ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


12 Απρ 2011

H Scotland Yard παρέδωσε τις κλεμμένες εικόνες

Έξι από τις εικόνες που είχαν κλαπεί από Μοναστήρια της Ηπείρου και εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Λονδίου, παραδόθηκαν στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου και αύριο Τετάρτη θα βρίσκονται στην Αθήνα, ώστε σύντομα να επιστρέψουν εκεί που πραγματικά ανήκουν.
Τις εικόνες παρέδωσαν δύο αστυνομικοί της Υπηρεσίας Προστασίας Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Σκότλαντ Γιαρντ στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο, παρουσία του Έλληνα πρέσβη του Α. Σάνδη και της Μορφωτικής Συμβούλου Βικτωρίας Σολομωνίδη.
Οι εικόνες αυτές εντοπίστηκαν με τη συνεργασία της διεύθυνσης τεκμηρίωσης και προστασίας πολιτιστικών αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, της περιφέρειας Ηπείρου, της ελληνικής αστυνομίας και συγκεκριμένα του τμήματος αρχαιοκαπηλίας.
Οι συγκεκριμένες εικόνες είναι οι εξής: "Η Υπαπαντή του Χρηστού", η οποία είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βυσικό Καλουτά, "Ο Άγιος Γεώργιος" του 18ου αιώνα που είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, "Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος" που το 1800 περίπου είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα Βίκου νομού Ιωαννίνων, "Η Παναγία Οδηγήτρια" του 17ου αιώνα, η οποία είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ηλιοχωρίου, Δήμου Τύμφης νομού Ιωαννίνων, "Τα Θεοφάνια" που είχαν κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου και "Η Γέννηση του Χρηστού" περί το 1824, που είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα, Βίκου νομού Ιωαννίνων.
Η εικόνα της Υπαπαντής, που βρέθηκε στο Νοτινγκ Χιλ του Λονδίνου και ταυτοποιήθηκε με αυτήν του καταλόγου της ΝΑ Ιωαννίνων, είχε κλαπεί μαζί με άλλες 11, το 2005, χρονιά που θεωρείται ως η αρχή της μεγάλης λεηλασίας βυζαντινών θησαυρών στην Ήπειρο. Αποκορύφωμά της τα Χριστούγεννα του 2009, όταν οι ιερόσυλοι εισέβαλαν στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου (1630), στο κέντρο του χωριού, και αφαίρεσαν 64 παμπάλαιες εικόνες, δύο ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, ακόμη και τμήματα αγίων λειψάνων. Στόχος των δραστών επίσης έγιναν μοναστήρια και ναοί σε Ηλιοχώρι, Ελαφότοπο, Κάτω Πεδινά, Δραμεσιούς, Βίκο, Μακρίνο Ζαγορίου.

ΠΗΓΗ:  www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου