ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


27 Ιαν 2011

Η Ήπειρος του Pfilippe Jacquet.


Την Δευτέρα (24-1-2011) το βράδυ πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα Αρχιεπ. Σπυρίδωνα στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, η εκδήλωση για την παρουσίαση του Λευκώματος «Η Ήπειρος του Philippe Jacquet: ένα φωτογραφικό οδοιπορικό», το οποίο εκδόθηκε με μέριμνα του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής.
Το λεύκωμα αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες από την Ήπειρο και κυρίως τις ορεινές περιοχές του Ζαγορίου και του Μετσόβου, του προαναφερομένου Γάλλου φιλέλληνα και ένθερμου φίλου της Ηπείρου, τις οποίες, μετά το θάνατό του, η οικογένειά του παραχώρησε στο Σύλλογο, προκειμένου να μεριμνήσει για την έκδοση του λευκώματος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, απηύθυναν αρχικά χαιρετισμούς οι: Σταύρος Δερματάς, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων,  Φίλιππος Φίλιος, Δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων και Madeleine Kirkyacharian, Πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Ακολούθησαν οι ομιλίες των: κ.κ. Βασίλη Νιτσιάκου, Καθηγητού Κοινωνικής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  Γεωργίου Σμύρη, Επίκουρου Καθηγητού Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Joanna Jacquet, κόρης του
Philippe Jacquet Πτυχιούχου Γερμανικής Φιλολογίας και του επιμελητή της έκδοσης Απόστολου Μπενάτση, Επίκουρου Καθηγητή Θεωρίας και Ερμηνείας της Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο με σύνθεση εικόνας και μουσικής, αφιερωμένο στον Philippe Jacquet.
Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας, την παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον το ακροατήριο.
Θα πρέπει να σημειώσω ότι η Joanna Jacquet, μίλησε στην Ελληνική γλώσσα και συγκίνησε το ακροατήριο, ιδιαίτερα με τον επίλογό της, στον οποίο ανέφερε τα εξής:
«Στις 25 Ιουλίου 1995 ο Philippe Jacquet εγκαταλείπει το σώμα του στην Τουλόν και η ψυχή του ταξιδεύει στον Ηπειρωτικό ουρανό εκεί όπου συναντιέται με τους Θεούς και τους φιλοσόφους της Ελλάδας. Είμαι σίγουρη ότι εκεί είναι ευτυχισμένος».
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση.
Θερμά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Ιωαννίνων, που συνδιοργάνωσαν την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου