ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


11 Ιουλ 2011

Ταξιδεύοντας στα Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια είναι 46 ονομαστά χωριά μέσα σε πυκνά δάση στην περιοχή ανάμεσα στο Μέτσοβο, τα Γιάννενα και την Κόνιτσα. Πέτρινα διώροφα πλακοσκέπαστα σπίτια, στενά πλακόστρωτα δρομάκια, κερδίζουν τον επισκέπτη με τη μοναδική γραφικότητά τους.

Μεγάλη και η ιστορία τους. Οι Έλληνες ακολουθώντας τα μονοπάτια τους κατάφεραν να φέρουν αντίσταση κατά των Γερμανών. Επίσης, κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα Ζαγοροχώρια και ιδιαίτερα το Ζαγόρι, είχε αρκετά προνόμια αφού ήταν τόπος οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης. Στα σλάβικα "Ζαγόρια" σημαίνει "πίσω από τα βουνά" και πράγματι, τα Ζαγοροχώρια περιβάλλονται από ψηλά βουνά. Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία αλλά και ορειβασία. Τα βουνά της Πίνδου είναι ένας πειρασμός για τους λάτρεις της περιπέτειας.

Σε περίπτωση που κουραστείτε, μπορείτε να μείνετε στα δύο καταφύγια που βρίσκονται το ένα στο φαράγγι της Γκαμήλας και το άλλο στο Μιτσικέλι. Το καθένα από αυτά διαθέτει κουζίνα και τζάκι, και μπορεί να φιλοξενήσει άνετα μέχρι και 28 άτομα. Κάτι που θα κεντρίσει σίγουρα το ενδιαφέρον σας είναι τα πέτρινα γεφύρια, που ενώνουν τις όχθες πολλών ποταμών, μικρά και άλλα μεγάλα.

Τα πανέμορφα μοναστήρια είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της περιοχής. Ένα από αυτά είναι το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας που ιδρύθηκε το 1579. Ερχόμενος από την Κόνιτσα, μπορείς να δείς τη Μονή Στομίου που χτίστηκε το 1774 στη χαράδρα του Αώου. Από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε το 1412 στο Μονοδένδρι, φαίνεται η περίφημη χαράδρα του Βίκου με μήκος σχεδόν 12 χιλιομέτρων και μέσο όρο ύψους 700 μέτρα. Από το 1973 η χαράδρα αυτή έχει γίνει τόπος προστασίας σπανίων ζώων και φυτών του τόπου μας. Σπάνια αρπακτικά όπως αετοί, γύπες και γεράκια ζουν και προστατεύονται μόνο εκεί, ενώ στα χαμηλά μέρη φωλιάζουν κίσσες, κοτσίφια και αϊδόνια και στα ψηλότερα μέρη των βουνών ζουν αρκούδες.
Από το βαθύτερο σημείο της χαράδρας του Βίκου περνά ο ποταμός Βοϊδομάτης, με ποικιλία ψαριών, όπως πέστροφες κλπ. Γύρω από τη χαράδρα βρίσκονται τα χωριά Βίτσα, Μονοδένδρι, Ελαφότοπος, Πεδινά, Καπέτσοβο, Βραδέτο, Τσεπέλοβο, Πάπιγκο κ.α. Μέσα σε αυτή την κατάφυτη περιοχή φύεται ένα είδος μαύρης πεύκης, το Ρόμπολο που είναι εξαιρετικά σπάνιο δέντρο και ζει σε υψόμετρο περίπου 2.300 μέτρων.
Τέλος, τα μονοπάτια του Ζαγορίου και η περίφημη σκάλα του Βραγέτου είναι επίσης μερικά από τα αξιοθέατα που θα δείτε εκεί. Στα Ζαγοροχώρια μπορείτε να πάτε οδικώς με αυτοκίνητο Ι.Χ. ή με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, και να μείνετε σε εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακούς ξενώνες.

ΠΗΓΗ:  www.akous.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου