ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


17 Μαρ 2011

Ζαγοροχώρια

                                        
ζαγοροχώρια1"Θαρρείς ο Θεός και έριξε σε τούτη την ελληνική γη κομμάτια από τον παράδεισο για να γαληνεύει και να θαυμάζει το έργο του ο επισκέπτης."
 Αυτό είπα μόλις επισκέφτηκα για πρώτη φορά τα Ζαγοροχώρια.
Και είναι αλήθεια! 46 απαράμιλλες ομορφιάς χωριά τα οποία οι κάτοικοι φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι σε καλωσορίζουν με χαμόγελα, θέλοντας να σου δώσουν την ευκαιρία να ζήσεις λίγη από την μαγεία αυτών των τόπων. Χτισμένα πάντα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική πέτρας-ξύλου σε μεταφέρουν σε πιο όμορφες εποχές, πιο καθαρές, πιο αληθινές.
Η διαδρομή με το αυτοκίνητο ήδη σε προετοιμάζει για τις απίστευτες εναλλαγές του τοπίου που το μάτι ξεδιψάει. φαράγγι του Βίκου
Δάση βγαλμένα από παραμύθια, πεντακάθαρα ποτάμια αλλά και λίμνες καθαρίζουν το μυαλό και την ψυχή και ασκούν μια θετική επίδραση στον επισκέπτη που αποφασίζει να ταξιδέψει στους τόπους αυτούς.
Όποιος μάλιστα έχει την όρεξη να εξερευνήσει μπορεί να επισκεφτεί τα πιο γνωστά αξιοθέατα όπως το φαράγγι του Βίκου και τον ποταμό Βοϊδομάτη, τα πέτρινα γεφύρια, καλντερίμια, βιβλιοθήκες αλλά και μουσεία και όχι μόνο.
Δρακόλιμνες ζαγοροχώριαΈνας τόπος αυθεντικός δεν μπορεί να μην έχει και πλήθος από θρύλους και ιστορίες. Ο πιο γνωστός θρύλος είναι για τους δράκους που λέγετε πως ζούσαν στις δυο λίμνες, οι λεγόμενες Δρακόλιμνες.
Και επειδή οι μύθοι και οι θρύλοι πάντα κρύβουν κάποιες αλήθειες, αξιοσημείωτη είναι η ύπαρξη του σπάνιου αμφιβίου "Triturus Αlpestris" που ζει στα νερά των λιμνών και θυμίζει αρκετά μικρό δράκο.
Και δεν σταματάμε εδώ βέβαια καθώς τα Ζαγοροχώρια επισκέπτονται και λάτρεις των extreme sport για πεζοπορία, αναρρίχηση, rafting, mountain bike και παραπέντε.
Και για όταν ο επισκέπτης πεινάσει, οι φημισμένες πίτες αλλά και  πεντανόστιμα ντόπια κρέατα μαγειρεμένα με μαεστρία στην γάστρα τον περιμένουν μαζί με το ντόπιο τσίπουρο.
 Για την διαμονή σας έχετε πολλές επιλογές φτάνει να κλείσετε έγκαιρα δωμάτιο.Βίτσα
Κάποιες από τις επιλογές μας είναι:
Η Σελήνη, ανακαινισμένο παραδοσιακό αρχοντικό στο χωριό Βίτσα με φανταστική θέα στη γύρω περιοχή (τηλ: 2653071350).
To Αρχοντικό του Δίλοφου, Παραδοσιακός ξενώνας με εννιά μεγάλα δωμάτια και μια σουίτα. Στο αρχονταρίκι του ξενώνα σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό και το βράδυ δίπλα στο αναμμένο τζάκι, παραδοσιακές πίτες, ντόπια χειροποίητα αλλαντικά, τυριά, καθώς και κόκορας κρασάτος, χοιρινό πρασοσέλινο.(τηλ: 265302245).
 Φεύγοντας κανείς μπορεί να πάρει μαζί του μανιτάρια, μέλι, γλυκά του κουταλιού, γαλακτοκομικά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης. Το ζμπέκι (καρύδια βουτηγμένα σε μουσταλευριά), λικέρ και γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα από τα χεράκια της Βαγγελιώς από το βότανα  Γράμμου«Καφενείο Μεσοχώρι» στα Κάτω Πεδινά, μέλι και κηρήθρα αλλά και βασιλικό πολτό από το μαγαζάκι με τα τοπικά προϊόντα της πλατείας του Τσεπέλοβου. Τουρσιά και σάλτσες με βάση τη ντομάτα, ροσόλια (ηδύποτα από άγρια φρούτα και αρωματικά), μαρμελάδες, εκχυλίσματα και βάμματα από βότανα του Γράμμου θα βρείτε στη «Μαρμελωδία» στην πλατεία της Κόνιτσας.
 Κι όλα αυτά μέχρι ο επισκέπτης να ξανάρθει. Μια απόδραση απο τους εξαντλητικούς ρυθμούς της πόλης δεν φτάνουν για να ανακαλύψετε τα όσα κρύβει αυτός ο τόπος.

ΠΗΓΗ:  www.pythari.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου