ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


25 Ιαν 2011

Δίκτυο Δημιουργικής Απασχόλησης Επισκεπτών «Περπατώ και Κουβεντιάζω με το Ζαγόρι».

Εκατοντάδες λαϊκά μνημεία – κτίσματα (γεφύρια, μονές, νερόμυλοι, λείψατα κτισμάτων κ.τ.λ.) και σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (αγνάντια, ορεινές ή δασώδεις διαδρομές, σπήλαια, βάραθρα κ.τ.λ.) σχεδόν αχαρτογράφητα, αλλά και ασήμαντα, αναγκάζουν τους επισκέπτες να αναλώνουν το χρόνο παραμονής στα χωριά με μάταια την αναζήτηση των θέσεων αυτών, για τις οποίες οι καταγραφές και οι περιγραφές είναι σαφείς βιβλιογραφικά.

Τι δεν είναι σαφές;
Σαφές δεν είναι … το ανύπαρκτο δίκτυο, που θα ένωνε αλυσιδωτά και θα αναδείκνυε θεαματικά αυτά τα περιβάλλοντα, με την κατάλληλη σήμανση, των αφητεριών, των διαδρομών και των θέσεων. Επίσης κάθε πληροφορία σχετική με τον προορσμό, τους περιορισμούς και τις δυνατότητες, καθώς τα μέτρα προστασίας των επισκεπτών, αλλά και των αξιοθέατων επισκέψιμων χώρων.

Το Δίκτυο «Περπατώ και Κουβεντιάζω με το Ζαγόρι» παράλληλα με την ανάδειξη και τη δημιουργική απασχόληση των επισκεπτών, θα εξασφαλίζει την προστασία και την σωτηρία όλων αυτών των ανθρωπογενών ή φυσικών δημιουργημάτων.

Και μη ξεχνάμε ότι ο Επισκέπτης, είναι ο Καλύτερος Πρεσβευτής της … ΟΥΝΕΣΚΟ και ο Άριστος Υπουργός … Πολιτισμού.

Κατά συνέπεια το Ζήτημα της «σήμανσης – χάραξης» διαδρομών για τη δημιουργική απασχόληση επισκεπτών, δεν μπορεί να είναι μια αυθόρμητη υπόθεση και μια αυθαίρετη πρωτοβουλία εθελοντών και συλλόγων (πέρα από την καλή θέληση) αλλά συντονισμένη υπόθεση και πρωτοβουλία του Δήμου μας, του Ενιαίου Δήμου Ζαγορίου.

Προτείνουμε καταγραφή – αξιολόγηση – χρονομέτρηση/χαρακτηρισμό διαδρομών (προστασία - βατότητα – επικινδυνότητα) και στη συνέχεια τοποθέτηση διακριτικών μεταλλικών περιγραφικών χαρτών και κομβικών πινακίδων κατεύθυνσης στις αφετηρίες και στις θέσεις προορισμού, καθώς και ανεξίτηλα χρώματα ή μεταλλικές ετικέτες στη φορά της διαδρομής.

Πρόταση:
Τα παραπάνω έχουν θέση πρότασής μας προς το Δήμαρχο Ζαγορίου και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ως θέμα «Σήμανση Διαδρομών και Δημιουργική Απασχόληση Επισκεπτών» και είμαστε σίγουροι/ρες ότι το Δίκτυο «Περπατώ και Κουβεντιάζω με το Ζαγόρι» θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει δημιουργικά για τους Επισκέπτες και ευεργετικά για το Ζαγόρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου