραει το Ελατχωρι με γουρουνι του νασικα (κωνσταντινου) συνχαριτιρια αλλα και η βοβυσα δεν παει πισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή