ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


24 Ιαν 2011

Τα μεγάλα σαρκοφάγα της Ελλάδας υπό διωγμό.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τα μεγάλα σαρκοφάγα της χώρας μας και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και Επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ χρειάστηκε να επέμβει δύο φορές. Στον Έβρο, λύκος θανατώθηκε από πυροβολισμό 2χλμ από το χωριό Μεταξάδες στον Έβρο. Τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ ενημέρωσε πολίτης ενώ την περιοχή επισκέφτηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και Επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για να κάνει αυτοψία και να συλλέξει τα απαραίτητα γενετικά δείγματα.
Επίσης, θανατωμένη αρκούδα βρέθηκε στο Δ.Δ Παλιούρας, του Δήμου Δεσκάτης, του νομού Γρεβενών. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και Επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που επισκέφτηκε την περιοχή βρήκε το ζώο πρόχειρα θαμμένο στους νότιους πρόποδες του όρους Καμβούνια. 
Το ζώο, σύμφωνα με περίοικους και κτηνοτρόφους της περιοχής, θανατώθηκε τουλάχιστον ένα μήνα πριν από πυροβολισμό.  Πρόκειται για ένα ενήλικο και μεγαλόσωμο ζώο το οποίο θάφτηκε στο σημείο που θανατώθηκε από εργαζομένους του Δασαρχείου Δεσκάτης. Η επιφανειακή ταφή του ζώου προκάλεσε αλλοιώσεις που δεν επέτρεψαν αναλυτικότερη νεκροψία.
Οι παράνομοι φόνοι αποτελούν μια από τις σημαντικότερες απειλές για τα απειλούμενα μεγάλα σαρκοφάγα της χώρας μας. Το 2010 επιβεβαιώθηκαν 2 παράνομοι φόνοι αρκούδων και 4 παράνομοι φόνοι λύκων. Ο φόνος των μεγάλων σαρκοφάγων της χώρας μας, αρκούδας και λύκου, απαγορεύεται σύμφωνα με τη νομοθεσία και οι παραβάτες τιμωρούνται.
Σε περιπτώσεις νεκρών σαρκοφάγων καλούμε τους πολίτες να επικοινωνούν άμεσα με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και Επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ώστε οι επιστήμονες της ομάδας να συλλέξουν τα απαραίτητα δείγματα τα οποία θα δώσουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες και θα χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική προστασία της άγριας πανίδας στη χώρα μας. Με την πολύτιμη βοήθεια πολλών πολιτών ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότερες από 300 αρκούδες στο Εθνικό Μητρώο της Αρκούδας και 50 στο αντίστοιχο του Λύκου.
ΠΗΓΗ:  www.arcturos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου