ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


14 Απρ 2011

Επτά εικόνες κατασχέθηκαν στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο κατονομάστηκε ο Έλληνας…. έμπορος!

Επτά τουλάχιστον εικόνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την εκκλησία της Παναγίας στο Κουκούλι Ζαγορίου, κατασχέθηκαν χθες το βράδυ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Οι εικόνες είχαν αγοραστεί από γκαλερί και σύντομα θα τις διέθεταν προς πώληση. Εντοπίστηκαν και αναγνωρίστηκαν πάλι μέσω ιστοσελίδας και ταυτοποιήθηκαν με ορισμένες από αυτές που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η Νομαρχία Ιωαννίνων.
Οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιχείρηση της Αστυνομίας στο Άμστερνταμ αναμένεται να γίνουν σήμερα, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι κατασχέθηκαν επτά τουλάχιστον εικόνες από το Κουκούλι και τη Σαμαρίνα.

Οι εικόνες θα έβγαιναν σε δημοπρασία την ερχόμενη Κυριακή. Η εκκλησία στο Κουκούλι Ζαγορίου είχε λεηλατηθεί παραμονή Χριστουγέννων το 2009. Άγνωστοι είχαν καταφέρει να φτάσουν στη κεντρική πλατεία του χωριού, έδρασαν με την ησυχία τους επί ώρες, αφαίρεσαν συνολικά πενήντα εικόνες, ιερά ευαγγέλια, τα εξαπτέρυγα, ιερά δισκοπότηρα, ιερά λείψανα των αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους, και διάφορα άλλα ιερά σκεύη, όλα μεγάλης αξίας που χρονολογούνται από την εποχή κατασκευής της Εκκλησίας μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα.
Πριν μερικά χρόνια, από την ίδια εκκλησία, άγνωστοι είχαν κλέψει τον παλιό και πολύ μεγάλης αξίας Επιτάφιο.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα στη γκαλερί του Λονδίνου βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς εκτιμάται ότι πέρα από τις έξι εικόνες που εντοπίστηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα, υπάρχουν κι άλλες που είχαν κλαπεί και από Μοναστήρια των Ιωαννίνων.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί κατονόμασε στις διωκτικές αρχές, τον Έλληνα από τον οποίο αγόρασε τις εικόνες, πληροφορία εξαιρετικά σημαντικά για την Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας, καθώς ρίχνει φως στο σκοτεινό κύκλωμα που επί σειρά ετών λεηλάτησε τον πλούτο της περιοχής.

ΠΗΓΗ:  www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου