ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


22 Ιαν 2011

Οικισμοί Ζαγορίου.

Πριν λίγο καιρό επισκέφθηκα τη Βίτσα. Άφησα το αυτοκίνητό μου στην είσοδο του χωριού και άρχισα να περπατώ και να παρατηρώ τριγύρω τα πέτρινα σπίτια και το υπέροχο τοπίο. Κάπου εκεί στο μέσον του οικισμού η ματιά μου έπεσε σε μία πληροφοριακή πινακίδα. Πλησίασα και διάβασα. Ο τίτλος που έφερε το κείμενο ήταν "Οικισμοί  Ζαγορίου" και με λίγα λόγια πληροφορούσε τους επισκέπτες για την μορφή των Ζαγορίσιων οικισμών. Βρήκα πολύ σωστή την ενέργεια να τοποθετηθεί η πινακίδα αυτή στο συγκεκριμένο σημείο διότι η Βίτσα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Ζαγορίσιου οικισμού. Φωτογράφισα το κείμενο και σας το μεταφέρω αυτούσιο γιατί διαβάζοντάς το μπορείτε να σχηματίσετε μία εντύπωση για τους οικισμούς στο Ζαγόρι εάν βέβαια δεν τους έχετε γνωρίσει από κοντά!

"Παρατηρείστε έναν τυπικό παραδοσιακό Ζαγορίσιο οικισμό στο χώρο. Αποκωδικοποιώντας το τοπίο, οι οικισμοί:
Χτίζονται πάντα αμφιθεατρικά σε πλαγιές επιλεγμένες ώστε να είναι προσήλιες και προφυλαγμένες από ανέμους, επειδή οι επίπεδες επιφάνειες είναι λίγες και τις χρησιμοποιούσαν για καλλιέργειες. Έχουν αμυντικό χαρακτήρα, γι αυτό δεν είναι ευδιάκριτοι, αλλά είναι κρυμμένοι για την αποφυγή ληστρικών επιδρομών την εποχή που χτίστηκαν.
Έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους, ανά δύο, στοιχείο σημαντικό για την ασφάλεια τους αλλά και τη σύνδεση τους.
Χτίζονται σε μικρή απόσταση από τους χώρους εργασίας και η σύνδεση τους με τους άλλους οικισμούς επιτυγχάνεται μέσω ενός λειτουργικού οδικού δικτύου (γεφύρια, καλντερίμια κλπ.).
Είναι οικισμοί μονοκεντρικοί, με ένα κέντρο, το μεσοχώρι (πλατεία) και γύρω τα σπίτια και οι συνοικίες. Στο μεσοχώρι ή κοντά του είναι τα κοινόχρηστα κτίσματα: εκκλησία, σχολείο, κοινοτικό κατάστημα, βρύση, καφενείο. Εδώ γίνονται όλες οι κοινωνικές συγκεντρώσεις και οι εμπορικές συναλλαγές των κατοίκων. Γύρω του αναπτύσσονται οι μαχαλάδες και συχνά προς το κέντρο κατοικούν οι πιο εύποροι.

Ο αμυντικός χαρακτήρας των οικισμών, ενισχύεται με τη σχετικά πυκνή δόμηση, όπου το κάθε σπίτι καθορίζει από μόνο του την αμυντική του ικανότητα. Οι ψηλοί μαντρότοιχοι ύφους έως 2,50μ. και οι ξύλινες βαριές αυλόπορτες απομονώνουν το σπίτι όχι μόνο από τους εισβολείς αλλά και από το δημόσιο βίο, τα αδιάκριτα βλέμματα των συγχωριανών, εφαρμόζοντας το ρητό που λέει τα εν οίκω μη εν δήμω."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου