ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


27 Μαΐ 2011

Πάπιγκο: Οδοιπορικό στο πιο δημοφιλές Ζαγοροχώρι

Φωλιασμένα στην «αγκαλιά» του όρους Αστράκας, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο,
κλέβουν την παράσταση από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια! Χτισμένα σε υψόμετρο 960 μ.,
βρίσκονται σε απόσταση 60 χλμ. από τα Ιωάννινα και προσφέρονται για ένα ... short break γεμάτο εικόνες και εμπειρίες! Και μόνο η διαδρομή φτάνει για να σας μαγέψει...

Περνώντας πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη και αφήνοντας πίσω σας την παλιά γέφυρα της Αρίστης,εμφανίζονται μπροστά σας οι δύο οικισμοί περικυκλωμένοι από τεράστιες βραχοσειρές.
Στο Μεγάλο Πάπιγκο σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από άσπρη πελεκητή πέτρα,
επιβλητικές πόρτες και παλιές βρύσες θα αποτυπωθούν με αμέτρητα «κλικ» στον
φωτογραφικό φακό σας.

Σε απόσταση 4 χλμ. βρίσκεται το Μικρό Πάπιγκο, στο οποίο σας καλωσορίζει ο ναός των Ταξιαρχών. Για μία αξέχαστη εμπειρία προτιμήστε το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό και θαυμάστε την ομορφιά της φύσης εκ των έσω!

Τι θα δείτε/κάνετε:
•Τον χτισμένο το 1852 ναό του Αγίου Βλασσίου, τις τοιχογραφίες της μικρής εκκλησίας της Παναγίας, το εξαιρετικό κτήριο του δημοτικού σχολείου και την Καλλίνειο Σχολή στο Μεγάλο Πάπιγκο.
•Με ορμητήριό σας το Πάπιγκο, πάρτε μέρος σε πεζοπορίες και ορειβατικές δραστηριότητες μέσα στη φύση.
•Στη ρεματιά μεταξύ Μικρού και Μεγάλου Πάπιγκου κάντε μια στάση στις φυσικές
λίμνες Ρογκοβού, που φημίζονται για τα πράσινα νερά τους.
•Επισκεφθείτε τη Δρακολίμνη, μία από τις 3... αλπικές λίμνες της Πίνδου, για να
μάθετε τα μυστικά της. Σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ, σε υψόμετρο 2.100 μ. και μια έκταση 5 τ.χλμ., λέγεται ότι έζησε ένας Δράκος, στον οποίο οφείλει και το όνομά της.

Πού να μείνετε:
•Στον ξενώνα Καλλιόπη, με τα εφτά πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, τα δύο εκ των οποίων διαθέτουν και τζάκι. Η μέρα εδώ ξεκινάει δυναμικά με ένα πλούσιο πρωινό με ηπειρώτικες πίτες και τοπικά προϊόντα. Συνεχίζει με δραστηριότητες, όπως ιππασία και ορειβασία, και τελειώνει με ένα απολαυστικό δείπνο στο ομώνυμο εστιατόριο. Διοργανώνονται και κοινωνικές εκδηλώσεις. (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530 41081, www.kalliopi-papigo.gr)
•Σε ένα από τα παλιότερα αρχοντικά του Πάπιγκου, στεγάζεται το άρτι ανακαινισμένο Αρχοντικό Γκέκη 1876. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός ξενώνας σάς προσφέρει αξέχαστη διαμονή σε ένα από τα εννιά δωμάτιά του. Highligt το χορταστικό πρωινό με σπιτικές μαρμελάδες και πίτες. (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530 41610)
•Ο παραδοσιακός ξενώνας Κωνσταντίνου & Ελένης, στο χωριό Μονοδένδρι, υπόσχεται στιγμές αστείρευτης αναζωογόνησης, καθώς διαθέτει ένα άκρως χαλαρωτικό πετρόχτιστο υδρομασάζ. Τα 7 πολυτελή δωμάτιά του χαρακτηρίζονται από την προσεγμένη διακόσμηση με τα χειροποίητα έπιπλα, τα σκαλιστά ταβάνια και τα ξύλινα δάπεδα. ( Μονοδένδρι, τηλ. 26530 71328, www.ke-hotel.gr)

Πού να φάτε:
•Στο εστιατόριο του ξενώνα Καλλιόπη θα δοκιμάσετε αυθεντικές ηπειρώτικες γεύσεις. Η κα Καλλιόπη βάζει όλη τη μαεστρία της και δημιουργεί ποικιλία μαγειρευτών φαγητών, παραδοσιακές πίτες και ψητά της ώρας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το μοσχαράκι με τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες που συνοδεύεται τέλεια με κρασί ιδίας παραγωγής. (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530 41081, www.kalliopi-papigo.gr)
•Στην παραδοσιακή ταβέρνα Αστράκα που στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1824, στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα γευτείς ζαγορίσιες σπιτικές πίτες και φρέσκα ντόπια κρέατα. (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530 41693)

Πώς να πάτε:
Οι δύο οικισμοί απέχουν 60 χλμ. από τα Ιωάννινα. Ο δρόμος είναι γεμάτος στροφές, γι'
αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, ιδιαιτέρως στα ανήλιαγα σημεία και κυρίως
κατά τις βραδινές ώρες ή σε περίπτωση που έχει χιονίσει.

Πηγή: Icons Travellers

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  sarotiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου