ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


28 Απρ 2011

Και δεύτερο ορφανό αρκουδάκι βρέθηκε στα Τρίκαλα.

Και δεύτερο ορφανό αρκουδάκι «υιοθέτησε» ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από τη δασική περιοχή των Τρικάλων.
Το αρκουδάκι βρέθηκε χωρίς τη μητέρα του, από κτηνοτρόφο, στα λιβάδια Περτουλίου και εν ώρα βοσκής του κοπαδιού του την Μεγάλη Παρασκευή, στις 22/4, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Ο κτηνοτρόφος μετέφερε το μικρό αρκουδάκι στη στάνη του και το «φιλοξένησε» σε ασφαλές σημείο προκειμένου να μη διατρέξει κίνδυνο από τα σκυλιά του κοπαδιού.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Άγρια Ζωή, του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ειδοποιήθηκε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου από τον κτηνοτρόφο, ο οποίος ήθελε να ενημερωθεί για την ασφαλέστερη και πιο ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του περιστατικού, με πρόθεση να κρατήσει το ζώο «για να το χαρεί». Ευτυχώς και για το καλό του ζώου, ο κτηνοτρόφος δέχτηκε τις συστάσεις των ειδικών για την άμεση παραλαβή του ζώου και η επιχείρηση μεταφοράς στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, έληξε λίγο μετά την Ανάσταση, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα.
Η παραλαβή του ζώου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καθώς και τα Αστυνομικά Τμήματα των δύο πόλεων.
Η μικρή «Νίτα», που σημαίνει αρκούδα στα ινδιάνικα, είναι μια θηλυκή αρκουδίτσα, 2,5 μηνών και βάρους μόλις 6 κιλών. Το ζώο, όταν βρέθηκε στο δάσος ήταν εξασθενημένο και πολύ φοβισμένο. Η Νίτα μεταφέρθηκε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στον ίδιο χώρο με τον μικρό John, όπου και δέχεται εντατική περιποίηση και φροντίδα. Δείχνει ήδη πιο δυνατή και ζωηρή από τον θετό αδερφό της, αν και ακόμα λίγο φοβισμένη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των φροντιστών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που βρίσκονται διαρκώς κοντά στα ζώα. Τα 2 μικρά αρκουδάκια ταΐζονται ανά 5ωρο με ειδικό σκεύασμα και μέλι για να τονωθεί η όρεξή τους.
Η ύπαρξη δεύτερης ορφανής αρκούδας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλεί ανησυχία στην Ερευνητική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ καθώς είναι πολύ πιθανό οι μητέρες των αρκούδων αυτών να θανατώθηκαν. Ο φόνος θηλυκών αρκούδων οδηγεί στην απώλεια περισσότερων ατόμων του είδους. Επισημαίνουμε ότι ο φόνος αρκούδας, είδος που τελεί υπό εξαφάνιση, αποτελεί αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.
Και για τη μικρή Νίτα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα ακολουθήσει ένα αυστηρό επιστημονικό πρωτόκολλο, δηλαδή, θα αποφευχθεί κάθε είδους έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία ώστε να μην αναγνωρίσει τον άνθρωπο ως φίλο αλλά ως διαφορετικό είδος. Μετά τους πρώτους δύο μήνες παραμονής τους στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης, τα αρκουδάκια θα μεταφερθούν στον Ειδικό Χώρο Επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων, όπου και θα παρακολουθούνται με κάμερες. Εφόσον όλη η επιχείρηση κυλήσει ομαλά, τα αρκουδάκια θα αφεθούν ελεύθερα λίγο πριν το χειμέριο ύπνο, ώστε να φωλιάσουν φυσιολογικά και να ξυπνήσουν στη φύση.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουν ο μικρός John και η Νίτα μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση και να μην καταλήξουν αιχμάλωτες αρκούδες. Στην προσπάθεια αυτή, που αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα, πρωτοποριακό και πολυέξοδο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ζητάει την υποστήριξη των πολιτών και των φορέων για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες του εγχειρήματος ώστε να μην χάσουμε ούτε ένα άτομο αρκούδας από τη φύση αλλά ούτε και ένα κομμάτι της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου