ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


9 Ιουλ 2011

Οι διακοπές των ορέων

Του Γιώργου Κιούση- Ελευθεροτυπία
Βαρεθήκατε τη θάλασσα και τις πολύβουες παραλίες; Τα πηγαινέλα με το πλοίο; Υπολογίζετε τα έξοδα μετακίνησης και το χρόνο του ταξιδιού; Υπάρχει και το βουνό -δροσιά και καθαρός αέρας, ποτάμια και βόλτες στο δάσος. Ελατα που μοσχοβολούν, πεύκα και οξιές, καστανιές, κρυστάλλινα νερά, βλάστηση, μονοπάτια του παραμυθιού εκεί στη βόρεια Πίνδο.

Ο Γιάννης Σ. Τζίμας, πολιτικός μηχανικός, εδώ και τριάντα χρόνια ασχολείται με την ορειβασία και την ορεινή πεζοπορία. «Το βουνό και η αναρρίχηση χρειάζονται επιπλέον γνώσεις», μας λέει. «Αυτές τις περιοχές τις ξέρω πολύ καλά.

Οι εναλλακτικές διαδρομές είναι η ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους, πιο πολύ για νεαρούς, να γνωρίσουν περιοχές της Ελλάδας χωρίς μεγάλο κόστος. Μπορούν να μείνουν σε αντίσκηνα, σε καταφύγια σε δωμάτια φθηνά. Το κόστος σε σχέση με το νησί είναι πολύ μικρότερο. Η εμπειρία, πρωτόγνωρη. Για μια εβδομάδα με ένα τέτοιο πρόγραμμα γλιτώνει κάποιος έως και 40% των καθιερωμένων εξόδων».

Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό, ετοιμαστείτε για φυσική δραστηριότητα που μπορεί να σας επιφέρει πολλαπλά οφέλη, να φορτίσει τις «μπαταρίες» σας και να σας χαρίσει ευεξία, και εξορμίστε στις διαδρομές της βόρεια Πίνδου με οδηγό τον Γιάννη Τζίμα.

Προσιτές διαδρομές

Κόνιτσα - Μονή Στομίου: από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας (450 μ.) μπαίνουμε στη χαράδρα του Αώου ακολουθώντας τον παραποτάμιο δρόμο (τοπικά γίνεται μονοπάτι), ο οποίος τελικά μας ανεβάζει στη Μονή Στομίου (700 μ.), χτισμένη σ' ένα υπέροχο φυσικό μπαλκόνι 200 μ. πάνω από την κοίτη του Αώου σε 1 ώρα και 45 λεπτά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να ακολουθήσουμε το παλιό μονοπάτι που κινείται παράλληλα και ψηλότερα. Φεύγει δεξιά από το δρόμο 20 λεπτά μετά την αρχή της πορείας και επιστρέφει σ' αυτόν 25 λεπτά πριν από το τέλος. Υπάρχει αραιή σήμανση χωρίς να είναι απαραίτητη. Στη Μονή Στομίου υπάρχει τρεχούμενο νερό και μπορεί να γίνει μια υπέροχη κατασκήνωση. Επίσης κατασκήνωση μπορεί να γίνει και στην Κόνιτσα, δίπλα στο ποτάμι, λίγο πριν από το πέτρινο γεφύρι. Εννοείται ότι υπάρχουν και πολλά καταλύματα, τα περισσότερα σε πολύ προσιτές τιμές.

Μονή Στομίου - Σιάδι της Μύγας: συνέχεια της προηγούμενης διαδρομής. Από τη Μονή συνεχίζουμε στο χωματόδρομο μέχρι το σημείο όπου τελειώνει, στο ρέμα της Κερασιάς, απ' όπου υδρεύεται η Κόνιτσα. Εκεί πιάνουμε απέναντι αριστερά καλογραμμένο ανηφορικό μονοπάτι που, αφού μας περάσει από την τοποθεσία «Καλογερικά», μας οδηγεί στο Σιάδι της Μύγας (1.500 μ.), μια εξαιρετική τοποθεσία κάτω από τη σκιά της θεόρατης κορυφής της Γκαμήλας (2.497 μ.) και σε 1 ώρα 45 λεπτά.

Υπάρχει αραιή σήμανση και είναι όμορφα για κατασκήνωση, δεν υπάρχει όμως δυστυχώς νερό. Από εκεί συνεχίζουν άλλα μονοπάτια, που απαιτούν πολύωρη πεζοπορία ή ορειβασία, τα οποία ξεφεύγουν από το σκοπό του παρόντος.

Καπέσοβο - Βραδέτο (Σκάλα Βραδέτου): το πιο διατηρημένο χτιστό μονοπάτι-καλντερίμι της περιοχής. Από το Καπέσοβο (1.100 μ.), αφού περάσουμε μικρό πέτρινο γεφύρι, ανεβαίνουμε συνεχώς σε καλντερίμι με αλλεπάλληλες στροφές (καγκέλια) μέχρι το Βραδέτο (1.340 μ.), σε 1 ώρα και 45 λεπτά.

Στο Βραδέτο υπάρχει ξενώνας με προσιτές τιμές και καφενείο που μπορεί να εξυπηρετήσει μικρή παρέα και για φαγητό. Μπορεί να γίνει και κατασκήνωση σε πολύ μικρή απόσταση έξω από την είσοδο του χωριού.

Βραδέτο - Μπελόη: η φυσική συνέχεια της προηγούμενης διαδρομής. Από το Βραδέτο (1.340 μ.) ακολουθούμε σηματοδοτημένο δρόμο στην αρχή και μονοπάτι στη συνέχεια για να φτάσουμε στην τοποθεσία Μπελόη (1.450 μ.) στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου, απ' όπου βλέπουμε πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του, σε 45 λεπτά.

Κλειδωνιά - Παλιά (Ανω) Κλειδωνιά: από το χωριό Κλειδωνιά (480 μ.), 12 χλμ. πριν από την Κόνιτσα, βρίσκουμε ρωτώντας την αρχή του λιθόχτιστου μονοπατιού χωρίς σήμανση και ανεβαίνουμε με λίγη προσοχή για να μη χάσουμε το μονοπάτι στη γραφική Παλιά Κλειδωνιά (890 μ.), σε 1 ώρα και 30 λεπτά. Είναι ένα υπέροχο, ανέγγιχτο Ζαγοροχώρι, με ελάχιστες επισκέψεις τουριστών και διαθέτει ξενώνα και εστίαση. Μπορεί να γίνει και κατασκήνωση λίγο έξω από το χωριό.

Παλιά Κλειδωνιά - Πάπιγγο: μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της προηγούμενης διαδρομής. Από την Παλιά Κλειδωνιά (890 μ.) ακολουθούμε χωματόδρομο που οδηγεί στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (1.040 μ.) και στη συνέχεια το αραιά σηματοδοτημένο μονοπάτι καταλήγει σε χωματόδρομο και τελικά στο Μεγάλο Πάπιγγο (940 μ.), σε 2 ώρες. Εδώ, λόγω αρκετής τουριστικής κίνησης, είναι κάπως δύσκολη αλλά όχι απαγορευτική η κατασκήνωση λίγο έξω από το χωριό.

Κλειδωνιά - Μονή Σπηλιώτισσας: από το πέτρινο γεφύρι του Βοϊδομάτη (500 μ.) λίγο έξω από την Κλειδωνιά ακολουθούμε μονοπάτι με πρόχειρη σήμανση, που κινείται συνεχώς στη δεξιά όχθη του ποταμού (αριστερή όπως ανεβαίνουμε).

Η διαδρομή δίπλα στον Βοϊδομάτη είναι μαγευτική και μας οδηγεί στην επαρχιακή οδό κάτω από το χωριό Αρίστη. Περνάμε τη γέφυρα και στην απέναντι πλευρά του ποταμού βρίσκουμε το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας (600 μ.), σε 3 ώρες. Από εδώ μπορούμε να ανέβουμε με μονοπάτι στο χωριό Αγιος Μηνάς, σε 30 λεπτά.

Η κατασκήνωση τυπικά απαγορεύεται δίπλα στον Βοϊδομάτη λόγω των περιορισμών του Εθνικού Δρυμού.

Απαιτητικές διαδρομές

Μονοδένδρι - Βίκος ή Πάπιγγο (φαράγγι Βίκου): διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου, ίσως του πιο εντυπωσιακού ελληνικού φαραγγιού με πεζοπορική πρόσβαση. Από το χωριό Μονοδένδρι (1.060 μ.) κατηφορίζουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι-καλντερίμι που οδηγεί στην κοίτη του φαραγγιού (680 μ.). Στη συνέχεια το μονοπάτι κινείται στην αριστερή πλευρά της κοίτης και αφού περάσει από τη συμβολή με το φαράγγι Μέγας Λάκκος (πηγή Κλήμα), φτάνει στις κρυστάλλινες πηγές του Βοϊδομάτη (480 μ.) σε 5 ώρες. Το σημείο αυτό αποτελεί και ένα θαυμάσιο χώρο κατασκήνωσης. Ο τερματισμός μπορεί να γίνει είτε με ανέβασμα στο χωριό Βίκος (740 μ.), σε 45 λεπτά, είτε στο Μικρό Πάπιγγο (980 μ.), σε 1 ώρα και 45 λεπτά.

Μικρό Πάπιγγο - Καταφύγιο Αστράκας: από το Μικρό Πάπιγγο (980 μ.) ανηφορίζουμε σε μονοπάτι με καλή σήμανση (σύμβολο Ο3) και αφού περάσουμε από τέσσερις πηγές, φτάνουμε στο φιλόξενο Καταφύγιο της Αστράκας (1.950 μ.) -χωρητικότητας 50 κλινών- σε 3 ώρες και 30 λεπτά. Στο καταφύγιο μπορεί να γίνει οικονομική διανυκτέρευση (12 ευρώ το άτομο) ή κατασκήνωση στον πέριξ χώρο. Παρέχονται επίσης και υπηρεσίες εστίασης (φαγητό, καφέδες κ.λπ.) τη θερινή περίοδο (01/06-30/09). Καλό είναι να γίνει συνεννόηση με τον υπεύθυνο του καταφυγίου (Γιώργος Ροκάς: 6973-223100).

Καταφύγιο Αστράκας - Δρακόλιμνη Τύμφης: η φυσιολογική συνέχεια της προηγούμενης διαδρομής. Από το καταφύγιο -αφού συμβουλευτούμε τον υπεύθυνο- κατηφορίζουμε αρχικά μέχρι τη Λάκκα του Τσουμάνη (1.750 μ.) και στη συνέχεια ανεβαίνουμε από ευδιάκριτο μονοπάτι μέχρι τη Δρακόλιμνη (2.050 μ.), σε 1 ώρα και 30 λεπτά.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και δημοφιλείς προορισμούς των ελληνικών βουνών, προσιτό για όλους τη θερινή περίοδο (προσοχή στις απογευματινές καταιγίδες). Η περιοχή της Δρακόλιμνης αποτελεί έναν ονειρώδη τόπο διανυκτέρευσης, εάν βέβαια κουβαλήσετε μέχρι εκεί τα συμπράγκαλά σας. *

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου