ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


29 Ιαν 2011

Διπόταμο Ζαγορίου!


Το Διπόταμο είναι ένα ακόμη χωριό του Δήμου Ζαγορίου και είναι γνωστό ως  οικισμός από το 14ο αιώνα. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου, ανάμεσα σε δύο ποτάμια, στα 840 μέτρα υψόμετρο και απέχει από τα Γιάννενα 53 χλμ. Είναι πυκνοκτισμένο και έχει απότομες υψομετρικές διαφορές. Τα σπίτια συνδέονται μεταξύ τους με λιθόστρωτα καλντερίμια και πέτρινα πεζούλια. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 43 κατοίκους. Η βλάστηση της περιοχής θα σας εντυπωσιάσει.
Η πρόσβαση στο χωριό αυτό μπορεί να γίνει μέσω τριών εναλλακτικών διαδρομών :
1) Ιωάννινα – Ασπράγγελοι – Δίκορφο – Μανασσής – Καλουτά – Διπόταμο
2) Ιωάννινα – Κήποι – Άγιος Χριστόφορος - Διπόταμο
3) Ιωάννινα – Μηλιωτάδες – Καρυές – Καβαλλάρι – Ανθρακίτης – Διπόταμο
Το χωριό στο παρελθόν ονομαζόταν Στόλοβον, σλαβικό τοπωνύμιο που σημαίνει κάθισμα ή θρόνος. Το 1928 μετονομάστηκε σε Μέγα Ανήλιο και την ίδια χρονιά μετονομάστηκε σε Διπόταμο. Ανάμεσα από το Διπόταμο και την Καλουτά έχουν βρεθεί ερείπια ρωμαϊκού φρουρίου και μια λατινική επιγραφή με το όνομα ANTONINUS SALVE. Το χωριό άκμασε ιδιαίτερα στα μέσα του 17ου αιώνα όταν συγκέντρωσε τον πληθυσμό κάποιων γειτονικών του μικρών οικισμών που εγκαταλείφθηκαν.  Οι οικισμοί αυτοί ήταν το Σέλιο, η Νιρέντζα και ο Σταυρός. Αιτία της εγκατάλειψης των οικισμών αυτών, ήταν η επιδημική αρρώστια πανώλη, που τότε αποδεκάτισε τον πληθυσμό του Ζαγορίου.
Η γεωγραφική του θέση ευνόησε την ανάπτυξη της γεωργίας κυρίως την καλλιέργεια μήλων, τα οποία ήταν και φημισμένα στην περιοχή, καθώς επίσης και την κτηνοτροφία.  
Το Διπόταμο δεν αποτελεί εξαίρεση και χτυπήθηκε αρκετά από ληστείες. Οι Γερμανοί το βομβάρδισαν χωρίς ζημιές αλλά δεν πάτησαν το πόδι τους στο χωριό. 
Στο Διπόταμο μπορείτε να επισκεφτείτε :
Την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίσθηκε το 1872.
Το εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, στην κορυφή του λόφου όπου είναι χτισμένο το χωριό. Στις 21 Μαΐου τελείται λειτουργία στον ομώνυμο ναό. Παλιά διοργανωνόταν και πανηγύρι στον περίβολο του ναού. Η θέα από το σημείο αυτό είναι μοναδική.
Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, η μια πλευρά του οποίου είναι χτισμένη πάνω σε βράχο.
Την τοποθεσία «αλώνια», όπου διατηρούνται ακόμα και σήμερα πέτρες από το παλαιό αλώνι και το σημείο όπου τοποθετούνταν ο στύλος, για να γίνει το αλώνισμα. Σήμερα, αποτελεί το σημείο όπου συγκεντρώνονται χωριανοί και επισκέπτες για να απολαύσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και τη θέα προς τα υπόλοιπα χωριά του Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου.
Το γεφύρι του Μύλου. Κοντά σε αυτό διατηρούνται ακόμα κάποια τμήματα του παλιού νερόμυλου.
Το γεφύρι του Μεσοβού. Μοναδικό γωνιακό, δίτοξο γεφύρι, με μικρή και μεγάλη καμάρα. Πρόσφατα επισκευάστηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Την Κάτω Βρύση, δείγμα ζαγορισιακής αρχιτεκτονικής.
Το «μεσοχώρι», όπου διατηρείται το παλαιό πηγάδι.
Τα αρχοντικά σπίτια, τα καλούμενα «αρχονταρίκια».

Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό:
14–15 Αυγούστο: Παραδοσιακό πανηγύρι.
Τέλη Αυγούστου : «άπλωμα» του τραχανά.
Αρχές Νοεμβρίου : τα «καζάνια», τρόπος παραγωγής τσίπουρου

Σημείωση: Πληροφορίες για τη σύνταξη του παρόντος πήρα από τη σελίδα του Face book ΔΙΠΟΤΑΜΟ - DIPOTAMO ZAGORI και τις σελίδες www.kentrikozagori.gov.gr και el.wikipedia.org
Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του  Face book ΔΙΠΟΤΑΜΟ - DIPOTAMO ZAGORI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου