ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


12 Ιαν 2011

Πάπιγκο ξανά.....

Επανέρχομαι με Πάπιγκο και την ιδέα μου έδωσε μια φίλη η οποία δεν ήξερε πού βρισκόταν το χωριό αυτό. Μάθημα γεωγραφίας λοιπόν και όχι μόνο!
Το Πάπιγκο αποτελεί μέρος μια ενότητας. Της ενότητας των χωριών του Ζαγορίου, 60 χιλιόμετρα βορειανατολικά των Ιωαννίνων. Μαζί με το μικρό Πάπιγκο βρίσκονται στα ριζά της Αστράκας και της Δρακολίμνης.
Απέχουν περι τα δύο χιλιόμετρα μεταξύ τους και το μεν Μεγάλο Πάπιγκο είναι στα 900 μέτρα υψόμετρο, το Μικρό στα 980. Η διαδρομή από τα Γιάννενα μέχρι εκεί, είναι αρκετά κουραστική και δύσκολη με στενούς δρόμους και πολλές στροφές.
  Ανάμεσα τώρα στο Πάπιγκο και στον Βίκο κυλάει ο Βοιδομάτης, ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια με σπάνια ομορφιά. Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για τις δραστηριότητές της και κυρίως για τους περιπάτους που μπορεί κανείς ν' απολαύσει, θιασώτης της φύσης και της γαλήνης. Ανάμεσα στο Μικρό και στο Μεγάλο Πάπιγκο, περνά το ρέμα Ρογκοβό το όποίο με την διάβρωση του νερού έχει σχηματίσει μικρές λίμνες τις "οβίρες" όπως τις λένε οι ντόπιοι.
Κοντά στο χωριό Μονοδένδρι και από την θέση Οξυά  προσφέρεται καταπληκτική θέα της χαράδρας του Βίκου στο σημείο παρατήρησης (ένας μικρός εξώστης - πλάτωμα), με το πολύ μεγάλο βάθος της χαράδρας και τον Βίκο να κυλά στο κατώτερο σημείο της, σου προκαλεί δέος.
Στο τέρμα του δρόμου ακολουθείστε την κατεύθυνση που σας δείχνει η μικρή πινακίδα και μετά από πέντε λεπτά διαδρομής σε μονοπάτι με πολύ ωραία θέα θα βρεθείτε στην θέση Οξυά, για να απολαύσετε την μοναδική θέα της χαράδρας.
Στην διαδρομή σας με το αυτοκίνητο, για την Οξυά θα περάσετε από το πέτρινο δάσος, που αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, (βραχώδεις σχηματισμοί με επάλληλα οριζόντια στρώματα πέτρας). Το μονοπάτι πάντως που οδηγεί στον εξώστη, είναι αρκετά στενό, αν έχετε υψοφοβία μην το επιχειρήσετε και επιπλέον φροντίστε να έχετε τα κατάλληλα παπούτσια!  
Εμείς μείναμε σ' έναν ξενώνα στο Μεγάλο Πάπιγκο το ΠΑΝΘΕΟΝ, όπως και τον Ιούλιο. (Το Πάπιγκο προσφέρεται για κάθε εποχή όπως καταλάβατε).
Είναι σημαντικό, στον τόπο των διακοπών σου, να μην σε περιμένουν εκπλήξεις και μάλιστα δυσάρεστες. Τα παιδιά που έχουν τον ξενώνα είναι νέοι άνθρωποι που επέλεξαν να ζήσουν στον τόπο τους και να μην κυνηγήσουν την τύχη τους σε κάποια μεγάλη πόλη.  Δουλεύουν ευσυνείδητα κατανοώντας οτι την διαφορά κάνει η εξυπηρέτηση, η φιλόξενη διάθεση  και η επιθυμία να ξαναγυρίσουν σε σένα οι επισκέπτες την επόμενη φορά που θα επισκεφθούν την περιοχή. Και τις δύο φορές που πήγαμε, φύγαμε με την υπόσχεση οτι θα ξαναπάμε. Εκεί και πουθενά αλλού! Στο Πάνθεον με τον Τάσο. Τον Τάσο με το γλυκό χαμόγελο και την όμορφη Δήμητρα που δεν μας χάλασαν χατήρι, που σέρβιραν το πρωινό μας με κέφι και μας έκαναν να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας!  Που όταν γυρίζαμε κουρασμένοι από τις βόλτες και πεινασμένοι, μας έφτιαχναν ότι τραβούσε η ψυχή μας. στην ερώτηση: "Τι θα μας φέρεις Τάσο να φάμε;" η απάντηση (πάντα με χαμόγελο) ήταν :"Οτι τραβάει η ψυχή σας!" Και επειδή πάντα, εκτός από φαγητό, η ψυχή μας τραβούσε και γλυκό, ο Τάσος έτρεχε να μας πάρει ότι γλυκό θέλαμε! Κι όταν η ψυχή μας τραβούσε ...τυρόπιτα ή χορτόπιτα ο Τάσος την είχε έτοιμη! Ζεστή, τραγανή και...τεράστια!
Με χαρά είδα να χτίζονται καινούριοι ξενώνες στην περιοχή. Νέα παιδιά επενδύουν το μέλλον τους, αναβαθμίζοντας την περιοχή, δίνοντάς της ζωή. Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος. Μοναδικός ίσως στον κόσμο, γιατί πλαισιώνεται από ξεχωριστούς ανθρώπους, που αν καταλάβουν πόσα έχουν ν' αποκομίσουν, θα δουλέψουν όλοι μαζί για την "Βαριά βιομηχανία" που διαθέτουμε και αυτή είναι μόνον ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ! Χωρίς υπεροψία, χωρίς "κομπίνες" και κουτοπονηριές, χωρίς να ζητούν σε μια σεζόν να αποκομίσουν λεφτά για μια ζωή, υπερκοστολογώντας τις υπηρεσίες τους! Χωρίς να κοροιδεύουν τους επισκέπτες με φωτογραφίες από τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία τους στο διαδίκτυο που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, με σεβασμό στον τουρίστα, Έλληνα και ξένο. Να θυμηθούν οτι κατάγονται από μια χώρα με παράδοση στην φιλοξενία και να μην.... "ευρωποιούν" το κάθε τους χαμόγελο! Η ευγένεια δεν είναι προς πώληση, αλλά...εξασφαλίζει καλύτερες πωλήσεις!
Δεν ξέρω ποια κυβέρνηση θα καταλάβει οτι το σημαντικότερο ίσως υπουργείο της Ελλάδας πρέπει να γίνει αυτό του Τουρισμού και της Παιδείας! Και όταν αυτά τα δύο δουλέψουν σωστά, τότε ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών, θα  κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του σε μια χώρα που οι κάτοικοί της θα ευημερούν.....

ΠΗΓΗ: Το διαβάσαμε στο  http://manta.psichogios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου