ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


24 Απρ 2011

Τον χαρακτηρισμό 11 κοινοτήτων ως μαρτυρικά χωριά ζητά ο Δήμος Ζαγορίου

Τον χαρακτηρισμό ως μαρτυρικών χωριών 11 τοπικών κοινοτήτων, πέραν των ήδη χαρακτηρισμένων, προτίθεται να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμος Ζαγορίου.
Στην απόφαση αυτή κατέληξε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την 1η Απριλίου, με το αιτιολογικό ότι έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές όπως προκύπτει από τα αρχεία μαρτυρικών χωριών και όχι μόνο.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ζαγορίου ζητά να χαρακτηριστούν μαρτυρικά χωριά η Βωβούσα, όπου από τις 84 οικίες πυρπολήθηκαν οι 83 και υπήρξε ένα θύμα, ο Καστανώνας όπου από τις 34 οικίες πυρπολήθηκαν οι 25, ο Ανθρακίτης όπου από τις 33 οικίες πυρπολήθηκαν οι 26 και υπήρξε ένα θύμα, οι Φραγκάδες όπου από τις 120 οικίες πυρπολήθηκαν οι 80 καθώς και 58 καλύβες, η Λεπτοκαρυά όπου από τις 70 οικίες πυρπολήθηκαν οι 54 και υπήρξε ένα θύμα, η Λάιστα όπου από τις 90 οικίες πυρπολήθηκαν οι 60 και υπήρξαν δύο θύματα, το Ηλιοχώρι, όπου από τις 45 οικίες πυρπολήθηκαν οι 30 και υπήρξε ένα θύμα, το Βρυσοχώρι όπου από τις 90 οικίες πυρπολήθηκαν οι 40, οι Καρυές όπου από τις 33 οικίες πυρπολήθηκαν και οι 33, το Δεμάτι όπου από τις 110 οικίες πυρπολήθηκαν οι 46 και υπήρξε ένα θύμα, και, τέλος, η Πέτρα όπου από τις 118 οικίες πυρπολήθηκαν οι 54 και υπήρξαν τρία θύματα.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2005 έχουν αναγνωριστεί μαρτυρικά χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου οι Ασπράγγελοι, η Ελάτη, ο Μανασσής, η Καλουτά και το Μεσοβούνι, ενώ από το 2001 το Ελατοχώρι, το Μακρίνο, το Φλαμπουράρι, η Δόλιανη, το Γρεβενίτι, το Τρίστενο και το Καβαλάρη του Ανατολικού Ζαγορίου.
«Υπήρχε ένα αίτημα από την τοπική κοινότητα Καστανώνα, αλλά παράλληλα θεωρήσαμε άδικο χωριά που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, να μην είναι αναγνωρισμένα ως μαρτυρικά, όπως για παράδειγμα συνέβαινε με πολλά χωριά του Δήμου Τύμφης και όχι μόνο»,  τόνισε μιλώντας στην «Ε» ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, αιτιολογώντας την απόφαση να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία να κατατεθεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο απτό όφελος για τις μαρτυρικές κοινότητες, ωστόσο έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση προς τους νεκρούς και όσους έχασαν περιουσίες εκείνη την περίοδο. «Η ικανοποίηση είναι περισσότερο ηθική, ωστόσο δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στο μέλλον, αν ανοίξει ζήτημα αποζημιώσεων, και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι», κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου.
 
Από την εφημερίδα Ελευθερία

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου