ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


18 Μαρ 2011

Το Τσεπέλοβο διαμαρτύρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν ως αποδέκτη οι διαμαρτυρίες των μαθητών του Τσεπελόβου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Τοπικού Συμβουλίου, για την απόφαση κλεισίματος του σχολείου.
Το κλείσιμο του σχολείου, μετά της Μαθητικής Εστίας που προηγήθηκε αποτελεί πλήγμα για την περιοχή. Πέραν αυτού η μεταφορά των μαθητών στις Καρυές και την Ελεούσα, όπως προβλέπεται από το νέο σχέδιο, είναι εξαιρετικά δύσκολη εξ αιτίας της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης.
Στην επιστολή που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναλυτικά αναφέρεται:
«Το χωριό μας, αυτή η μικρή κουκίδα στο χάρτη της Ελλάδας, έσφυζε από ζωή μιας και πληθυσμιακά ήταν το μεγαλύτερο χωριό της ευρύτερης περιοχής του Ζαγοριού. Τα σχολεία μας, Δημοτικό και Γυμνάσιο. που μέχρι σήμερα λειτουργούν, μόρφωσαν εκατοντάδες παιδιά του Βορειοκεντρικού Ζαγοριού, αφού ήταν το μόνο Γυμνάσιο που υπήρχε στην περιοχή. Σε αυτό φοιτούσαν και πολλά παιδιά από τη Βόρειο Ήπειρο που διέμεναν στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου. Και εδώ οφείλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η συνύπαρξη των παιδιών αυτών με τα ντόπια ήταν αρμονική, αναπτύσσοντας φιλίες που άντεξαν στο χρόνο. Γνωρίζετε όμως, ότι το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας ανέστειλε τη λειτουργία της Εστίας από το Σεπτέμβριο του 2010 (παρά την ύπαρξη 25 οικότροφων). Έτσι αποδυναμώθηκε το Γυμνάσιο- Λυκειακές Τάξεις, με αποτέλεσμα την πρόταση κατάργησής του από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Νόκα και τον Διευθυντή Βθμιας Εκπ/σης κ. Τσατσαρώνη. Η κ. Νόκα δεσμεύτηκε ότι, εάν επαναλειτουργήσει η Μαθ. Εστία, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και το Γυμνάσιο. Ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Παπαναστασίου προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και εξασφάλισε την εγγραφή για το σχολ. έτος 2011-2012 25 έως 30 μαθητών. Έχει και την προφορική δέσμευση του Δ/ντη του Ε.Ι.Ν. κ. Μανούρη για επαναλειτουργία της Εστίας.
Τα κριτήρια που έθετε το Υπουργείο για συνενώσεις- καταργήσεις Σχολικών Μονάδων ήταν οι κτιριακές υποδομές, η χιλιομετρική απόσταση από το νέο σχολείο, η συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες και το δυσπρόσιτο της περιοχής. Κριτήρια που δεν ελήφθησαν όμως υπόψη στη δική μας περίπτωση διότι:
α)οι κτιριακές υποδομές του Σχολείου είναι άριστες ( υπάρχει Σχολική Βιβλιοθήκη, άριστος εξοπλισμός, κλειστό γυμναστήριο, βοηθητικοί χώροι, μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας...)
β) η χιλιομετρική απόσταση από το νέο σχολείο υπερκαλύπτει τα κριτήρια του υπουργείου μιας και το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης, με το οποίο συγχωνεύεται, απέχει 30 και 30 km από το Τσεπέλοβο και το Λύκειο Ελεούσας 50 και 50 km.
γ) η συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής είναι ανεπαρκής ( δύο δρομολόγια του ΚΤΕΛ την εβδομάδα) και ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Ζαγορίου αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης.
δ) το οδικό δίκτυο όπως καλά γνωρίζετε είναι δύσκολο και η περιοχή μας θεωρείται δυσπρόσιτη. Το πρόβλημα όμως εντείνεται τους πέντε μήνες που οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες με χιόνια, παγωνιές, κρούσταλα, ομίχλες και κατολισθήσεις, συνθήκες που κάνουν τη μετακίνηση για 15χρονα παιδιά ιδιαίτερα δύσκολη. Τις περισσότερες φορές δεν θα φτάνουν έγκαιρα στο μάθημά τους με αποτέλεσμα να χρεώνονται απουσίες αδικαιολόγητες, αλλά και όταν φτάνουν (με πολλούς κινδύνους) πόσο θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το μάθημα;
Το αντεπιχείρημα της Περιφερειακής Διευθύντριας ήταν ο μικρός αριθμός των παιδιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο Τσεπελόβου και ο αντιπαιδαγωγικός έτσι χαρακτήρας της εκπαίδευσής τους. Φοβούμαστε όμως ότι πίσω από τις ωραίες διατυπώσεις για εξορθολογισμό της εκπαίδευσης, για «παιδαγωγικά» υποτίθεται κριτήρια κρύβεται η περικοπή δαπανών. Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, θεωρούμε όμως ότι δε θα ανακάμψει η οικονομία με το κλείσιμο του Γυμνασίου Τσεπελόβου. Αντίθετα το χωριό θα οδηγηθεί σε πλήρη εγκατάλειψη, αποδυνάμωση και ερήμωση. Δεν κινδυνολογούμε, σε προβλήματα υπαρκτά αναφερόμαστε. Οι οικογένειές των παιδιών αυτών αποτελούν τα ζωντανά κύτταρα του χωριού, αφού επένδυσαν στο χωριό σύμφωνα με τις υποδείξεις του κράτους στηρίζοντας την αποκέντρωση του. Αναρωτηθείτε τι θα συμβεί αν αυτές οι οικογένειες εγκαταλείψουν το χωριό. Οξώπορτες αμπαρωμένες, μπουχαριά σβηστά, χάνια βουβά...
Ιστορικά το χωριό αυτό πρόσφερε πολλά στο Ελληνικό Έθνος. Θυμηθείτε ότι το πρώτο Πανεπιστήμιο εν Ελλάδι θα γινόταν στο Μοναστήρι του Αη-Γιάννη του Ρογκοβού, αρχές του 1800 με θρησκευτικό ηγέτη το Νεόφυτο Δούκα, δικαιοσύνης το Χριστόδουλο Κλωνάρη και πρόεδρο της επιστημονικής ομάδας το Γεώργιο Γεννάδιο. Η έναρξη όμως της επανάστασης ανέστειλε τα σχέδια αυτά, καθώς τα χρήματα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου δόθηκαν για τους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας. Εμπνευστής δε και μυητής των Φιλικών ήταν ο Τσεπελοβίτης Κων/νος Ράδος. Θυμηθείτε επίσης ότι ο Βηλαράς και ο Ψαλίδας με την κάσα των Γιαννιωτών στο Τσεπέλοβο κατέφυγαν, κυνηγημένοι από τον τρομερό Πασά και από εδώ οργάνωναν τον αγώνα. Το Τσεπέλοβο ήταν η έδρα του «Κοινού των Ζαγορισίων» και από εδώ κατάγονταν οι μεγάλοι ευεργέτες του Έθνους Αν. Τσούφλης (Τσούφλεια εκπαιδευτήρια) Μπήκας (γέφυρα Λυκόστομου), Δούμας (σχολεία σε όλη την Ελλάδα), Πετρινός και πολλοί άλλοι που άφησαν περιουσίες ολόκληρες στο Ελληνικό Κράτος. Στο Τσεπέλοβο υπήρχαν από τα παλιά τα χρόνια όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης από Παρθεναγωγεία και Σχολαρχεία, Αλληλοδιδακτικά και Ημιγυμνάσια μέχρι Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις στις μέρες μας. Να θυμηθούμε εδώ τα λόγια του Farlaits (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους) «..να μη νομισθεί υπερβολικό ότι το Ζαγόρι μόρφωσε το Ελληνικό Κράτος...»
Για όλα τα παραπάνω το Τσεπέλοβο ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να έχει Σχολείο!
Βοηθήστε μας...

ΠΗΓΗ:  www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου