ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


1 Δεκ 2010

Ελάτη Ζαγορίου.

Η Ελάτη είναι ένα ακόμη από τα 46 χωριά του Ζαγορίου. Είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, σε υψόμετρο 950μ. και απέχει από τα Γιάννενα μόλις 30 χλμ. Διοικητικά ανήκει σήμερα στον Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου ενώ από 1-1-2011, θα αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του ενιαίου πλέον Δήμου Ζαγορίου.
Το 1620 περίπου, οικογένειες κτηνοτρόφων, που είχαν αρχηγό τους κάποιο μεγαλοτσέλιγκα με το επώνυμο Μπούλτσης και προήρχοντο από τα χωριά Γαβρισιοί και Πετσάλι των Ιωαννίνων, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και στα μέσα του 18ου αιώνα συνοικίστηκαν και δημιούργησαν τον σημερινό οικισμό. Για το λόγο αυτό προφανώς, η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Μπούλτση.
Η πλούσια βλάστηση της περιοχής  έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς από τους κατοίκους της να ασχοληθούν εκείνα τα χρόνια με την ξυλουργική και ήταν γνωστοί ως «ματεράδες». Αργότερα, πολλοί έγιναν έμποροι ξυλείας με επιχειρήσεις στα Γιάννενα και αλλού ενώ πάρα πολλοί ξενιτεύτηκαν.
 Το χωριό βρίσκεται στην ακμή του κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Τότε χτίζονται εκκλησίες και μεγάλα αρχοντικά σπίτια ενώ παράλληλα λειτουργούν στο χωριό Δημοτικό σχολείο, Σχολαρχείο και Παρθεναγωγείο.
Στις 15 Ιουλίου του 1943, την ίδια μέρα με τους Ασπραγγέλους, η Ελάτη παραδίδεται στις φλόγες από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να καούν 56 σπίτια και να υπάρξει κι ένα θύμα. Για το λόγο αυτό σήμερα έχει χαρακτηρισθεί ως μαρτυρικό χωριό και στην είσοδο του χωριού υπάρχει σχετική πινακίδα, η οποία πληροφορεί τους επισκέπτες.
Σήμερα η Ελάτη είναι ένας ορεινός τουριστικός προορισμός και ο επισκέπτης θα βρει εκεί αρκετά καταλύματα, διαφόρων κατηγοριών, καθώς και καταστήματα εστίασης που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, είναι κυριολεκτικά πνιγμένη στο πράσινο, ενώ έχει καταπληκτική θέα απέναντι προς τις πλαγιές της Τύμφης. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του κάτω από τον μεγάλο πλάτανο, στην πλατεία του χωριού, με θέα την χαράδρα του Βίκου άλλα και  κάποια από τα χωριά του Ζαγορίου όπως το Σκαμνέλι, τη Βίτσα, το Μονοδέντρι και να θαυμάσει το υπέροχο τοπίο.
Πέρα όμως απ’ αυτό μπορεί να περπατήσει στα γραφικά πέτρινα καλντερίμια του χωριού, να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, τις πέτρινες βρύσες, τις πετρόκτιστες εκκλησίες, τα πέτρινα γεφύρια και  να περιηγηθεί στα δάση της περιοχής, όπου υπάρχουν μονοπάτια για πεζοπορικές διαδρομές.
Τέλος, με αφετηρία την Ελάτη, μπορεί να επισκεφθεί όλα τα κοντινά χωριά που υπάρχουν στην περιοχή και να θαυμάσει τις ομορφιές τους και για το λόγο αυτό αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό, για χαλάρωση και ηρεμία. Αξίζει να την επισκεφθείτε!!


Σημείωση:  Πληροφορίες για τα ιστορικά στοιχεία του χωριού πήραμε από την ιστοσελίδα του Δήμου Κεντρικού Ζαγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου