ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


21 Ιαν 2011

Ανάδειξη της λαϊκής λιθογλυπτικής του Ζαγορίου.

Σημαντική εκδήλωση από την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου στο πλαίσιο του θεσμού «Η δόξα της πέτρας»

Η λαϊκή λιθογλυπτική του Ζαγορίου απασχολεί τις εργασίες της εκδήλωσης «Η δόξα της πέτρας» που για μια ακόμη χρονιά διοργανώνει η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.

Η φετινή εκδήλωση υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγορίου με στόχο την ανάδειξη της λαϊκής λιθογλυπτικής της περιοχής που για πολλά χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς του Ζαγορίου, αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιανουαρίου στις 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου με ομιλητές την Δρ. Μαρία Τσούπη με θέμα «Η λαϊκή λιθογλυπτική στο Ζαγόρι: Μορφή και περιεχόμενο» και την Δρ. Φανή Μπαλαμώτη με θέμα «Διάκοσμος και συμβολισμός στη λαϊκή τέχνη».
Η πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου Άννα Δερέκα υπογράμμισε πως «Η δόξα της πέτρας» είναι μια από τις εκδηλώσεις – θεσμούς της Εταιρείας που διοργανώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια με την Λυρική Παμβώτιδα, το Δωδωναίο Λόγο και τα Βυρώνεια.
Σύμφωνα με την κα Δερέκα, η  λαϊκή λιθογλυπτική άνθισε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Χίος, η Τήνος και η Νάξος.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την διοίκηση της ΕΛΣΗ για την διοργάνωση της εκδήλωσης που αναδεικνύει μια ξεχωριστή πλευρά του Ζαγορίου, όπως είναι η τέχνη της πέτρας. Μάλιστα, κάλεσε την Εταιρεία να επαναλάβει την εκδήλωση το καλοκαίρι στο Ζαγόρι,  όπου θα έχουν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες της.
Το αίτημα έκανε αποδεκτό ο ταμίας της Εταιρείας Σπύρος Εργολάβος. Παράλληλα αναφέρθηκε στην σημασία των μαστόρων της Ηπείρου που με την τέχνη τους πάνω στην πέτρα έκαναν γνωστή την Ήπειρο και οικοδόμησαν ξεχωριστά κτίσματα σε ολόκληρη την χώρα.
Οι Γιαννιώτες έμποροι ήταν οι κρουνοί του χρήματος, οι δάσκαλοι του Γένους ήταν οι κρουνοί του πνεύματος και οι τεχνίτες της πέτρας ήταν  οι δημιουργοί των αριστουργημάτων  που μέχρι σήμερα προκαλούν τον θαυμασμό όλων, σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ από την εφημερίδα Ανεξάρτητος

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου