Έχουμε ήδη αναφέρει και σας έχουμε αναρτήσει φωτογραφίες από τη Σαρακατσιάνικη Στάνη στο Γυφτόκαμπο, η οποία αποτελεί την αναπαράσταση ενός νομαδικού οικισμού των Σαρακατσιάνων, οι οποίοι ήταν κτηνοτρόφοι.
Πάντα όμως είχα την περιέργεια να πληροφορηθώ για τον τρόπο με τον οποίο κατασκεύαζαν τις καλύβες τους.
Πάντα όμως είχα την περιέργεια να πληροφορηθώ για τον τρόπο με τον οποίο κατασκεύαζαν τις καλύβες τους.
Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο βρήκα ένα ενδιαφέρον blog το οποίο αναφέρεται στη ζωή των Σαρακατσιάνων, το sarakatsianoi.blogspot.com
Εκεί λοιπόν, ο Σαρακατσιάνος Στέργιος Γαλατάς περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο κατασκεύαζαν οι πρόγονοί του τις καλύβες των και αναφέρει συγκεκριμένα:
"Το 1950 τελείωσαν τα καλύβια. Εγώ ήμαν μικρός και δεν έκανα, αλλά έζησα σε καλύβια, και στο βουνό και στον κάμπο. Τα ’φτιαχναν οι μεγάλοι, άντρες και γυναίκες. Έβλεπα πως τα έφτιαχναν, τα μετρούσαν σε ποδάρια, απ’ το κέντρο το μεγαλύτερο 24 ποδάρια. Τα καλύβια τα κάναμε όπως αυτά που κάναμε πέρσι στο Καιμάκτσαλαν και να σε πω, εδώ τα κάναμε καλύτερα. Μόνο που εκείνα ήταν πιο μεγάλα. Τότε δεν τα κάναμε ψηλά, τα είχαμε λίγο πιο χαμηλά, αλλα στρόγγυλα και πιο φαρδιά, για να χωράνε και πιο πολύ κόσμο.
Στην αρχή λοιπόν κόβουμε τα λούρα, που τα λέμε μπηχτάρια. Τα λούρα πρέπει να είναι από μέλιγο η γαύρο. Μετράμε τα ποδάρια και κάνουμε τον περίγυρο. Φούρκα δεν βάζουμε ποτέ στη μέση. Για να δέσουμε τα λούρα, κάνουμε τσιμπούκια από σουρούτια. Βάζουμε τα μπηχτάρια και τα χαρτώνουμε μέχρι τη μέση. Μετά κάνουμε την κατσούλα και την δένουμε με τα κατσουλάρια απάνω - κάθε μπηχτάρι και κατσουλάρι. Όταν τελειώσει το δέσιμο και είναι έτοιμη η κατσούλα, τότε συνεχίζουμε και το χαρτώνουμε από τη μέση που το είχαμε μέχρι απάνω. Μετά γίνεται το σκέπασμα από κάτω προς τα πάνω. Παλιά τα περισσότερα καλύβια τα σκεπάζαμε με σίκαλη, αλλά ήταν και μερικά με καλάμια".
ΠΗΓΗ ΠΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟ: sarakatsianoi.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου