ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


24 Μαρ 2011

Στόχος η εξάρθρωση του κυκλώματος αρχαιοκάπηλων

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας από την εφημερίδα Ανεξάρτητος
Νέες εξελίξεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τις κλεμμένες εικόνες από τα Γιάννινα που εντοπίστηκαν στο Λονδίνο - Λεπτομέρειες για το πως βρέθηκαν, αλλά και την άποψη του ιδιοκτήτη της βρετανικής πινακοθήκης δίνει η εφημερίδα τα «ΝΕΑ»

Με καταιγιστικούς ρυθμούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι εξελίξεις αναφορικά με το θέμα των κλεμμένων εικόνων που εδώ και αρκετές ημέρες εντοπίστηκαν και στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν σε γνωστή πινακοθήκη του Λονδίνου.
Το θέμα που ανέδειξαν οι εφημερίδες «Ανεξάρτητος» και «Ελευθερία» έκανε όχι μόνο το γύρο της Ελλάδος, αλλά ακόμη και της Ευρώπης, αφού η είδηση που μεταδόθηκε και από κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, απασχόλησε έντονα τις βρετανικές αρχές και το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.
Η δημοσίευση όμως νέων ειδήσεων που αφορούν τη μεγάλη αυτή υπόθεση συνεχίζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση και από εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Έτσι, χθες, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, δίνοντας νέα διάσταση με δηλώσεις του ιδιοκτήτη της βρετανικής πινακοθήκης Temple Gallery, όπου και βρέθηκαν οι έξι εικόνες που είχαν κλαπεί από μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πέντε από τις έξι εικόνες ετοιμάζονται να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ προσπάθεια γίνεται και για την επιστροφή της έκτης εικόνας, που όπως έχουμε αναφέρει εδώ και 15 ημέρες είχε πωληθεί και βρισκόταν στα χέρια ιδιώτη στην Ολλανδία.
«Τα Νέα» αναφέρονται και στο πως ξεκίνησε η υπόθεση, μέσω μιας γυναίκας, που εντόπισε στην ιστοσελίδα της πινακοθήκης την εικόνα από το Βισικό στην Καλουτά Ζαγορίου, εικόνα που σύγκρινε με αυτή που είχε αναρτήσει η Νομαρχία Ιωαννίνων πριν από αρκετό καιρό στον διαδικτυακό της τόπο.
Στη συνέχεια στην εφημερίδα δίνονται διευκρινίσεις για το πως εντοπίστηκαν και οι υπόλοιπες εικόνες από χωριά του Ζαγορίου, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις άμεσα εμπλεκομένων προσώπων.
«Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας των ελληνικών και βρετανικών αρχών», είπε στα «ΝΕΑ» η μορφωτική σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και έμπειρη σε θέματα επαναπατρισμού «θυμάτων» αρχαιοκαπηλίας Βάνα Σολωμονίδου. «Η επιστροφή των εικόνων είναι πλέον θέμα χρόνου».
«Είναι σημαντικό ότι υπάρχει αφύπνιση και συντονισμός και χτυπάμε την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών έγκαιρα στη ρίζα του», επισήμανε στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Άφωνος» ο έμπορος Ρίτσαρντ Τεμπλ που διέθετε τις εικόνες σε τιμές από 2.200 έως 6.800 ευρώ, υποστήριξε πως δεν υποψιάστηκε ότι μπορεί να ήταν κλεμμένες. Κι αυτό διότι συνεργάζεται χρόνια με τον άνθρωπο που του τις προμήθευσε, όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει στο ερώτημα πώς, αν και έμπειρος, δέχτηκε να αγοράσει εικόνες χωρίς πιστοποιητικά προέλευσης.
Άνδρες της Σκότλαντ Γιαρντ, αναφέρουν τα «ΝΕΑ», εμφανίστηκαν στο κατάστημα του Τεμπλ στο Holland Park – μια ανάσα από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο – με φωτογραφίες που έδειχναν τις εικόνες μέσα στις εκκλησίες πριν από την κλοπή και τη συντήρησή τους. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι μία εξ αυτών είναι κομμένη στα δυο. Η μισή «Παναγία Οδηγήτρια» έχει μείνει στον Άγιο Νικόλαο Ηλιοχωρίου και η άλλη μισή πωλούνταν μέσω διαδικτύου.
Ο βρετανός έμπορος κατάλαβε πως δεν είχε επιλογή. Και την Τρίτη επέστρεψε στις αρχές τις εικόνες που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Όσο για την έκτη, έχει πωληθεί στην Ολλανδία και ο Τεμπλ κάνει προσπάθεια να την επαναποκτήσει για να την παραδώσει στην Αστυνομία.
Αν και εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο οι εικόνες θα έχουν επιστραφεί εκεί όπου ανήκουν, γνώστες του χώρου, αναφέρουν τα «ΝΕΑ», υποστηρίζουν πως μόλις τώρα έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται το συγκεκριμένο δίκτυο αρχαιοκαπηλίας και πως σύντομα οι Αρχές θα μπορέσουν όχι μόνο να φτάσουν στους Έλληνες συνεργάτες του Ρίτσαρντ Τεμπλ, αλλά πιθανότατα να εντοπίσουν κι άλλα παρανόμως εξαχθέντα από την Ελλάδα έργα τέχνης.
Πέντε πολύτιμες εικόνες σώθηκαν και ετοιμάζονται να επαναπατριστούν, ενώ προσπάθεια γίνεται να επιστραφεί και άλλη μία που έχει πωληθεί στην Ολλανδία.

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου