ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


5 Μαρ 2011

Ξετυλίγεται το κουβάρι - Οι αποκαλύψεις της «Ε» οδήγησαν στην ταυτοποίηση και άλλων εικόνων

"Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την εφημερίδα Ελευθερία"
Θέμα συζήτησης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι από χθες το πρωί, η αποκάλυψη της «Ε» αναφορικά με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση έξι εικόνων από το πλήθος των εικόνων, που εκλάπησαν από Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια του νομού Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια, σε μία από τις πλέον γνωστές γκαλερί του κόσμου, στο Λονδίνο.
Η είδηση διαδόθηκε αστραπιαία και μέσα σε λίγες ώρες η αποκάλυψη αυτή, έγινε κτήμα του ελληνισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη, μέσα και από τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο, για άμεση ενημέρωση. Οι ελληνικές διωκτικές αρχές επιβεβαίωσαν το γεγονός της ταυτοποίησης των εικόνων και τόνισαν πως η έρευνα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, όπως επίσης και ότι η συνεργασία με τη Βρετανική αστυνομία (Scotland Yard) και την Ιντερπόλ είναι εξαιρετική.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη συνεργασία έχει παίξει και το γεγονός, ότι στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, υπηρετεί αξιωματικός της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, που ενημερώθηκε αμέσως μετά τη σχετική διαπίστωση και κίνησε από εκεί όλες τια σχετικές διαδικασίες.
Τα νέα από την πρωτεύουσα της Βρετανίας έφταναν χθες με καταιγιστικό ρυθμό και μεταξύ αυτών και η πληροφορία, ότι ήδη χθες αναγνωρίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν και άλλες εικόνες, που περιλαμβάνονται είτε στα διαθέσιμα αποθέματα της Πινακοθήκης είτε στους καταλόγους των εικόνων που έχουν πουληθεί. Πρόκειται για εικόνες που εκλάπησαν από εκκλησίες της Σαμαρίνας Γρεβενών, των Τρικάλων και του Πηλίου, ενώ η έρευνα και η διαδικασία της ταυτοποίησης συνεχίζεται.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η Βρετανική αστυνομία έδωσε εντολή για έλεγχο σε βάθος 15ετίας στις αγοραπωλησίες της Πινακοθήκης, όπως επίσης και εντολή δέσμευσης των εικόνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη συλλογή της και στον εκθεσιακό της χώρο.
Αν και είναι ακόμη εξαιρετικά νωρίς να πει κάποιος το οτιδήποτε, εκτιμάται ότι η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών, που ασφαλώς δε μπορεί να είναι μόνο Βρετανοί ή άλλης εθνικότητας, αλλά ασφαλώς και Έλληνες.
Ένα διαδικαστικό πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει σε δεύτερη φάση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μία νομοθετική πρόβλεψη στη Μ. Βρετανία που δεν επιτρέπει την επιστροφή αντικειμένων που θεωρούνται πως ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά και τα οποία βρίσκονται στο έδαφός της, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν εκεί. Προς το παρόν πάντως, αυτό το ζήτημα δεν απασχολεί τις ελληνικές αρχές.
Ικανοποίηση στην τοπική κοινωνία
Με δηλώσεις τους στην «Ε» και στο ITV οι πρώην δήμαρχοι Τύμφης Γ. Σουκοβέλος και Μολοσσών Γ. Παργανάς αντίστοιχα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις παραπάνω εξελίξεις και εξέφρασαν την ευχή όχι μόνο να επιστραφούν εκεί όπου ανήκουν, αλλά να συλληφθούν και οι δράστες. 

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  http://www.epirusonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου