ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


16 Ιαν 2011

Πρώτη συνάντηση των δημάρχων του Νομού

Οι βάσεις μιας γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας, του αυτοδιοικητικού κόσμου του Νομού Ιωαννίνων, μπήκαν κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης των δημάρχων, που έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τέθηκαν επί τάπητος τόσο ζητήματα που έχουν ανακύψει με την εφαρμογή του Καλλικράτη, όσο και θέματα που αφορούν στην περιοχή, όπως είναι η ύδρευση, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και άλλα.
Στην συνάντηση μετείχαν οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ενώ τον Δήμο Μετσόβου εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Γκούμας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Δημάρχου Νίκου Τσομπίκου.
«Υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και είναι σημαντικό καθώς ξεκινούμε με κοινό παρονομαστή. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα επανέλθουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να περάσουμε πια σε πράξεις και ενέργειες. Ως Δήμος Ιωαννιτών, ο μεγαλύτερος του Νομού, κάναμε σαφές ότι όπου μπορούμε να βοηθήσουμε θα το πράξουμε», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.
Ο Δήμαρχος ζήτησε την ανοχή των υπολοίπων Δημάρχων για ένα μικρό χρονικό διάστημα, για ζητήματα που σχετίζονται με την Πολεοδομία, καθώς, σε εφαρμογή του Καλλικράτη, οι αρμοδιότητες πέρασαν από τη Νομαρχία στους Δήμους και όλοι οι ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων θα εξυπηρετούνται στο εξής από τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν πρακτικά θέματα και προβλήματα που ανακύπτουν με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Ένα από τα πιο σοβαρά, όπως επισημάνθηκε από όλους τους Δημάρχους, αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων. Σε πολλούς Δήμους η αποκομιδή γίνονταν από ιδιωτικές εταιρίες. Σε ορισμένους οι συμβάσεις έχουν λήξει και σε άλλους λήγουν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Με βάση τη νέα νομοθεσία, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρίες, ενώ τα χρονικά περιθώρια για την οργάνωση δικών τους υπηρεσιών είναι ασφυκτικά και πρακτικά είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο.
Στην συνάντηση συμφωνήθηκε να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μία ρύθμιση που θα δίνει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Για το ίδιο θέμα, όπως και για ορισμένα ακόμη που αντιμετωπίζουν οι μικρότεροι δήμοι –ελλείψεις τεχνικού προσωπικού και άλλα- αντιπροσωπεία των δημάρχων θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για να τα θέσει υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας.
Σχετικά με τα κοινοτικά προγράμματα –ΕΣΠΑ, Interreg κι άλλα- συμφωνήθηκε να υπάρχει συντονισμός στην υποβολή προτάσεων.
Συζήτηση έγινε για τους τομείς του τουρισμού και πολιτισμού και επισημάνθηκε ότι ο ρόλος των δήμων είναι να στηρίξουν και να αναδείξουν τις τοπικές δυνάμεις και τις δυνατότητες των περιοχών.
Δημοτικό Ραδιόφωνο και Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, ήταν δύο ακόμη θέματα που άνοιξαν με στόχο να αποτελέσουν βήμα συνάντησης όλης της αυτοδιοίκησης του Νομού Ιωαννίνων.
Για τον ΣΥΔΚΛΙ, θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου με τον Δήμαρχο Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη, καθώς περιοχές των δύο Δήμων εξυπηρετούνται πλέον από τον Σύνδεσμο, ενώ τέλος κατατέθηκε ο προβληματισμός όλων των δημάρχων για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόδοση κονδυλίων τόσο από την ΣΑΤΑ όσο και από το πρόγραμμα Θησέας.

ΠΗΓΗ:  www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου