ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


9 Δεκ 2010

Ο νερόμυλος στο Τρίστενο!

Το Τρίστενο, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, είναι ένα γραφικό χωριό, στο Ανατολικό Ζαγόρι. Βρίσκεται μέσα στο πράσινο και διαθέτει αρκετά αξιοθέατα όπως γεφύρια, εκκλησίες και  πέτρινα  πανέμορφα καλντερίμια. Πέρα όμως από τα άλλα αξιοθέατα που διαθέτει, διαθέτει και κάποιο που είναι ξεχωριστό για την περιοχή. Είναι ο παραδοσιακός πέτρινος νερόμυλος ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνει η ενημερωτική πινακίδα που υπάρχει στον νερόμυλο αυτόν, η κατασκευή του χάνεται στα βάθη των αιώνων αλλά τη σημερινή του μορφή την πήρε στα μέσα του 19ου αιώνα. Παλαιότερα υπήρχε εκεί κοντά τριώροφο χάνι που περιελάμβανε ξενώνα, εργαστήρι αγροτικών εργαλείων, τσαγκάρικο και ραφτάδικο. Στην αρχή ήταν διπλός και είχε δύο μονάδες παραγωγής. Στο παρελθόν κάηκε δύο φορές, μία το 1920 και μία το 1943. Ο νερόμυλος αυτός ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια και ξαναλειτουργεί. Πρόσφατα επισκέφθηκα τον νερόμυλο αυτόν και στην είσοδό του υπήρχε πινακίδα η οποία ανέγραφε ότι «αλέθει κάθε Τρίτη».
Το σημερινό κτήριο έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου και είναι κατά το ήμισυ διώροφο. Το μικρό δωμάτιο του ορόφου το χρησιμοποιούσε σαν κατοικία ο εκάστοτε μυλωνάς. Δίπλα από το νερόμυλο υπάρχει ένα πέτρινο γεφύρι, που ενώνει τις δύο όχθες του ρέματος τη Γκούρας, που κόβει το χωριό στα δύο, ενώ το όλο σκηνικό συμπληρώνει ένας πολύ μικρός καταρράκτης, που πέφτει σε μια τεχνητή λιμνούλα, η οποία δημιουργήθηκε μετά από την κατασκευή ενός μικρού φράγματος. Εάν λοιπόν περάσετε από το Τρίστενο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον νερόμυλο και τον μικρό του καταρράκτη. Βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την πλατεία του χωριού και θα φθάσετε εκεί αφού περπατήσετε στα καλοδιατηρημένα πέτρινα  καλντερίμια του χωριού. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε και το τοπίο που θα συναντήσετε, αξίζουν τον κόπο και τον χρόνο που θα διαθέσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου