ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


13 Απρ 2011

Σήμανε η ώρα της επιστροφής για τις κλεμμένες εικόνες

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την εφημερίδα Ελευθερία
Μία διαφορετική τελετή υποδοχής γίνεται σήμερα στις 19.00 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και εκπροσώπους των τοπικών αρχών της Ηπείρου και των Ιωαννίνων. Πρόκειται για την υποδοχή των έξι  πρώτων εικόνων που είχαν κλαπεί από εκκλησίες της Ηπείρου και του Πηλίου και οι οποίες εντοπίστηκαν να πωλούνται σε μία από τις πιο γνωστές γκαλερί στο Λονδίνο.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της υπόθεσης που είχαν αποκαλύψει στις 4 Μαρτίου οι εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ στα Ιωάννινα, καθώς επίσης και ο τηλεοπτικός σταθμός ITV, με τον εντοπισμό των έξι εικόνων στην Temple Gallery του Λονδίνου και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε έκτοτε μέχρι να φτάσουμε στον επαναπατρισμό των εικόνων στην Ελλάδα.
Οι εικόνες εντοπίστηκαν με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Interpol & Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας).
Από τις έξι εικόνες που επιστρέφουν ξανά σήμερα στην Ελλάδα, οι τέσσερις έχουν κλαπεί από εκκλησίες του νομού Ιωαννίνων και οι άλλες δύο από εκκλησίες της Τσαγκαράδας του Πηλίου.
Το μεσημέρι της Δευτέρας οι εικόνες αυτές παραδόθηκαν από τη Βρετανική αστυνομία και το αρμόδιο τμήμα της (Arts & Antiques Squad) στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
H Βικτώρια Σολομωνίδη, Πρεσβευτής - Σύμβουλος Μορφωτικών Θεμάτων της Ελληνικής Πρεσβείας, υπογράμμισε την άψογη συνεργασία του ΥΠΠΟ, της ΕΛ.ΑΣ και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στη Βρετανία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, συνεργασία που έχει επανειλημμένως οδηγήσει στον επαναπατρισμό εικόνων που έχουν εντοπιστεί στην αγορά τέχνης της Μεγάλης Βρετανίας, τονίζοντας ότι η Βρετανική Αστυνομία - όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις - ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά της Ελληνικής Πρεσβείας για παροχή συνδρομής με σκοπό τον επαναπατρισμό των κλεμμένων εικόνων.
Την ικανοποίησή του για την επιστροφή των κλεμμένων εικόνων στην Ελλάδα εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Τμήματος Τεχνών & Αρχαιοτήτων της Βρετανικής Αστυνομίας, ο οποίος παρέδωσε στις ελληνικές αρχές τις εικόνες σε μία λιτή τελετή, παρουσία και του Έλληνα Πρέσβη στη Βρετανία, Αριστείδη Σάνδη.
Το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τις εικόνες από το Λονδίνο προσγειώνεται σήμερα στις 19.00 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ωστόσο είναι άγνωστο εάν στη συνέχεα θα πάρουν το δρόμο τους για τις περιοχές, όπου και η γενέτειρά τους ή εάν θα παραμείνουν μέχρι να τακτοποιηθούν κάποιες γραφειοκρατικές και υπηρεσιακές λεπτομέρειες στην Αθήνα και τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Ικανοποίηση Καχριμάνη
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε σε δηλώσεις του χθες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ένας από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν όσο λίγοι με την υπόθεση, ειδικά από τη στιγμή που αυτή έλαβε διαστάσεις μετά την κλοπή δεκάδων εικόνων και κειμηλίων από την Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2009.
Η πρωτοβουλία άλλωστε της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να αναρτήσει στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες των κλεμμένων εικόνων αποδείχθηκε πως ήταν η καθοριστική ενέργεια, που κινητοποίησε εκτός από τις αρχές, πάρα πολλούς πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο και μετά από μερικούς μήνες βρέθηκε η άκρη του νήματος.
Επίσης όμως με αγωνία περιμένουν και στις τοπικές κοινωνίες του Ζαγορίου την επιστροφή των εικόνων, προκειμένου να τις τοποθετήσουν στις θέσεις τους, από τις οποίες αφαιρέθηκαν βίαια.
Αν υπάρχει πάντως κάτι καλό στην ιστορία αυτή, τουλάχιστον για τις τέσσερις εικόνες από το σύνολο των δεκάδων κλεμμένων εικόνων, είναι το ότι και οι τέσσερις επιστρέφουν άριστα συντηρημένες, αφού το κύκλωμα πριν προχωρήσει στη διάθεσή τους στη γκαλερί, είχε φροντίσει να τις περιποιηθεί και να τις συντηρήσει με άρτιο τρόπο.
Αναφορικά με την πορεία των ερευνών, όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγες ημέρες η «Ε», η κατάθεση του ιδιοκτήτη της γκαλερί του Λονδίνου, όπου βρέθηκαν οι εικόνες, Ρίτσαρντ Τεμπλ, άνοιξε το δρόμο για τον εντοπισμό των εγκεφάλων του κυκλώματος στην Ελλάδα και ήδη ο φάκελος με τα πρώτα στοιχεία από τη Βρετανία, έχει διαβιβαστεί σε αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό, που καλείται πλέον να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης αυτής, με την ελπίδα να αποκαλυφθούν όλα τα πλοκάμια και οι συνεργάτες του κυκλώματος, που δρούσαν σε κάθε περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου