ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


18 Ιαν 2011

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος παρουσίασε «Το πέταγμα του Κύκνου» του Νίκου Τζίμα .

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, παρουσίασε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, μία μέρα πριν από την παγκόσμια πρώτη, στους απόδημους Ηπειρώτες τη νέα ταινία του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του Κύκνου», μια ταινία που γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Ήπειρο.
Ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης Νίκος Τζίμας μετά τις ταινίες «Ο άνθρωπος με τα Γαρύφαλλο», « Ο Αστραπόγιαννος», «Τα χρόνια της θύελλας», «Ο Τάφος των εραστών» κ.α., επέστρεψε με μια διεθνή συμπαραγωγή γεμάτη δράση και με ένα εντυπωσιακό καστ Ελλήνων και ξένων ηθοποιών. Και προτίμησε να παρουσιάσει την νέα ταινία του πρώτα στους συμπατριώτες του και μετά στον υπόλοιπο κόσμο.
Tο πέταγμα του κύκνου είναι το πέταγμα της ψυχής μας στην ομορφιά της ζωής και της αγάπης, στην μαγεία της φύσης και του έρωτα, σε ό,τι χάσαμε στη δίνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, των μεγάλων εντάσεων, των μεγάλων ταχυτήτων, στο κυνήγι της καριέρας και της οικονομικής επιτυχίας.
Η συγκλονιστική ιστορία του Αλέξη, ενός “golden boy”, που υπηρέτησε το κέρδος αψηφώντας τις συνέπειες. Μια φοβερή οικολογική καταστροφή με πολλά ανθρώπινα θύματα, εξαιτίας της απληστίας μιας κοινοπραξίας πολυεθνικών, ανάμεσά τους και η εταιρία που διευθύνει ο Αλέξης, τον ξυπνάνε από την μεγάλη αυταπάτη.
Θέλει να ξαναβρεί όλα όσα έχασε...τη ζωή του...αλλά είναι απόλυτα παγιδευμένος. Γύρω του εξελίσσεται ένα θρίλερ διαπλοκής που τον σφίγγει σαν μέγγενη και τον οδηγεί σε μια αδυσώπητη σύγκρουση με τις πολυεθνικές.
Η ταινία είναι αποκαλυπτική για το σήμερα, όπως ήταν το “Γαρύφαλλο” για τις αρχές του '50. Η ταινία ακολουθεί τους νόμους του Αριστοτέλη περί τραγωδίας. Αρχή, μέση, τέλος. Αντίθεση, σύγκρουση, ποιοτική μεταβολή, λύτρωση. Οι καταστάσεις φτάνουν στα άκρα και οι ήρωες γίνονται τραγικά σύμβολα της εποχής τους. Η σύγκρουση δεν γίνεται μεταξύ καλών και κακών αλλά μεταξύ του ήρωά μας και του συστήματος. Ο ήρωάς μας προκάλεσε τη μοίρα του με τα λάθη του, την αλαζονεία του και την ασέβειά του σε μεγάλες αξίες.
«Ήθελα να κάνω μια ταινία πάνω στα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα του σήμερα που καίνε. Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια να βγαίνουν μεγάλα συναισθήματα, ο έρωτας, η αγάπη, οι αξίες, η φιλία, η ομορφιά της φύσης. Που όλα έχουν απαξιωθεί και χάνονται και μαζί τους χανόμαστε και εμείς», τόνισε ο σκηνοθέτης στην σύντομη ομιλία του στους συμπατριώτες του. Και συνέχισε: «Με βασανίζει χρόνια τώρα ένα ερώτημα… Πού πάμε;… Και ποιος μας πάει; Οι κυβερνήσεις που εκλέγουμε, ή το αόρατο χέρι του πολυεθνικού κεφαλαίου, που εν ονόματι του κέρδους καταλύει κάθε νόμο και αξία, ισοπεδώνει τον άνθρωπο και καταστρέφει τη φύση;»
Στην κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα ''ΟΠΕΡΑ'' της οδού Ακαδημίας εκατοντάδες Ηπειρώτες της Αθήνας, αλλά και αρκετοί φίλοι της Ηπείρου, καταχειροκρότησαν τον Πρεβεζάνο σκηνοθέτη, μετά το πέρας της προβολής.
Πριν την προβολή, στη λιτή και σύντομη προσφώνηση του, Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ συνεχάρη τον σκηνοθέτη Νίκο Τζίμα, τόσο για την χρόνια προσφορά του στην Τέχνη, όσο και για την τόλμη του να αναδεικνύει σύγχρονα ζητήματα που αγγίζουν σήμερα την κοινωνία μας, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, η οικολογία, η διαχείριση περιβαντολογικών προβλημάτων, η παγκοσμιοποίηση, η απομάκρυνση των νέων από τις παραδόσεις του λαού μας, η αποξένωση, κλπ. Επιπλέον ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη γιατί μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Ήπειρο, αναδεικνύοντας έτσι τις ομορφιές της πατρώας γης παγκοσμίως.
Στην αντιφώνηση του, ο Πρεβεζάνος σκηνοθέτης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, για τους προβληματισμούς του, που τον οδήγησαν, στο να γυρίσει αυτή την ταινία, αλλά και στο γεγονός ότι μια τέτοια ταινία, διεθνούς παραγωγής και αμερικάνικων προδιαγραφών και δεδομένων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα. Είπε ότι πίστεψε στο θέμα και το σενάριο της ταινίας και για αυτό έκανε ότι μπορούσε για να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα, που δεν έχει καθόλου κρατική χρηματοδότηση, αλλά γυρίστηκε αποκλειστικά με κεφάλαια κινηματογραφικών παραγωγών και ειδικά ξένων, που πίστεψαν σε αυτόν και την ταινία.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν: James D' Arcy, Alicia Witt, Colm Meaney, Linda Gray, Larry Hagman,Tom Frederic, Georgina Rylance, Γιάννης Βούρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θανάσης Βέγγος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Βασίλης Μαυρομάτης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντώνης Αντωνίου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μπέττυ Μαγγίρα, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ψαρράς, Μενέλαος Ντάφλος, Δέσποινα Μοίρου, Δημήτρης Βερύκιος, Άλκης Παναγιωτίδης, Αλέξια Τερεζάκη, Στράτος Κανιαμός, Βίκυ Κουμούτσου, Δημήτρης Μακαλιάς και πολλοί άλλοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου