ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


12 Μαρ 2011

Ιππασία: Aνάμεσα στην Κόνιτσα και τα Ζαγοροχώρια

Καβαλαρία πάνω στο απάτητο χιόνι µε φόντο το ταµπλό βιβάν που λέγεται Ζαγόρι, βόλτα µε άλογα στη χειµωνιάτικη φύση-υπερπαραγωγή, για να κάψετε θερµίδες χωρίς να λαχανιάσετε στιγµή. Ανεβείτε στη βόρεια Πίνδο και πιάστε το χαλινάρι, να ζήσετε το δικό σας western ανάµεσα στην Κόνιτσα και τα Ζαγοροχώρια, µε πρωταγωνιστές εσάς και τα αλογάκια της Πίνδου.
Aκολουθείτε τις οδηγίες του gps ως την Κόνιτσα, την ποταµούπολη του νοµού Ιωαννίνων, χτισµένη στα 600 µέτρα υψόµετρο ανάµεσα στις γρανιτένιες συµπληγάδες του Γράµµου, του Σµόλικα και της Γκαµήλας. Με υδάτινη διαδροµή που ξεκινά από τις πηγές της κοιλάδας Βάλια Κάλντα, ο ποταµός Αώος ταξιδεύει πενήντα χιλιόµετρα στα σωθικά της Ηπείρου για να σµίξει, εδώ στον κάµπο της Κόνιτσας, µε τον παραπόταµό του το Βοϊδοµάτη κι ενωµένοι να συναντήσουν πλάι στα αλβανικά σύνορα το Σαραντάπορο, πριν το µεγάλο ταξίδι στην Αδριατική.
Ανηφορίστε για την πλατεία της γραφικής κωµόπολης, µε τοπωνύµιο σλάβικης ρίζας που σηµαίνει αλογότοπος, ξεπεζέψτε από τα «άλογα» του Ι.Χ. κι ετοιµαστείτε για αξέχαστη καβαλαρία στην όχθη του Βοϊδοµάτη, στα όρια του εθνικού δρυµού Βίκου –Αώου, ανάµεσα στην Κόνιτσα και το κουκλίστικο Ζαγοροχώρι Αρίστη.

Αµαζόνες και Κένταυροι της Ηπείρου

Δίνετε ραντεβού στο αγρόκτηµα «Τρία Ποτάµια» έξω από την Κόνιτσα, µε θέα το φαράγγι του Βίκου. Ακόµα κι αν δεν έχετε το ταλέντο του βραζιλιάνου ολυµπιονίκη της ιππασίας Αλβάρο Ντόντα, θα καταφέρετε να καβαλικέψετε µε σέλα ή σαµάρι τη Λούνα, τη Ρούσα, την Ήρα, για βόλτα µέσα στο πλατανόδασος.
Δώδεκα άλογα και πουλαράκια, όχι όποια κι όποια, αλλά της φυλής της Πίνδου, «την πλέον αντιπροσωπευτική φυλή αλόγων του ορεινού τύπου για τον ελλαδικό χώρο, άλογα από τη ράτσα τους εξαιρετικά υποµονετικά και συνεργάσιµα µε τους αναβάτες», εξηγεί ο κ. Νίκος Κυρίτσης, ιδιοκτήτης της εταιρείας εναλλακτικού τουρισµού No Limits µε έδρα την Κόνιτσα, που διοργανώνει καβαλαρίες στην περιοχή.
Οι εκδροµές είναι για αρχάριους, ακόµα και για αναβάτες εξ απαλών ονύχων, καθώς «παιδιά από έξι, επτά χρονών µπορούν να κάνουν και µόνα τους βόλτα µε το άλογο, ενώ τα µικρότερα πιτσιρίκια στην αγκαλιά του µπαµπά ή της µαµάς».

Delete στους ήχους της πόλης

Τune in στη χλαπαταγή των αλόγων, πάνω στο πυκνό χαλί των φύλλων και των βελανιδιών µέσα στο δάσος. Ακόµα κι αν έχει χιονίσει και το έχει στρώσει, θα χαρείτε την σπάνια εµπειρία της καβαλαρίας πάνω στο χιόνι, απολαµβάνοντας το ονειρικό, λευκό τοπίο ολόγυρά σας. Αν το επιτρέπει ο καιρός και η στάθµη του νερού του Βοϊδοµάτη, θα βιώσετε το γκραν φινάλε του ιππικού περιπάτου, µπαίνοντας δηλαδή καβάλα στο άλογο µέσα από το ποτάµι!
Εδώ, συνδυάζετε καβαλαρία και φυσική άσκηση µε bird watching αφού όλο και κάποιος ερωδιός µπορεί να ξεπεταχτεί µέσα από τις φυλλωσιές. Επιπλέον, µπορείτε έφιπποι να επιδοθείτε σε sightseeing: κατά τη διάρκεια του ιππικού σας περιπάτου θα περάσετε δίπλα από µοναδικά αξιοθέατα της περιοχής, όπως το µονότοξο γεφύρι της Κλειδωνιάς, καµωµένο µε περισσή τέχνη από ηπειρώτες µαστόρους της πέτρας το 1853, σύνορο για τον εθνικό δρυµό Βίκου-Αώου.

ΠYΞIΔA

  • Πού > Για την καβαλαρία απευθυνθείτε στη No Limits (www.nolimits.com.gr, τηλ.26550 23777).
  • Τι να φορέσετε > Ίσιο παπούτσι για να περνά στον αναβατήρα του αλόγου και υποχρεωτικά κράνος που θα σας δώσουν οι διοργανωτές της ιππικής εκδροµής.
  • Must > Τόσες θερµίδες κάψατε µε την ιππασία, αµαρτία να πάνε χαµένες. Αναπληρώστε τις µε την ονοµαστή µπουγάτσα του «Αντώνη» στην παλιά πόλη της Κόνιτσας, µε τη σούπερ προβατίνα στα κάρβουνα του Λουλούµπα στο «Αδιέξοδο». Κατεβείτε από το άλογο, µόνο για να συνεχίσετε την εξερεύνηση στα Ζαγοροχώρια, 46 ορεινά πετράδια του νοµού Ιωαννίνων, από την κουκλίστικη Αρίστη και το διάσηµο Πάπιγκο ως την low profile Βωβούσα.
  • Check-in > Ενδεικτικά, στην Κόνιτσα ξενοδοχείο «Γεφύρι» (26550-23780) στην είσοδο της χαράδρας του Αώου δίπλα στο πέτρινο γεφύρι, «Konitsa Mountain Hotel» (www.konitsahotel.gr), για να χαλαρώσετε στο spa µετά το galloping στη ράχη της Λούνα, boutique hotel «Χάµκω» (www.hotelhamko.gr), αναπαλαιωµένο αρχοντικό στην παλιά πόλη.
Της Ζέφης Κληρονόμου
ΠΗΓΗ:  lifepositive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου