ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


6 Μαρ 2011

Και εικόνα που είχε κλαπεί από εκκλησία του Ηλιοχωρίου μεταξύ αυτών που εντοπίσθηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ το οποίο βρήκα στη σελίδα www.anex.gr, μεταξύ των έξ εικόνων που βρέθηκαν σε γνωστή πινακοθήκη του Λονδίνου και ταυτοποιήθηκαν με εικόνες που είχαν κλαπεί από εκκλησίες του Ζαγορίου, είναι και η εικόνα της Σύναξης των Αρχαγγέλων που είχε κλαπεί από εκκλησία του χωριού μας. Το σχετικό δημοσίευμα έχει ως εξής:

" Μπροστά σε μία αποκάλυψη που άφησε έκπληκτους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκονται τις τελευταίες ώρες αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της χώρας, αλλά και στελέχη διεθνών αστυνομικών οργανώσεων, όπως η Interpol.
Ο λόγος για την ανακάλυψη έξι τουλάχιστον μέχρι στιγμής εικόνων που είχαν κλαπεί τα τελευταία πέντε χρόνια από το Νομό Ιωαννίνων και από μοναστήρια της περιοχής, εικόνες που όχι μόνο ήταν μπροστά στα μάτια του καθενός, αλλά και που σε τακτά χρονικά διαστήματα πωλούνταν σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Οι εικόνες αυτές βρέθηκαν σε μία από τις πιο γνωστές γκαλερί του Λονδίνου, όπου εδώ και δεκάδες χρόνια φιλοξενούνται θρησκευτικές εικόνες από όλο τον κόσμο και πωλούνται σε ενδιαφερόμενους.
Εντελώς ξαφνικά ειδοποιήθηκαν οι αρχές και αμέσως σε συνεργασία με την Interpol οδηγήθηκαν στην Temple Gallery του Λονδίνου και συγκεκριμένα της περιοχής Νότινγκ Χιλ, όπου κατάφεραν να διαπιστώσουν σε συνεργασία με την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ότι τουλάχιστον έξι εικόνες ήταν αυτές που είχαν κλαπεί από μοναστήρια των Ιωαννίνων.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό τόσο ο τηλεοπτικός σταθμός ITV όσο και η εφημερίδα Ελευθερία είχαν αποκαλύψει ότι μία από αυτές τις εικόνες που είχαν κλαπεί είχε βρεθεί σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι όπου αγοράστηκε από ιδιώτη.
Σήμερα ο «Ανεξάρτητος» δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση αυτή αποκαλύπτει πως τελικά αρκετές από τις εικόνες κυρίως από εκκλησίες του Ζαγορίου, βρίσκονται στην Temple Gallery, σε μία γκαλερί που λειτουργεί ακόμη και ως κέντρο μελέτης και αποκατάστασης αρχαίων αντικειμένων.
Οι εικόνες, έξι συνολικά τον αριθμό, που ταυτοποιήθηκαν πλήρως από την 8η Εφορεία Αρχαιοτήτων στα Γιάννινα σύντομα θα κατασχεθούν από την Interpol και σταδιακά θα ακολουθηθεί η διαδικασία, ώστε αυτές να βρεθούν και πάλι στις εκκλησίες από όπου είχαν κλαπεί πριν από χρόνια.
Το πιο παράξενο ίσως γεγονός, έχει να κάνει με το ότι ο αρχικός εντοπισμός της πρώτης εικόνας, αυτή της Υπαπαντής που είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βισικό Καλουτάς, ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία από ιδιώτη.
Η εικόνα αυτή πριν από καιρό είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τότε Νομαρχίας από τον πρώην Νομάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να ενημερωθεί και να δώσει ίσως και στοιχεία που ενδεχομένως να είχε στη διάθεσή του.
Τελικά, ο ιδιώτης έχοντας δει την φωτογραφία στο site της Νομαρχίας και την ίδια ακριβώς εικόνα στο site που διατηρεί η γνωστή γκαλερί, ενημέρωσε τις αρχές και έτσι αποκαλύφθηκε το τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο λόγος στη συνέχεια πήγε στο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας που ενημέρωσε την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, και έτσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι μίας από τις πιο παράξενες υποθέσεις που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τις αρχές.
Στα αξιοσημείωτα επίσης βρίσκεται και το ότι αρκετές από τις εικόνες που ταυτοποιήθηκαν έχουν πωληθεί σε ιδιώτες, ενώ εντυπωσιακό είναι επίσης και το στοιχείο που έχει να κάνει με τις τιμές πώλησης των εικόνων.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία διαπιστώνεται πως οι έξι εικόνες που ταυτοποιήθηκαν είναι οι εξής:
Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού, με κωδικό Πινακοθήκης C 001, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου με τιμή πώλησης 3767 ευρώ.
Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού, με κωδικό Ζ 037, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 6828 ευρώ.
Η εικόνα της Σύναξης των Αρχαγγέλων, με κωδικό Z 111, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου και Κοίμησης της Θεοτόκου Ηλιοχωρίου, με τιμή 5710 ευρώ.
Η εικόνα των Αγίων Πέτρου και Παύλου, με κωδικό C 082, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 5886 ευρώ.
Η εικόνα της Γέννησης της Θεοτόκου, με κωδικό Α 063, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 2237 ευρώ.
Σε ό,τι τέλος αφορά τον εντοπισμό των δραστών, των αρχαιοκάπηλων, που την τελευταία πενταετία είχαν κάνει άνω-κάτω τις αρχές και είχαν καταφέρει να διαρρήξουν δεκάδες ιερούς ναούς στο Νομό Ιωαννίνων, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας, κανείς δε γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι και αν τελικά η Ιnterpol και το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας θα καταφέρουν να βρουν τα ίχνη τους.
Το βέβαιο επίσης είναι ότι τις επόμενες κιόλας ώρες η ταυτοποίηση εικόνων θα συνεχιστεί από τις αρχές και δεν αποκλείεται πολλά ακόμη να δουν το φως της δημοσιότητας αφού οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ "

1 σχόλιο: