ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


20 Απρ 2011

Μονοδέντρι Ζαγορίου Ιωαννίνων


Το Μονοδέντρι είναι χωριό του Νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο Δήμο Ζαγορίου. Είναι ένα από τα γνωστότερα και ομορφότερα χωριά της περιοχής. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1060 μ. και διαθέτει φανταστική θέα προς τις πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας. Απέναντί του βρίσκονται τα βουνά του Βραδέτου. Απέχει από τα Γιάννενα 39 χλμ.
Μέχρι το 1753 αποτελούσε μαζί με τη Βίτσα μια μεγάλη κοινότητα με τρεις Μαχαλάδες. Ο Άνω Μαχαλάς, μετά το 1753 ονομάσθηκε Μονοδέντρι, ίσως γιατί κοντά στην εκκλησία του Αγίου Μηνά υπήρχε έως το 1840  ένα μεγάλο έλατο. Είναι χτισμένο με την παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική. Τα σπίτια, οι εκκλησίες, τα κτήρια γενικά είναι πετρόχτιστα και σκεπασμένα με τη χαρακτηριστική μαυρόπλακα ενώ διαθέτει εκπληκτικής ομορφιάς λιθόκτιστα καλντερίμια, τα οποία σε οδηγούν στην καρδιά του χωριού. 
Την μεγάλη του ανάπτυξη, όπως και όλα τ’ άλλα Ζαγοροχώρια,  την γνώρισε τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν οι ευεργέτες του το στόλισαν με περίλαμπρα αρχοντικά, εκκλησίες, σχολεία κλπ
Σήμερα, στην πλατεία του χωριού δεσπόζουν η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1801)  και ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Μηνά (1620).
Το Μονοδέντρι συγκεντρώνει πάρα πολλούς επισκέπτες γιατί βρίσκεται δίπλα από το χαράδρα του Βίκου. Στην περιοχή του βρίσκονται δύο από τα σημεία που μπορεί κάποιος να απολαύσει την καταπληκτική θέα προς τη χαράδρα. Τα σημεία αυτά είναι η τοποθεσία Οξιά, λίγο πιο πάνω απ’ το χωριό και το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Πέραν τούτου, το χωριό αποτελεί και μία από τις αφετηρίες για την διάσχιση της χαράδρας του Βίκου. Είναι πολύ οι φίλοι της ορειβασίας και της πεζοπορίας που επισκέπτονται το χωριό για να ζήσουν την μοναδική εμπειρία της διάσχισης της χαράδρας, να θαυμάσουν τα υπέροχα τοπία που θα συναντήσουν σ’  αυτή και να γνωρίσουν τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που διαθέτει.
Πέρα από τη χαράδρα του Βίκου, στο Μονοδέντρι ο επισκέπτης θα συναντήσει τον αρχαιολογικό χώρο Γενίτσαρη, το Ριζάρειο χειροτεχνικό κέντρο και άλλα αρχοντικά ενώ θα απολαύσει και την παραδοσιακή Ζαγορίσια κουζίνα και προπάντων τις Ζαγορίσιες πίτες που θα βρει στις ταβέρνες που υπάρχουν στο χωριό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου