ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


29 Απρ 2011

Χαράδρα Βίκου.


Κόβει στα δύο το βουνό!
Το φαράγγι του Βίκου σφραγίζει με την παρουσία του το Ζαγόρι και την μεγαλοπρεπή  οροσειρά της Τύμφης.  Από τα  πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ευρώπης έχει σπάνια γεωλογική και οικολογική αξία.  Τα πετρώματα της χαράδρας είναι σκληροί ασβεστόλιθοι που η ηλικία τους κυμαίνεται από 37 έως 150 εκατομμύρια χρόνια. Μεγάλο μέρος του φαραγγιού διασχίζει ο ποταμός Βοϊδομάτης, από τα πιο κρύα και πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης.

«Χάσμα γενεών»
Οι δύο άκρες του ανοίγουν ένα γεωλογικό χάσμα μήκους πάνω από 16 χλμ. και βάθους που σε ορισμένα σημεία ξεπερνά το 1200 μέτρα. Με πλούσια χλωρίδα και πολλά ενδημικά και φαρμακευτικά φυτά, αλλά και σπουδαία πανίδα, ο Βίκος μαζί με το συγγενικό οικοσύστημα του γειτονικού ποταμού Αώου, αποτελεί από το 1973 τον περίφημο Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου. Επίσης από το 2005 οι δύο χαράδρες αποτελούν την καρδιά του νεοσύστατου Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, που απλώνεται σε μια έκταση 2.000 τετρ, χλμ. Σε περιοχέςε του  Ζαγορίου, της Κόνιτσας, του Μετσόβου και στα δυτικά του Νομού Γρεβενών.

Καταφύγιο άγριας ζωής
Ο Βίκος αποτελεί ένα από το τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής. Εδώ ζουν η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, ο χρυσαετός και ο ασπροπάρης. Στο Βοϊδομάτη κολυμπά η άγρια πέστροφα και στην πλούσια παραποτάμιο βλάστηση βρίσκει  καταφύγιο η σπάνια  βίδρα.

Συναρπαστικό ταξίδι
Το φαράγγι χωρίζεται σε τρία τμήματα. Αρχίζει με το μικρό αλλά απόκρημνο φαράγγι Σελάτο ή Bικάκι ανάμεσα από τα χωριά Τσεπέλοβο, Καπέσοβο και Κήποι. Περνά από τα μοναδικά γεφύρια του Κεντρικού Ζαγορίου, όπως το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό και το μονότοξο γεφύρι του Νούτσου. Συνεχίζει με το κυρίως τμήμα της χαράδρας ανάμεσα από τη Βίτσα, το Μονοδέντρι, το Καπέσοβο και το Βραδέτο  για να καταλήξει στο εκκλησάκι της Παναγίας ανάμεσα από τα χωριά Πάπιγκο και Βίκος,  άπου και οι  κύριες πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη. Στο τελευταίο τμήμα του φαραγγιού, ανάμεσα από τα χωριά Πάπιγκο, Βίκος, Αρίστη, Άγιος Μηνάς και Κλειδωνιά, η παρουσία τον νερού είναι κυρίαρχη και πλήθος πηγών σχηματίζουν τον ποταμό Βοϊδομάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου