Το αλφαβητάρι της Άγριας ζωής, όπως μας το έστειλε ο Αρκτούρος! Πολύ καλό άρθρο, μας μαθαίνει όλα αυτά που δεν ξέρουμε για τη φύση και μας θυμίζει όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε. Ιδανικό να το δώσετε και σε κάποιο παιδί ! Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε!
ΑΡΚΟΥΔΑ: Η καφέ αρκούδα αποτελεί είδος-δείκτη για το φυσικό περιβάλλον. Πριν από δύο αιώνες, η καφέ αρκούδα ζούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη σήμερα όμως επιβιώνει σε μικρούς αποκομμένους πληθυσμούς, στη Νότια Ευρώπη ενώ αναγνωρίζεται ως είδος υπό εξαφάνιση. Η επιβίωση της καφέ αρκούδας
συνδέεται άμεσα με την επιβίωση των δασών. Κάθε ανθρωπογενής παρέμβαση στα ορεινά οικοσυστήματα επηρεάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, απειλώντας την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.
ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ: Η Ελλάδα, αναλογικά με την έκτασή της, εμφανίζει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σπάνια βιοποικιλότητα των ελληνικών βουνών περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδών της χλωρίδας και πανίδας, ενώ οι ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων αποτελούν βιοτόπους για σπάνια και προστατευόμενα είδη της πανίδας. Η διάσωση των ορεινών οικοσυστημάτων της χώρας μας συνδέεται αναπόσπαστα με τη διαφύλαξη της μοναδικότητας της ελληνικής φύσης και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής για κάθε Έλληνα πολίτη.
ΓΡΑΜΜΟΣ: Ο Γράμμος είναι ένας από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Ελλάδας. Η αναγνώριση της οικολογικής του αξίας και της αναγκαιότητας διατήρησης και αειφορικής διαχείρισής του, οδήγησε στην ένταξη της περιοχής στο δίκτυο σημαντικών περιοχών για τα πουλιά και στο δίκτυο Natura 2000. H περιοχή αναγνωρίστηκε από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αρκούδα ως μια από τις σημαντικότερες περιοχές για την επιβίωση του είδους.
ΔΑΣΟΣ: Τα δάση στις ορεινές περιοχές εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης ποικιλότητας των δασοπονικών ειδών που απαντώνται σε αυτά –πολλά από αυτά σπάνια και ενδημικά- της συγκρότησης και της δομής τους. Το δάσος σημύδας, το παρθένο δάσος της κεντρικής Ροδόπης, το δάσος του Φρακτού, το δάσος της Ελατιάς ή Καρά Nτερέ, το δάσος της Χαϊντούς στη Ροδόπη, το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου στον Κόζιακα, οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου και Βάλια Κάλντα στην Πίνδο, το δάσος μαύρης πεύκης στο Γράμμο είναι μερικά από τα δάση των ορεινών περιοχών που προστατεύονται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία ή τελούν υπό ειδικό καθεστώς διαχείρισης. Τα δάση αποτελούν και βιότοπο για πολλά και σπάνια είδη της άγριας πανίδας.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ: Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος είναι πιστός, θαρραλέος και ανεξάρτητος. Με την κατάλληλη εκπαίδευση οι σκύλοι αυτοί αναπτύσσουν το ένστικτο της προστασίας για το κοπάδι όπου ζουν. Σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα άτομα καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών σκύλων, ενώ η συστηματική προσπάθεια για επαναφορά της φυλής κρίνεται αναγκαία καθώς τα χαρακτηριστικά της ράτσας καθιστούν το σκύλο αυτόν ικανό να αντιμετωπίσει επιθέσεις άγριων ζώων στα κοπάδια, προστατεύοντας έτσι τους κτηνοτρόφους.
ΖΑΓΟΡΙ : Το Ζαγόρι, ανήκει εξ΄ ολοκλήρου στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου και αποτελεί μια κοινότητα 46 χωριών, τα γνωστά Ζαγοροχώρια, με σαφή ιστορικά, πολιτισμικά και φυσικά χαρακτηριστικά. Η ονομασία «Ζαγόρι» έχει σλάβικη προέλευση και σημαίνει «πίσω από τα βουνά».
ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η 5η Ιουνίου είναι ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μια ευκαιρία για να τονιστεί η ανάγκη διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και όλων των ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας που ζουν στον πλανήτη.
ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Οι βασικές αιτίες θανάτων αρκούδας στη χώρα μας είναι ανθρωπογενείς. Το ποσοστό της θνησιμότητας της καφέ αρκούδας αλλά και του λύκου έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στη δράση που έχει αναπτύξει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας.
ΙΧΝΟΣ: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μελετάει τα ίχνη της καφέ αρκούδας που ζει ελεύθερη στη φύση. Η μελέτη αυτή έχει οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα για τις κινήσεις και τις συνήθειες των πληθυσμών καφέ αρκούδας που ζουν στην Ελλάδα. Η γνώση αυτή έχει συμβάλλει στην ανάληψη δράσης για την κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων που κρίνονται επιζήμια για την επιβίωση των πληθυσμών και των βιοτόπων τους.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ: Στα Καταφύγια αρκούδας και λύκου που διατηρεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά Φλώρινας αντίστοιχα, φιλοξενούνται ζώα που έχουν κατασχεθεί από ιδιώτες οι οποίοι τα είχαν παράνομα στην κατοχή τους. Δεδομένου ότι τα ζώα αυτά δεν μπορούν πια να επιβιώσουν μόνα τους στη φύση , ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ τα φιλοξενεί σε μεγάλες περιφραγμένες εκτάσεις φυσικού δάσους, ώστε να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε συνθήκες κατά το δυνατό φυσικές.
ΛΥΚΟΣ: Ο πληθυσμός του λύκου έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Η μείωση της φυσικής του λείας και η αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί γι’ αυτόν στη συνείδηση των ανθρώπων, σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους που απειλούν το είδος, έχουν οδηγήσει στη μείωση των πληθυσμών, με κύριο αίτιο τη θανάτωση τους από ανθρώπους. Ο λύκος αποτελεί πλέον ένα τρωτό είδος που χρειάζεται προστασία και διαχείριση.
ΜΕΛΗ: Ανεκτίμητη είναι η συνεισφορά των μελών στο έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Οι εισφορές των μελών δίνουν στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ τη δυνατότητα να αναπτύσσει και να επεκτείνει τις δράσεις του για τη διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα μας. Για να γίνετε μέλος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αρκεί το πόσο των 50 ευρώ (μαθητική συνδρομή 25 ευρώ), το οποίο καλύπτει και την υιοθεσία αρκούδας ή λύκου, που εντάσσονται στο πρόγραμμα ραδιοπαρακολούθησης.
ΝΥΜΦΑΙΟ: Στο Νυμφαίο βρίσκεται το Καταφύγιο της Αρκούδας όπου φιλοξενούνται 15 αρκούδες, οι οποίες έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε αιχμαλωσία με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να ζήσουν ελεύθερες στη φύση. Με οικονομική ενίσχυση από μέλη, χορηγούς, δωρητές, κηδεμόνες και εθελοντές, ο Αρκτούρος λειτουργεί το καταφύγιο της Αρκούδας στο Νυμφαίο, δίνοντας έτσι στα μεγάλα αυτά θηλαστικά τη δυνατότητα να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες.
ΞΕΝΑΓΗΣΗ: Οι επισκέπτες του Περιβαλλοντικού Κέντρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μπορούν να ξεναγηθούν από την ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ τις παρακάτω ημέρες και ώρες:
- Καταφύγιο της Αρκούδας: Κάθε μέρα, 10.00-17.00, όλο το χρόνο εκτός από την περίοδο του χειμέριου ύπνου των αρκούδων (Ιανουάριο-Μάρτιο).
- Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα και Κτηνιατρικός Σταθμός: Κάθε μέρα 10.00-17.00, όλο το χρόνο.
- Καταφύγιο Λύκου: Κάθε μέρα 10.00-17.00, όλο το χρόνο.
ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ Οι ορεινοί όγκοι καλύπτουν το ήμισυ περίπου της επιφάνειας της Ελλάδας. Εκεί βρίσκεται το 64% των δασών αλλά και το σύνολο σχεδόν των πηγών των ποταμών της χώρας μας.
ΠΙΝΔΟΣ: Η οροσειρά της Πίνδου είναι η μεγαλύτερη της ελληνικής χερσονήσου και τροφοδοτεί με νερό τα 2/3 του ελληνικού πληθυσμού. Ένα σημαντικό μέρος της οροσειράς της Πίνδου αποτελείται από δύο εθνικούς δρυμούς, ενώ έξι ακόμη περιοχές εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.
ΡΟΔΟΠΗ: Η Ροδόπη αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, από οικολογική άποψη, ορεινά συμπλέγματα της Ελλάδας. Μεγάλη είναι η ποικιλότητα των ειδών της πανίδας που διαβιούν στην περιοχή, ενώ εδώ συγκεντρώνεται και η πλουσιότερη δασική χλωρίδα της Ελλάδας.
ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΝΗΣ: Υπογράφτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1979 και κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με το νόμο 1335/83. Το άρθρο 4 της συνθήκης , προβλέπει ότι «…η Ελλάδα θα λάβει τα κατάλληλα νομικά και κανονιστικά μέτρα για να εξασφαλίσει τη διατήρηση των βιοτόπων των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας…». Η αρκούδα αναφέρεται σαφώς στα παραρτήματα της συνθήκης, ως αυστηρά προστατευόμενο είδος.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ: Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρεμβαίνει δυναμικά σε όλες τις περιπτώσεις όπου σημαντικοί βιότοποι απειλούνται ή καταστρέφονται από μεγάλα τεχνικά έργα (δρόμοι, φράγματα, λατομεία, κτλ.) Φροντίζει για τον περιορισμό των επιπτώσεων και τον συνυπολογισμό των αναγκών που προκύπτουν για την επιβίωση ειδών άγριας ζωής στη φάση σχεδιασμού τεχνικών έργων. Η προσφυγή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Συμβούλιο Επικρατείας πέτυχε την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για τη χάραξη του τμήματος Παναγιά-Γρεβενά της Εγνατίας Οδού, ώστε να μη χαθεί σημαντικός βιότοπος.
ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Το υγρό στοιχείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα ρύθμισης των συνθηκών που επικρατούν στο σύνολο του περιβάλλοντος και στις ορεινές περιοχές. Οι ορεινοί όγκοι και τα δάση συγκρατούν ποσότητες νερού, που καλύπτουν τις ανάγκες του μισού πληθυσμού της γης. Ο Βίκος και ο Αώος κυριαρχούν στην Πίνδο, ο Αλιάκμονας και ο Σαραντάπορος πηγάζουν από το Γράμμο, ο Πηνειός ποταμός πηγάζει από τον Κόζιακα και ο Αχελώος από τον Ασπροπόταμο, ο Νέστος διασχίζει τη Ροδόπη. Οι μόνιμοι και ορμητικοί χείμαρροι, οι πηγές των ποταμών και οι ορεινές λίμνες (δρακόλιμνες) κυριαρχούν στις ορεινές περιοχές, φιλοξενούν σπάνια είδη πανίδας (η βίδρα, η ορεινή πέστροφα, η ποταμίσια καραβίδα, ο αλπικός τρίτωνας) και σχηματίζουν σπάνιους και προστατευόμενους τύπους βλάστησης.
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ένα οικοσύστημα λειτουργεί σωστά και βρίσκεται σε ισορροπία όταν τα ζώα, τα φυτά και ο άνθρωπος μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον. Οι ήπιες μορφές διαχείρισής του είναι το εχέγγυο της διατήρησης για τις επόμενες γενιές.
ΧΕΙΜΕΡΙΟΣ ΛΗΘΑΡΓΟΣ: Από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης, η αρκούδα βρίσκεται σε χειμέριο λήθαργο. Ο ύπνος αυτός αποτελεί προϋπόθεση υγείας για τις αρκούδες, αφού κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Οι θηλυκές αρκούδες κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου, γεννάνε τα μικρά τους μέσα στη φωλιά, τα οποία έχοντας το ένστικτό της επιβίωσης θηλάζουν τη μαμά αρκούδα.
ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ: Η ενεργοποίηση των πολιτών και η συμμετοχική δράση μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικά και μακροχρόνια αποτελέσματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ευαισθητοποίηση που επιτυγχάνεται μέσα από την προσφορά εθελοντικής εργασίας ξεπερνά το επίπεδο της ενημέρωσης και της συνειδητοποίησης του προβλήματος και συμβάλλει στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης με την ανάληψη δράσης. Όλες οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υλοποιούνται με τη βοήθεια και την προσφορά πολλών εθελοντών, που προσπαθούν για την προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.
ΩΣΠΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ… ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα συνεχίσει να υπηρετεί το όραμά του για μια κοινωνία όπου η ανθρώπινη ανάπτυξη περιλαμβάνει το φυσικό περιβάλλον και δεν το καταργεί.
ΠΗΓΗ: www.ektos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου