ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


18 Ιαν 2011

Σαρακατσάνοι ίσον Βλάχοι; Όχι.

Αιτία του «μπερδέματος» αποτέλεσε ο κοινός νομαδικός τρόπος ζωής και η κοινή ενασχόληση με την κτηνοτροφία και των Σαρακατσάνων και των Βλάχων.
Οι τελευταίοι ήταν, πριν από αιώνες, εγκατεστημένοι σε χωριά, ενώ οι Σαρακατσάνοι ήταν καθαροί νομάδες, δεν είχαν πουθενά χωριό.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Πάτρικ Λη Φέρμορ στο βιβλίο του «Ρούμελη. Οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα»:
«Αντίθετα από τους μισο-νομάδες της Ελλάδας- τους Κουτσόβλαχους και τους Καραγκούνιδες, που έχουν όλοι ορεινά χωριά από όπου αποδημούν και όπου ξαναγυρίζουν, αφού ταξιδέψουν τον μισό χρόνο για να βρουν βοσκές- οι Σαρακατσάνοι δεν έχουν δικό τους τίποτα πιο μόνιμο παρά τούτες τις κατοικίες από λυγαριά και βούρλο (σ.σ. οι καλύβες). Όλοι τους όμως λογαριάζουν για πατρίδα τους κάποια ράχη, κάποια στάνη ή κάποια οροσειρά, όπου έχουν βοσκήσει τα πρόβατά τους, αιώνες τώρα, κάθε καλοκαίρι».
Η κύρια διαφορά: Οι Βλάχοι, εκτός από τα ελληνικά μιλούν και τα βλάχικα, ενώ οι Σαρακατσάνοι μιλούν μόνο ελληνικά, δεν έχουν απολύτως καμία άλλη γλώσσα ή διάλεκτο.
 ’λλες διαφορές: Στην ενδυμασία, στα ήθη και έθιμα κ.ά.
Οι Σαρακατσάνοι και οι Βλάχοι ήταν ενδογαμικοί, δεν παντρευόντουσαν μεταξύ τους, ενώ τα τσελιγκάτα τους ήταν χώρια.

ΠΗΓΗ:  www.041.gr

1 σχόλιο:

  1. Ειναι τεκμηριωμενο οτι βλαχοι και σαρακατσαναιοι ειναι διαφορετικες φιλες ενσωματωμενες στο. Ελληνικο εθνος χωρις να ειναι δυνατη ηαποδειξη με αδιασειστα στοιχεια οι Σαρακατσαναιοι ειναι οι Δωριεις και μιλουν μονο Ελληνικα εξελιγμενα Διαφερουν απο τους Βλαχους τοσο στην μοργη οσο και στον χαρακτηρα . Εχουν διατηρησει μεταβιβαζομενα στους απογονους ονοματα οπως Δημοσθενης Αχιλεας, Μιλτιαδης,Αριστειδης Οδυσσεας,κ.α. τα οποια ειναι σπανια η και ανυπαρκτα στου Βλαχους .Οσο για τον χαρακτηρα ειναι ικανοι να μετραχειρισθουν ακομη και δολο για να υπερασπισθουν το δικιο τους.Σας θυμιζει τον Οδυσσεα?..Ειμαι κατα το 1/4 Σαρακατσανος απο τον παππου μου .Φ Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή