ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


27 Απρ 2011

Καλωτά Ζαγορίου Ιωαννίνων.


Η Καλωτά   (ή Καλουτά) είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων του ΔήμουΖαγορίου και είναι χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Μιτσικελίου, σε υψόμετρο 840 μέτρων, κυριολεκτικά μέσα στο δάσος, σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Ο πληθυσμός του είναι 44 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία εκδοχή είναι ότι το όνομα προέρχεται από τη Σλαβική λέξη kald, που σημαίνει μαύρος και την κατάληξη –ota. Η άλλη εκδοχή, την οποία αναφέρει ο ιστοριοδίφης Ι. Λαμπρίδης, είναι ότι στην περιοχή εγκαταστάθηκαν μέλη οικογένειας των Ιωαννίνων με το επίθετο Καλωτά και έδωσαν το όνομά τους στοπ χωριό. Σύμφωνα μ’ αυτή την εκδοχή, δύο αδέρφια της οικογένειας αναχώρησαν από τα Γιάννενα και ο μέν ένας ίδρυσε το χωριό ο δε άλλος ίδρυσε τον παλιό οικισμό Κιουτσούκ Καλωτά κοντά στο Γρεβενίτι. Τότε μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο χωριό οι κάτοικοι του χωριού Βουρλιάδες. Υπάρχει όμως και μία τρίτη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το χωριό το ίδρυσαν κάτοικοι από τον παλιό οικισμό Βισοκκό, ο οποίος αναφέρεται στη συνθηκολόγηση με τους Τούρκους. Την μεγαλύτερη ακμή ακμή τη γνώρισε το χωριό στην εποχή του Αλή πασά, μεταξύ των ετών 1785 και 1825.
 
Από την Καλωτά καταγόταν και ο περίφημος Ρόβας ο οποίος με το καραβάνι του, το οποίο ξεκινούσε από τη Ντοβρά (Ασπράγγελοι), μετέφερε ταξιδιώτες  και εμπορεύματα από και προς τη Βλαχία.

Στις 23 Οκτωβρίου 1943, το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα να καούν 70 περίπου σπίτια και να βρουν τραγικό θάνατο δύο κάτοικοί του.

Το χωριό έχει διατηρήσει αρκετά στοιχεία από την παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική και είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός.
 
Στην Καλωτά μπορείτε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Παναγίας του Βισοκού που χρονολογείται από το 1114 αλλά και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χτίστηκε το 1854 και διαθέτει ένα πανέμορφο επιβλητικό καμπαναριό, τη Βρύση του Δεσπότη και πολλά πέτρινα γεφύρια.

ΠΗΓΕΣ :  www.greeklovers.gr, www.zagoroxoria.gr, www.kentrikozagori.gov.gr

1 σχόλιο: