ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


3 Μαρ 2011

Δημοτική Πινακοθήκη Δ. Ζαγορίου στο Τσεπέλοβο;;

Δημοτική Πινακοθήκη «Petros»;;;;;

Petros – Πέτρος [Παπαβασιλείου]

(προσεχώς το υπό επιμέλεια αναλυτικό βιογραφικό του)

Ο Πέτρος (Παπαβασιλείου) ο Ζαγορίσιος – Ιταλός, γεννήθηκε στην Αθήνα και έλκει την καταγωγή του απ’ το Τσεπέλοβο του Δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων, το οποίοι είχε να επισκεφτεί από τα παιδικά του χρόνια.
Εδώ και μια δεκαπενταετία όμως το Τσεπέλοβο, ο νόστος του, είναι μέρος της έγνοιας αυτού και της συζύγου του, καθώς πόθος για τους συγχωριανούς του και τιμή για όλους/ες τους Ζαγορίσιους/ες.

Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. στην Αθήνα από το 1949-1955με δασκάλους το Γιάννη Μόραλη στη ζωγραφική και το Γιάννη Κεφαλληνό στη χαρακτική.

Ακολούθως, με ιταλική υποτροφία που έλαβε το 1958, συνέχισε τις σπουδές του στην Perugia και τις Urbino – Milano από το 1959-1966.

Την πρώτη του ατομική του έκθεση την οργάνωσε στην Perugia το 1958.
Ακολούθησε θεαματικά και σειρά άλλων ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ξεκινώντας από ένα υπερρεαλιστικό πλαίσιο, το έργο του αποδίδει την αεικίνητη φιλοσοφική αναζήτηση της προσωκρατικής περιόδου που τόσο τον εμπνέει βαθιά και τον χαρακτηρίσει.

Ζει και εργάζεται στο Μιλάνο, αλλά και στην Αθήνα.

Όνειρο και ζωηρή επιθυμία του, ήταν και είναι, η αφιέρωση μιας σειράς αξιόλογων έργων του παλιών και νέων, στο χωριό του όπως το λέει, στο Τσεπέλοβο.

Όπως μας είπε ο Πέτρος - κ. Παπαβασιλείου – έχει επισκεφτεί ο ίδιος το Τσεπέλοβο κι έχει επιληφθεί της χωροθέτησης της Πινακοθήκης με τα υπάρχοντα έργα του και με μια σειρά νέων έργων που θα δημιουργήσει εξαιρετικά για τον εμπλουτισμό της Πινακοθήκης αυτής.

Ωστόσο όμως, διαπιστώνουμε ότι, η εν δυνάμει Πινακοθήκη, είναι για την ώρα χώρος αποθήκευσης των έργων του διάσημου ζωγράφου και η προσπάθεια της απελθούσας δημοτικής αρχής, δε φαίνεται να υλοποιήθηκε λειτουργικά στη συνέχεια.

Έτσι, το όνειρο και η επιθυμία του Πέτρου, μένουν ανικανοποίητα για την ώρα, όπως και η προσδοκώμενη διάδραση - αλληλεπίδραση που θα ασκούσε εκείνος μέσον του έργου του, ως έναυσμα δημιουργίας ενδιαφέροντος και ώθησης των νέων προς τις τέχνες.

Παράλληλα το έργο του, είναι ένας πόλος έλξης τέχνης και πολιτισμού, που θα εξασφάλιζε μια σημαντική επισκεψιμότητα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος και πιο απλά, την ποιοτική «απασχόληση» των επισκεπτών του Ζαγορίου.

Για την ώρα, αυτός ο σημαντικός πόλος παραμένει ανενεργός.

Ο Πέτρος, είναι 83 ετών και του ευχόμαστε να είναι γερός και δημιουργικός και να ανεβεί σύντομα τα σκαλιά της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Ζαγορίου στο Τσεπέλοβο, στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του έργου και να βιώσει την τιμή και την ευγνωμοσύνη της Ζαγορίσιας κοινωνίας.

Προς τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζαγορίου
Για τους λόγους αυτούς, απευθυνόμαστε στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζαγορίου και κατά τη γνώμη μας λέμε ότι, πέρα απ’ την πρόθεση παραχώρησης [θέμα 3., ημ/σιας διάταξης 23/02/11]του Τσούφλειου Φαρμακείου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Τσεπέλοβου (με λειτουργικούς όρους και προοπτικές που δε γνωρίζουμε προς το παρόν) για τη λειτουργία της Πινακοθήκης «Petros», θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή - Δήμος Ζαγορίου είναι εκείνη που πρέπει να έχει:

1. την ευθύνη εποπτείας της Πινακοθήκης, ως Δημοτικής, για την ασφάλεια και τη φροντίδα των εκθεμάτων της

2. την ευθύνη για τη λειτουργίας της ως προς την επισκεψιμότητα, με ωράριο και υπεύθυνο Πινακοθήκης με κάποια σχέση εργασίας και πέραν του εθελοντισμού, για τη «σύννομη» και υπεύθυνη τέλεση των καθηκόντων

3. την ευθύνη για την αρωγή των λειτουργικών δαπανών, τη συντήρηση του κτιρίου και κάθε άλλης ανάγκης που αφορούν αυτό και τα εκθέματα

4. και φυσικά την υποχρέωση, ώστε να ανοίξει το συντομότερο η Πινακοθήκη τις πόρτες της στο κοινό και στο όνειρο του Πέτρου Παπαβασιλείου.

Petros είναι αυτός!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου