Ένα από τα αγαπημένα φαγητά στο χωριό μας αλλά και σε όλο το Ζαγόρι είναι οι γίγαντες με χόρτα στο φούρνο. Οι γίγαντες της περιοχής είναι νοστιμότατοι και τα χόρτα άφθονα κι έτσι οι Ζαγορίσιοι το συνήθιζαν και το συνηθίζουν και τώρα πολύ το συγκεκριμένο φαγητό.
Στην επίσκεψη της πολύ πετυχημένης εκπομπής "Στην κουζίνα της μαμάς" του Ευτύχη Μπλέτσα,στο Τσεπέλοβο η κ. Τζένη Καραβασίλη μαγείρεψε γίγαντες με χόρτα στο φούρνο κι έδωσε στους τηλεθεατές την συνταγή της.
Εμείς βρήκαμε την συνταγή στην ιστοσελίδα της εκπομπής και σας τη δίνουμε για να δοκιμάσετε να φτιάξετε το νοστιμότατο αυτό φαγητό.
ΥΛΙΚΑ
700 γρ. Γίγαντες
2-3 Φρέσκα Κρεμμυδάκια
Διάφορα Χορταρικά
(μπάζα, σέσκουλα, λάπατα, μαϊντανό, σπανάκι)
1 ½ ποτ. Ελαιόλαδο
Μαύρο Πιπέρι
Κόκκινο Πιπέρι Γλυκό
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τους γίγαντες από βραδύς να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τους βράζουμε περίπου ένα τέταρτο στην χύτρα, μόνο με νερό. Μετά κόβουμε τα χόρτα με το χέρι. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε για να μαλακώσουν.
Στο πάτο ενός πυρέξ κάνουμε μια στρώση με τα χόρτα. Από πάνω ρίχνουμε τους γίγαντες με ελάχιστο από το ζουμάκι του βρασίματος. Προσθέτουμε αλάτι, μαύρο πιπέρι και κόκκινο πιπέρι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Τα χόρτα θα βράσουν μέσα στο φούρνο με τα υγρά που θα βγάλουν. Για να μην αρπάξει από πάνω το φαγητό, καλύπτουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο.
700 γρ. Γίγαντες
2-3 Φρέσκα Κρεμμυδάκια
Διάφορα Χορταρικά
(μπάζα, σέσκουλα, λάπατα, μαϊντανό, σπανάκι)
1 ½ ποτ. Ελαιόλαδο
Μαύρο Πιπέρι
Κόκκινο Πιπέρι Γλυκό
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τους γίγαντες από βραδύς να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τους βράζουμε περίπου ένα τέταρτο στην χύτρα, μόνο με νερό. Μετά κόβουμε τα χόρτα με το χέρι. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε για να μαλακώσουν.
Στο πάτο ενός πυρέξ κάνουμε μια στρώση με τα χόρτα. Από πάνω ρίχνουμε τους γίγαντες με ελάχιστο από το ζουμάκι του βρασίματος. Προσθέτουμε αλάτι, μαύρο πιπέρι και κόκκινο πιπέρι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Τα χόρτα θα βράσουν μέσα στο φούρνο με τα υγρά που θα βγάλουν. Για να μην αρπάξει από πάνω το φαγητό, καλύπτουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο.
ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: http://www.mamakouzina.tv/gr_destinationscat.asp?id=812
Πεντανόστιμο φαγητό ! Το δοκιμάσαμε κατά την επίσκεψή μας στο Ζαγόρι και μετά την επιστροφή μας στην Κρήτη έσπευσα να το φτιάξω . Η κουζίνα της Ηπείρου είναι φοβερή !
ΑπάντησηΔιαγραφή