ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


22 Απρ 2011

Ραγδαίες οι εξελίξεις γύρω από τις κλεμμένες εικόνες του Ζαγορίου

Συνεχίζεται η ταυτοποίηση βυζαντινών εικόνων σε γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους ευρωπαϊκών πόλεων, που είχαν κλαπεί από εκκλησίες της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων και των Ιωαννίνων.  
Μετά την επιστροφή έξι εικόνων από το Λονδίνο, πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατάσχεση επτά ακόμη εικόνων από γκαλερί στο Άμστερνταμ, όπου μάλιστα βρισκόταν σε εξέλιξη σχετική έκθεση.
Η προσπάθεια αναζήτησης των κλεμμένων εικόνων ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου από το Μοναστηράκι και χάρη στην συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών οδήγησε στον εντοπισμό αρχικά ορισμένων εικόνων στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, οι εξελίξεις είναι συνεχείς, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται τόσο για τον εντοπισμό και άλλων κλεμμένων εικόνων, όσο και για τον εντοπισμό των δραστών, που κρύβονται πίσω από όλη αυτή τη δράση.
Οι εικόνες που πρόσφατα κατασχέθηκαν στο Άμστερνταμ αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το Πάσχα, όπως σημείωσε ο κ. Καχριμάνης. Μάλιστα, υπογράμμισε πως ουσιαστικά οι εικόνες που εντοπίστηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα είναι οκτώ, καθώς μία έχει ήδη πωληθεί και θα πρέπει να επιστραφεί.
Οι έξι προέρχονται από το Κουκούλι και οι δύο από τη Σαμαρίνα. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτές οι οκτώ εικόνες είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έτσι ήταν πιο εύκολος ο εντοπισμός τους.
Όπως σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, με βάση ενημέρωση της Πρεσβευτή – Συμβούλου Μορφωτικών Θεμάτων της Ελληνική Πρεσβείας στο Λονδίνο, Βικτωρίας Σολωμονίδη, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί άλλες οκτώ εικόνες σε γκαλερί του Λονδίνου. Από τη στιγμή που βρέθηκαν οι εικόνες θα εντοπιστούν και οι δράστες που έδρασαν χωρίς κανένα σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα και στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, καθώς τα περιθώρια για αυτούς στενεύουν, σημείωσε χαρακτηριστικά.  Για μια ακόμη φορά ο κ. Καχριμάνης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην προσπάθεια εντοπισμού των εικόνων, μια προσπάθεια που ξεκίνησε ουσιαστικά από την ανάρτησή τους στο site της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και της σημερινής Αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο κ. Καχριμάνης απέδειξε για μια ακόμη φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον εντοπισμό των κλεμμένων εικόνων και την επιστροφή τους, καθώς αντί για την αποστολή καρτών με τις καθιερωμένες ευχές για το Πάσχα απέστειλε ηλεκτρονική κάρτα με μια εικόνα από το Κουκούλι που εντοπίστηκε σε γκαλερί του Άμστερνταμ.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ από την εφημερίδα Ανεξάρτητος

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου