Το Μεσοβούνι απέχει από τα Ιωάννινα 41 χλμ. και ανήκει στα χωριά του δυτικού Ζαγορίου.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μ. και είναι κτισμένο στις βορειοδυτικές κλιτύες του όρους Γκραμπάλα (υψ. 1200μ.)σε μια ηλιόλουστη περιοχή με χαμηλή βλάστηση και πολλά λουλούδια.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μ. και είναι κτισμένο στις βορειοδυτικές κλιτύες του όρους Γκραμπάλα (υψ. 1200μ.)σε μια ηλιόλουστη περιοχή με χαμηλή βλάστηση και πολλά λουλούδια.
Το χωριό, γνωστό πριν από το 1745, δέχτηκε κατά καιρούς, λόγω της στρατηγικής του θέσης, πολλές επιδρομές και υπέστη αλλεπάλληλες καταστροφές, με τελευταία καταστροφή αυτή του 1943, όπου οι Γερμανοί το πυρπόλησαν. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου υπήρξε το κυριότερο πεδίο μαχών, γεγονός που μαρτυράει το νεκροταφείο του ελληνο-ιταλικού πολέμου που βρίσκεται σε λόφο κοντά στο χωριό.
Οι κάτοικοί του σήμερα ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και τα τελευταία χρόνια, με τον τουρισμό, καθώς ο οικισμός αποτελεί είσοδος και πέρασμα για τα υπόλοιπα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου.
Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζουν ο κοινοτικός ξενώνας, η περιποιημένη πλατεία, με την προτομή του ευεργέτη του Κ. Χαντζαρόπουλου (1879-1951) στην άκρη της, και το επιβλητικό διώροφο σχολείο.
Στο χωριό γίνεται πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους (10 Φεβρουαρίου) και στις 15 Αυγούστου στην εκκλησία της Παναγίας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει τέλος το Περίπτερο Ενημέρωσης Μεσοβουνίου, όπου παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με το φυσικό περιβάλλον της γύρω περιοχής (Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου, πανίδα και χλωρίδα, θέσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και γεωλογικού ενδιαφέροντος κ.ά.), με την ιστορία της και τις θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς παρέχονται επίσης πληροφορίες σχετικά με το οικιστικό τοπίο του Ζαγορίου (αρχιτεκτονική οικισμών, γεφύρια, σκάλες, μοναστήρια κ.ά.).
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1858), με το ευρύχωρο και στρωμένο με γκρίζες πλάκες προαύλιο και το επιβλητικό καμπαναριό. Σημαντικό θρησκευτικό μνημείο είναι και το παλιό ξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, στα νοτιοδυτικά του χωριού. Λέγεται ότι στη θέση αυτή ήταν κτισμένο παλαιότερα το Μεσοβούνι.
Από το χωριό σηματοδοτημένο μονοπάτι με κίτρινη πινακίδα και τον κωδικό Ζ14 οδηγεί στον Αϊ – Λια (υψ. 946 μ.) και από ’κει στην Γκραμπάλα (υψ. 1200 μ.) μετά από 3 ώρες πορείας.
ΠΗΓΗ: traditionalvillages.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου