ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


16 Ιαν 2011

Χρήματα-ανάσα για το φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Πίνδου.

Χρήματα-ανάσα για τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου και κυρίως για τους απλήρωτους εργαζόμενους: το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε στις 10 Ιανουαρίου 2011 το Τεχνικό Δελτίο που είχε υποβάλλει ο φορέας διαχείρισης κι έτσι ανοίγει ο δρόμος αφενός για την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων αφετέρου για την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών του φορέα.
Ειδικότερα, με βάση απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη στις 10-1 εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης συνολικού ύψους 3.771.942,61 ευρώ από τις πιστώσεις του έργου «Οργάνωση της λειτουργίας της προστατευόμενης περιοχής Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και του Φορέα Διαχείρισης του».
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» θα κατευθυνθεί στη μισθοδοσία των υπαλλήλων (συνολικά 18 εργάζονται στο συγκεκριμένο φορέα) οι οποίοι- όπως συστηματικά συμβαίνει με τους εργαζόμενους στους φορείς διαχείρισης- είναι απλήρωτοι επί μήνες.
Στο Εθνικό Πάρκο της Πίνδου δουλεύουν χωρίς... αντίκρισμα από τον Μάρτιο του 2010! Το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων θα δοθεί για ανάγκες όπως η συντήρηση των οχημάτων του φορέα ο οποίος καλείται να ασχοληθεί με μία μεγάλη σε έκταση γεωγραφική περιοχή.
Το τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση του φορέα υποβλήθηκε το πρώτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς και εγκρίθηκε αφού προηγήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση οι λεγόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες από πλευράς του ΥΠΕΚΑ και του συναρμόδιου υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης το οποίο έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει την εκταμίευση για το 20% των εθνικών πόρων που χρηματοδοτούν το ΕΠΠΕΡΑΑ (το υπόλοιπο είναι κοινοτική συμμετοχή).
Χωρίς πρόεδρο
Στο μεταξύ είχαμε μία εξέλιξη στα εσωτερικά του Φορέα Διαχείρισης της Πίνδου καθώς τα τέλη Δεκεμβρίου υπέβαλε την παραίτηση του, πιθανότατα για προσωπικούς λόγους, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος κ. Κασιούμης. Μέχρι χτες η παραίτηση δεν είχε γίνει δεκτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο το πιθανότερο θα την κάνει αποδεκτή.
Ο κ. Κασιούμης παραμένει ωστόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα από τη θέση του ειδικού επιστήμονα για την οποία επιλέχτηκε τον Δεκέμβριο του 2009 μέσα από μία διαδικασία που έχουμε ξεχάσει, το περίφημο open gov (ανοιχτή διακυβέρνηση).
Περιμένει η Παμβώτιδα
Η δραματική καθυστέρηση στο να δοθούν τα χρήματα στο Φορέα του εθνικού πάρκου της Πίνδου είναι ο κανόνας στη λειτουργία των συγκεκριμένων θεσμών.
Είναι μάλιστα μόλις ο τρίτος στην Ήπειρο που παίρνει χρήματα από το υπουργείο Περιβάλλοντος- πρώτος ήταν ο φορέας των Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά και ακολούθησε ο φορέας του Αμβρακικού.
Αναμένουν χρηματοδότηση ο Φορέας των Τζουμέρκων και φυσικά της Παμβώτιδας ο οποίος έγινε γνωστό στο πανελλήνιο πρόσφατα για την έξωση που του έγινε από το ΚΕΠΑΒΙ (δεν είχε να πληρώσει τα ενοίκια) και τη διακοπή ρεύματος.
Σύμφωνα με απάντηση της υπουργού περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης για τη διακοπή ηλεκτροδότησης του Φορέα (αρχές Δεκεμβρίου) η πρόταση την οποία κατέθεσε τον περασμένο Αύγουστο ο Φορέας Διαχείρισης έχει αξιολογηθεί θετικά και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ένταξή του στο ΕΠΠΕΡΑΑ»

του  Γ.ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ από την εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  www.epirusonline.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου