ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


12 Ιαν 2011

ΧΑΡΑΔΡΑ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ.

Στην Τύμφη ανήκει το φαράγγι του Βίκου, του οποίου η αρχή βρίσκεται κάτω από το χωριό Κουκούλι στη γέφυρα του Κόκορη και το τέλος του στο γεφύρι του Βοϊδομάτη στο Πάπιγκο. Με μήκος 12 χλμ και μέγιστο ύψος 1000 μ. είναι ίσως το μεγαλύτερο σε ομορφιά και αγριότητα φαράγγι της Ελλάδος. Το ποτάμι που διασχίζει το φαράγγι (Βοϊδομάτης) έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.
Το πλάτος της χαράδρας κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα. Τα βότανα του Βίκου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και για αυτό τα παλιά χρόνια αναπτύχθηκε η πρακτική ιατρική με τους Βικογιατρούς. Το φαράγγι περνάει εκτός των άλλων και από τα χωριά Κουκούλι, Καπέσοβο και Βραδέτο, είναι τμήμα του Αώου ο οποίος με 126.000 στρέμματα είναι ο μεγαλύτερος Δρυμός της χώρας.
xaradra_tou_vikou_6.jpgΜπορεί κανείς να ξεκινήσει την πεζοπορία για τη διάσχιση του φαραγγιού: α) Από το γεφύρι του Κόκκορη ή και από το χωριό Κουκούλι κατεβαίνοντας τη σκάλα που οδηγεί στη γέφυρα Μίσιου. β) Από τη σκάλα Βίτσας που καταλήγει στην ίδια γέφυρα γ) Από το Μονοδένδρι και τέλος δ) Από το χωριό Βίκος ή Πάπιγκο αντίθετα με το ρεύμα του ποταμού. Περίπου στη μέση της διαδρομής στη θέση κλήμα ενώνονται τα δυο ποτάμια ο Βοϊδομάτης και ο Μεγαλάκκος, εκεί υπάρχει νερό, βαθύς ίσκιος και είναι ένα ιδανικό μέρος για στάση και ξεκούραση. Για να διασχίσει κανείς το φαράγγι χρειάζεται εφτά ώρες περίπου και επειδή δεν είναι για όλους εύκολο μπορεί κανείς απλά να απολαύσει τη θέα από μακριά. Τρία είναι τα σημεία από τα οποία μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο: από την Αγία Παρασκευή, από την Οξυά και από τη Μπελόη, είκοσι λεπτά με τα πόδια δυτικά του Βραδέτου.
Υπάρχει επίσης ο άγνωστος σε πολλούς, μικρός Βίκος αλλιώς Βικάκης. Ο Βικάκης ξεκινάει από τη γέφυρα Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη δίπλα στους Κήπους και φτάνει μέχρι το Ρογκοβό στο Τσεπέλοβο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και σε ένα σημείο κρατεί νερό όλο το καλοκαίρι οπότε χρειάζεται φουσκωτή βάρκα για να το περάσει κανείς. Σε μερικά σημεία στενεύει τόσο που ο ένας βράχος απέχει από τον άλλο τρία μέτρα. Το ύψος του τέλος ξεπερνάει τα 200 μέτρα.
ΠΗΓΗ:  www.timfi.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου