ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


4 Δεκ 2010

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης
Η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι μια μικρή αλπική λίμνη, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μ. και οφείλει τη δημιουργία της στους τελευταίους παγετώνες. Το χειμώνα σκεπάζεται με χιόνι και παγώνει ενώ το καλοκαίρι το νερό της διατηρείται ζεστό.
Το σημείο που βρίσκεται, είναι ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς και με υπέροχη θέα σε όλη τη γύρω περιοχή και ιδιαίτερα στα απέναντι χωριά της περιοχής της Κόνιτσας. Η ίδια η λίμνη θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί μία φυσική πισίνα εκεί ψηλά στις κορυφές της Τύμφης.
Στο Μικρό Πάπιγκο
Η συγκεκριμένη Δρακόλιμνη αποτελεί  έναν  από  τους  πλέον περιζήτητους αλλά  και πολυσύχναστους ορειβατικούς προορισμούς και είναι γνωστή για τους αλπικούς τρίτωνες ή δρακάκια, όπως τους αποκαλούν, που ζουν στα νερά της.
Η πρόσβαση σ’ αυτήν γίνεται μόνο με τα πόδια και χρειάζεται να έχεις καλή φυσική κατάσταση, σεβασμό στη φύση και βασικές γνώσεις ορειβασίας.
Το ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας
Με αφετηρία το Μικρό Πάπιγκο, ακολουθείς μία ανηφορική διαδρομή, διάρκειας τριών περίπου ωρών, μέχρι να φτάσεις στο καταφύγιο της Αστράκας, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα από τις κορυφές Λάπατος και Αστράκα. Στη διαδρομή υπάρχουν δύο ή τρεις βρύσες που μπορείς να ξεδιψάσεις. Το καταφύγιο είναι ανοικτό από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και μπορεί  όποιος επιθυμεί να διανυκτερεύσει. Από το καταφύγιο μπορείς να θαυμάσεις την Ξερόλουτσα, που σχηματίζεται πιο χαμηλά από το λιώσιμο των χιονιών.
Η Ξερόλουτσα
Στη συνέχεια, ακολουθώντας μία κατηφορική αρχικά διαδρομή και ύστερα ένα ανηφορικό μονοπάτι με ζικ-ζακ, σε μία ώρα περίπου θα φθάσεις στη Δρακόλιμνη όπου η ομορφιά του τοπίου θα σε αποζημιώσει για την κούραση που υποβλήθηκες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, φθάνοντας στη Δρακόλιμνη, κάνουν και το μπανάκι τους στα πεντακάθαρα νερά της. Υπόψη ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ο ήλιος, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, μπορεί να σου δημιουργήσει εγκαύματα, όπως και στη θάλασσα και γι’ αυτό θα πρέπει να λάβει κανείς τα μέτρα του ήτοι χρήση καπέλου και αντηλιακής κρέμας. Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι καλύτερα ν’ ανέβει κανείς Μάιο ή Σεπτέμβριο, που οι καιρικές συνθήκες είναι πιο κατάλληλες και δεν έχει ούτε πολύ ζέστη αλλά ούτε και χιόνια.
Η διαδρομή που προανέφερα δεν είναι η μοναδική για ν' ανέβει κάποιος στη Δρακόλιμνη. Υπάρχουν κι άλλες διαδρομές με αφετηρία  άλλα σημεία της περιοχής, όπως αυτή από τη Μονή Στομίου, που είναι πολύ πιο δύσκολη ή από το Τσεπέλοβο.
Αλπικός τρίτωνας
Μπορείτε ν’ ακολουθήσετε όποια διαδρομή θέλετε για ν’ ανεβείτε. Ένα όμως είναι σίγουρο. Φθάνοντας στον προορισμό σας, θα μείνετε έκθαμβοι από την ομορφιά του  τοπίου που θα συναντήσετε και αυτό θα σας μείνει για πάντα βαθιά χαραγμένο στη μνήμη σας.
Η Δρακόλιμνη της Τύμφης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου