ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


8 Απρ 2011

Στον Εισαγγελέα η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας των εικόνων – Στις 14 Απριλίου η παράδοση των πρώτων που ταυτοποιήθηκαν

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την εφημερίδα Ελευθερία

Είναι από τις υποθέσεις που εάν κάποια στιγμή φτάσουν στο ακροατήριο, θα προκαλέσουν τεράστιο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την πολιτιστική διάσταση που εμπεριέχει, αλλά και για τα πρόσωπα, που αυτή τη στιγμή φέρεται να εμπλέκονται.
Η υπόθεση της κλοπής δεκάδων ιερών εικόνων από εκκλησίες του νομού Ιωαννίνων και των νομών Τρικάλων, Γρεβενών, Λάρισας και Μαγνησίας, μετά τον εντοπισμό μερικών εικόνων σε γκαλερί του Λονδίνου και του Άμστερνταμ, αλλά και την επέμβαση της Ιντερπόλ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή, σε περίοπτη θέση προς αντιμετώπιση από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Πολιτισμού.
Από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκε η άκρη του νήματος, ελληνικές και ξένες αστυνομικές υπηρεσίες, αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες του τομέα του Πολιτισμού, προχωρούν με μεθοδικότητα και προσοχή στην αναζήτηση όχι μόνο των κλεμμένων εικόνων, αλλά και στην αναζήτηση των εγκεφάλων του κυκλώματος.
Η συνεργασία αυτή είναι καθοριστική τη δεδομένη χρονική στιγμή και για την επιστροφή των πρώτων έξι εικόνων που ταυτοποιήθηκαν αρχικά. Η τελετή παράδοσης στις ελληνικές αρχές από το υπουργείο Πολιτισμού της Μ. Βρετανίας και τη Σκότλαντ Γιαρντ θα γίνει στις 14 Απριλίου, σε Έλληνα αξιωματούχο, που δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι και πολιτικός εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού ή η ΓΓ του υπ.Πο και πρόεδρος του ΚΑΣ Λίνα Μενδώνη, η οποία παρεμπιπτόντως θα βρίσκεται στα Γιάννινα από σήμερα, πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη.

Αποδείξεις και ονόματα…

Τα νέα από τη Μ. Βρετανία, όπου αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των αρχών, φτάνουν με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία, όμως ό,τι έρχεται είναι αποκαλυπτικό και εντυπωσιακό.
Η Σκότλαντ Γιαρντ που ανέλαβε να φέρει σε πέρας το πρώτο στάδιο των ανακρίσεων, με πρόσωπο – κλειδί τον ιδιοκτήτη της γκαλερί στην οποία εντοπίστηκαν οι πρώτες εικόνες, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και Έλληνες αστυνομικούς, από το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους, καταθέσεις και μαρτυρίες, που ανοίγουν το δρόμο για την αποκάλυψη των διαδρομών στο ελληνικό έδαφος.
Σύμφωνα με πηγές από το Λονδίνο, όπου με την υπόθεση δραστηριοποιείται και ασχολείται συστηματικά πλέον τμήμα της ελληνικής πρεσβείας, ο ιδιοκτήτης της «Temple Gallery», Ρίτσαρντ Τεμπλ, από το αρχικό στάδιο κιόλας των ανακρίσεων έδωσε λεπτομέρειες αναφορικά με τους προμηθευτές των εικόνων από την Ελλάδα.
Ονόματα και διευθύνσεις, είναι όλα στα χέρια των αστυνομικών και διωκτικών αρχών, που ήδη έχουν ειδοποιήσει σχετικά τις ελληνικές αρχές και ο φάκελος με τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας βρίσκεται ήδη στα χέρια Εισαγγελικού λειτουργού στη Βόρεια Ελλάδα.
Μάλιστα ο Ρίτσαρντ Τεμπλ δήλωσε έκπληκτος στις βρετανικές αρχές, υποστηρίζοντας πως δεν ήξερε το παραμικρό για το ότι οι εικόνες που έφταναν σε αυτόν από την Ελλάδα, αποτελούσαν προϊόντα κλοπής, αν και ο ίδιος βέβαια, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα βαρύ κατηγορητήριο, σχετικά με την αποδοχή προϊόντων εγκλήματος είτε εν γνώση του είτε όχι.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αποκαλύψεων, σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις από τη Μ. Βρετανία, φαίνεται πως οι εγκέφαλοι του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα, είναι γνωστοί και υπεράνω πάσης υποψίας.
Αυτό όμως είναι ακόμη σε επίπεδο φημών, αφού οι πληροφορίες από τις ελληνικές και ξένες αρχές, βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Εάν ωστόσο επιβεβαιωθούν, τότε είναι βέβαιο, ότι οι εγκέφαλοι του κυκλώματος, προφανώς και οι ντόπιοι συνεργάτες τους διαχρονικά, θα αποκαλυφθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα του BBC με τις εικόνες από το Ζαγόρι!

Μία από τις πλέον εντυπωσιακές πτυχές ωστόσο της υπόθεσης, που ήρθε στο προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις, είναι και το ότι η γκαλερί του Ριτσ. Τεμπλ στο Λονδίνο και οι εικόνες που είχαν κλαπεί από την περιοχή του Ζαγορίου, αποτέλεσαν αντικείμενο αφιερώματος του BBC, την παραμονή των Χριστουγέννων, με πλάνα μέσα από την γκαλερί και επεξηγήσεις των θεμάτων τους από μία Βρετανή καλόγρια!
Στο διαδίκτυο μάλιστα είναι εύκολο να βρει οποιοσδήποτε σχετικά βίντεο μέσα από την γκαλερί στα οποία προβάλλονται αρκετές από τις εικόνες που κλάπηκαν από την περιοχή του Ζαγορίου και ειδικότερα από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου την παραμονή των Χριστουγέννων του 2009…
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου