ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


1 Ιουλ 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΑ

Υπάρχει ένα χωριό στο Ζαγόρι, τα Κάτω Πεδινά, που έχει περί πολλού την τέχνη του σινεμά. Εδώ και 12 χρονια κάθε καλοκαίρι οργανώνει φεστιβάλ με καλές ελληνικές και ξένες ταινίες, ενώ πέρυσι ο ίδιος ο Θόδωρος Αγγελόπουλος βρέθηκε στην πλατεία του για μια επετειακή προβολή της «Αναπαράστασης».Εκεί την είχε γυρίσει πριν από 40 χρόνια. Παραδίπλα μια έκθεση φωτογραφίας είχε οργανωθεί από το 1ο Εργαστήριο Κινηματογράφου των Κάτω Πεδινών.Από την Κυριακή ξεκινά το 2ο εργαστήριο. Για 9 μέρες (μέχρι τις 11 Ιουλίου) τέσσερις επαγγελματίες κινηματογραφιστές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διδάσκουν σε νέους που μαζεύονται από την γύρω περιοχή, μέχρι και από τα Γιάννενα, ότι «ένας άνθρωπος + μια κάμερα + ένας υπολογιστής = μια πλήρης μονάδα παραγωγής οπτικοακουστικού έργου». Ετσι μας λέει ο εμπνευστής και διευθυντής του εργαστηρίου, ο σεναριογράφος Γιώργος Μακρής. Και θυμάται πώς ξεκίνησε η ιστορία:«Μια παγωμένη μέρα του Ιανουαρίου του 2010 τα έπινα με τον κινηματογραφόφιλο πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου. Ημασταν παντελώς άγνωστοι. Τότε έπεσε η ιδέα. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς με λίγα τεχνικά μέσα, πολύ αυτοσχεδιασμό και περισσότερο ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε το 1ο εργαστήριο με τη στήριξη του εξωραϊστικού συλλόγου και την υλική και ηθική βοήθεια των ανθρώπων που ζουν στα Ζαγοροχώρια. Η επιτυχία ήταν τέτοια -τόσο από συμμετοχές νέων, όσο και από ατμόσφαιρα, αποτελέσματα και λειτουργικότητα- που η συνέχισή του ήταν αυτονόητη. Συστάθηκε, μάλιστα, η Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου, που ανέλαβε τη διοργάνωσή του».

Καλλιτεχνική κολλεκτίβα
Το εργαστήριο μοιάζει περισσότερο με καλλιτεχνική κολλεκτίβα -κι ας χρησιμοποιούν στο e-mail του για πλάκα τον ορο zagoriwood. Κανένας δεν πληρώνεται, κανείς δεν πληρώνει -20 ευρώ είναι μόνο η εγγραφή. Ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης προσφέρει τεχνικό εξοπλισμό (φώτα κλπ). Οι νέοι που συμμετέχουν χρειάζεται απλώς να είναι εξοικειωμένοι μέ τη χρήση υπολογιστών και βιντεοκάμερας, ή ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής με δυνατότητα κινηματογράφισης. Από 'κεί και πέρα πιάνουν δουλειά οι δάσκαλοί τους. Σενάριο διδάσκει ο Γιώργος Μακρής, ο Κλεάνθης Δανόπουλος σκηνοθεσία, ο Ακης Κερσανίδης φωτογραφία και η Χρύσα Τζελέμπη μοντάζ. «Γνωριστήκαμε πέρυσι μέσα στους "Κινηματογραφιστές στην ομίχλη", μια χρονιά που το ελληνικό σινεμά ζούσε και διεκδικούσε με πάθος», επισημαίνει ο Γιώργος Μακρής.Τα μαθήματα ξεκινάνε στις 10 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 7-8 το απόγευμα. Σκοπός τους είναι μια πλήρης περιήγηση στους βασικούς κόμβους της έβδομης τέχνης, έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν μετά το τέλος του εργαστηρίου να προχωρήσουν στό γύρισμα των δικών τους ταινιών. Υπάρχει, δηλαδή, μια σαφής πρακτική κατεύθυνση και γίνονται καθημερινά ασκήσεις και δοκιμές. Συγχρόνως υπάρχει και η απαραίτητη θεωρία ενώ προβάλλονται και ταινίες. Από φέτος προστέθηκε και το παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συναντήσεις», χάρη στο οποίο παίρνουν το δρόμο για τα Κάτω Πεδινά γνωστοί Ελληνες σκηνοθέτες.Ο ένας, μάλιστα, από αυτούς, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά (7 Ιουλίου) αποσπάσματα από την καινούργια του ταινία, «Μπαν Γιουν» (στην αφρικανική διάλεκτο Γουόλοφ σημαίνει «ποιος είναι ο δρόμος»). Το φιλμ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς τα γυρίσματα στη Σενεγάλη (!), όπου εκτυλίσσεται η ιστορία, έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους. Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, όμως, θα μιλήσει στους μαθητές του εργαστηρίου όχι μόνο για τον ιδιαίτερο αφηγηματικό τρόπο που ακολουθεί, αλλά και για κάτι πολύ πιο χρήσιμο, που το ξέρει καλά: για το «χειροποίητο» σινεμά, που στηρίζεται στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία σε κάθε κινηματογραφιστή.Με τη σειρά του, στις 11 Ιουλίου, στο κλείσιμο του 2ου εργαστηρίου, ο Θάνος Αναστόπουλος θα παρουσιάσει την πολυβραβευμένη και πολυταξιδεμένη του «Διόρθωση» (Βερολίνο, Μόντρεαλ, ΜοΜΑ της Ν. Υόρκης κ.α).

Χορηγίες
Τρεις μέρες από την έναρξη του εργαστηρίου, ο Γιώργος Μακρής προσπαθεί ακόμα για χορηγίες («κάποιες ντόπιες επιχειρήσεις μάς βοηθούν προσφέροντας δωρεάν διαμονή στους δασκάλους») και περιμένει, ίσως, κάποια λίγα χρήματα από την Περιφέρεια («για το φαγητό»). Το κέφι του, όμως, δεν κρύβεται.«Ακριβώς επειδή το κλίμα είναι ζοφερό και το μέλλον σκοτείνιασε, είμαστε αναγκασμένοι να ποντάρουμε τα ρέστα μας στην αισιοδοξία, να "χτίζουμε" την ώρα που πολλές βεβαιότητες γύρω μας και μέσα μας γκρεμίζονται. Και ελπίζω να μην ακούγονται όλα αυτά κλισέ ή μελοδραματικά», λέει. Ακριβώς το αντίθετο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου